Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld.
Carolina Reaper — 2.200.000 SHU
Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje.
Pepper X is de heetste peper ter wereld. Dat meldt Guinness World Records in een verklaring. De nieuwe chilipeper is ongeveer 500 keer zo heet als een jalapeño. De vierkante, groengele peper heeft een heetheid van maar liefst 2,69 miljoen Scoville-eenheden.
De Kampot peperkorrel, die in de provincies Kampot en Kep in Cambodja wordt gekweekt, wordt vaak beschouwd als een van de beste pepers ter wereld. De fruitige, goed afgeronde en krachtige aroma's maken het een van de populairste pepers in de grote keuken. Het behoort tot de familie van echte pepers, afkomstig van de tropische wijnstok Piper nigrum L.
Indiase peper uit Malabar en Tellicherry , waar het al millennia wordt verbouwd, is over het algemeen zoet en fruitig, met heldere citrusachtige tonen. Sarawak-peperkorrels uit Maleisië zijn meer aards en mild. Cambodjaanse Kampot-peperkorrels kunnen een harsachtige, meer samentrekkende geur hebben, zoals eucalyptus of menthol.
Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.
De Carolina Reaper werd vijf jaar geleden door het Guinness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Eetwedstrijden en challenges met hete pepers zijn niet ongevaarlijk, zo waarschuwt arts Sanjeev Jain van de Columbia Astma- en allergiekliniek in Huffington Post.
De Trinidad Moruga Scorpion Pepper, die in Trinidad en Tobago wordt geteeld, heeft een gemiddelde SHU-classificatie van 1,2 miljoen. Hij moet niet worden verward met de Trinidad Scorpion Butch T-peper, die gemiddeld nog heter is. Hij is zo pittig dat de branderigheid in de mond en keel "minstens acht minuten" zou aanhouden.
Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken. Van origine wordt de kip gekruid met een mengsel Caribische kruiden waar onder andere hete rode pepers in zitten. Thuis kun je de kippetjes met Tabasco op de barbecue leggen, als je durft.
De Aji Charapita is nog maar relatief kort beschikbaar in de commerciële wereld. Hoewel de pepers flink in opkomst zijn in de hobbywereld, wordt de peper nog niet veel in kwekerijen gekweekt. Dat maakt de Aji Charapita een duur gewas. Het wordt ook wel de duurste peper ter wereld genoemd.
Carolina Reaper
Het is felrood van kleur met een hobbelige textuur. De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld. Verrassend genoeg is de smaak zoet en fruitig.
Pepers houden je gezond; In een klein pepertje zit ongeveer 10% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine C. Ook bevat het de vitamine A, B1, B2, B3 en B6. Ter verbetering van gewrichtspijnen; pepers zitten in capsicumcrème, deze creme geeft een warmtegevoel en een versterkte doorbloeding.
De Tellicherry peper wordt regelmatig genoemd als de allerbeste peperkorrels. Ze worden gekweekt aan de Malabar kust in Kerala, Zuid-India , en staan bekend om hun grootte en scherpte. Tellicherry peperkorrels zijn overrijp aan de wijnstok, dus zijn bijna opgeblazen voordat ze worden geplukt.
Wat wil je weten over madame jeanette peper? De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper.
4 seizoenen peper is een veel gebruikte mix van zwarte, witte en groene peper en roze peperbessen. Dit mengsel van verschillende pepers geeft een pittige en licht exotische smaak af. Je kunt het gebruiken in tal van gerechten. Zo versterkt het de smaak van vlees en maakt het je soep en puree wat pittiger.
Carolina Reaper 2.200.000 SHU
De Carolina Reaper is officieel weer de heetste peper ter wereld. Oorspronkelijk gerangschikt als de heetste peper ter wereld in 2013, werd de Reaper opnieuw getest in 2018 met een nog hogere SHU.
Hoe meer capsaïcine, hoe scherper de peper en hoe hoger de peper scoort op de schaal van Scoville. De bekendste peper is misschien wel de paprika, deze is gelijk ook het minst scherp (eigenlijk helemaal niet, zelfs wat zoetig) en heeft dus een score van 0.
Blair's Hot Sauce is houder van het Guinness World Record voor de heetste hete saus, genaamd "Blair's 16 Million Reserve". Deze saus bevat chilipeper-extracten die een concentratie bereiken van 16 miljoen hitte-eenheden op de schaal van Scoville, wat extreem pittig is en voorbehouden aan de echte durfallen.
Capsaïcine heeft dan ook een duidelijke invloed op het maag- en darmsysteem: op het slijmvlies, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de darmen. Bij pikant eten worden die elementen extra geprikkeld en scheidt de maag extra vocht af.Dit is niet schadelijk, maar door dat vocht krijg je veel sneller diarree.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.
Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar. Beeld: kiza.eu. De Carolina Reaper heeft een gemiddelde heetheid van ruim 1,5 miljoen op de schaal van Scoville, met uitschieters tot 2,2 miljoen. Deze schaal geeft weer hoe heet stoffen zijn als je ze inneemt, gebaseerd op het capsaïcinegehalte.
Één land overtreft ze allemaal: Ethiopië . Het is er veel pittiger, ondanks dat de gemiddelde temperatuur er iets lager ligt dan in de andere landen.
Pittig is goed voor je hart
Uit onderzoek blijkt dat regelmatig pittig eten zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat komt omdat capsaïcine het bloed dunner maakt, waardoor het makkelijker door de vaten stroomt. Ook zou capsaïcine helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen.
Gebruik van Specerijen
De Indiase keuken staat bekend om zijn uitgebreide gebruik van kruiden en specerijen, waaronder chilipepers, gember, knoflook en kurkuma. Deze ingrediënten dragen niet alleen bij aan de smaak, maar ook aan de scherpte van de gerechten.