'Wat is waarheid?' is de kernvraag van de epistemologie. Het Griekse ἐπιστήμη (epistèmè) betekent 'weten' of 'kennis'. Epistemologie is dan de leer van het weten of de kennis en richt zich op de vraag naar waarheid of zekerheid.
Rationalisme: alleen het verstand is de basis voor betrouwbare kennis.
Een belangrijk onderdeel van Aristoteles' kennisleer is zijn uitgangspunt: datgene wat we in de werkelijkheid zien, kan op een bepaalde manier in ons hoofd terecht komen, waardoor het kennis wordt. Natuurlijk komt de steen die we zien niet als zodanig in ons hoofd, maar wel z'n 'idee', of 'vorm'.
Stel je beschikt over weinig algemene kennis, dan ga je tegenwoordig op zoek naar antwoorden via een online zoekmachine. Gemiddeld krijg je dan al snel meer dan honderdduizenden resultaten. Waar begin je dan met het vinden van je antwoord? Vroeger hadden we een encyclopedie waar we antwoorden in terug konden vinden.
Kenleer definities
Filosofische discipline die de oorsprong, aard en reikwijdte van onze kennis onderzoekt. Ook wel epistemologie, kennisleer of kennistheorie genoemd.
Kennis is nodig om te werken in een bepaalde functie. Zo heeft een programmeur de kennis nodig om in een bepaalde programmeertaal code te schrijven, en moet een kok weten hoe hij hygiënisch werkt. Vaardigheden: Vaardigheden maken deel uit van competenties en verwijzen naar de activiteiten waar iemand bedreven in is.
Kennisverwerving is het proces waarbij kennis wordt vergaard door deductie waarbij gevolgtrekkingen worden gemaakt door uitspraken logisch af te leiden uit andere uitspraken, of inductie waarbij dit gebeurt op basis van waarnemingen, of via anderen zoals met onderwijs of zelfstudie.
Kennisopbouw: Kennis kan bestaan uit beschrijving, verklaring en voorspelling, en vastgelegd in bijvoorbeeld concepten, hypotheses, principes, procedures en of theorieën, die we met een redelijke mate van zekerheid waar en of nuttig achten.
Aristoteles noemt die kennis sof ia, ' wijsheid', het ware inzicht in de eerste beginselen van al het bestaande. Het zou ongerijmd zijn, schrijft hij, om politieke wetenschap of praktisch bruikbare kennis als de voortreffelijkste te beschouwen, want de mens is niet het beste wat de kosmos te bieden heeft.
Aristoteles onderscheidde drie soorten zielen, die grofweg overeenkomen met de zielsdelen van Plato: de vegetatieve ziel behorend aan planten, de affectieve ziel behorend aan dieren, deze ziel heeft ook een vegetatief vermogen, en de rationele ziel behorend aan mensen, de vermogens van de andere zielssoorten zijn ook ...
De vraag 'Wat kan ik weten ? ' is geformuleerd door Immanuel Kant (1724-1804). Aan Kant danken we het idee van de autonome mens. De mens die voor zichzelf denkt en zich niet onmondig laat leiden door een ander.
De ontologie (van het Grieks ὀν = zijnde en λόγος = woord, leer) of zijnsleer is de filosofische tak die het wezen onderzoekt dat achter de waargenomen werkelijkheid schuilgaat.
Een van de uitdagingen voor epistemologen is dan ook om een nieuwe definitie van ware kennis te vinden. Zij houden zich ook vaak bezig met de verhouding tussen kennis en de werkelijkheid. (Eigenlijk dus de tweede voorwaarde van justified true belief.)
Iemand met veel kennis, en brede interesse, beschaving en smaak.
Het delen van kennis verkleint ook het risico op herhaalde fouten doordat medewerkers de mogelijkheid hebben om van elkaar te leren. Ook de kwaliteit van besluitvorming neemt toe wanneer er meer kennis voorhanden is. Het is dus duidelijk waarom kennismanagement belangrijk is.
Kernvaardigheid is een moeilijk namaakbare eigenschap van een organisatie, die op basis van kennis tot stand komt. Een voorbeeld van een kernvaardigheid is zeer hoge kwaliteit, de kwaliteit moet dan zo goed zijn dat andere organisaties er moeilijk aan kunnen tippen.
Er zijn veel verschillende competenties die je kan ontwikkelen. Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheden en talent. Ze worden vaak opgedeeld in hard skills en soft skills.
Solipsisme is de naam voor de filosofische opvatting dat alleen je eigen ik bestaat, en dat al het andere in de wereld uitsluitend uit het denken van dat ik voortkomt. Anders gezegd: er bestaat niets buiten je eigen geest, of in elk geval kun je niet weten dat daar iets bestaat.
Zijn kritisch filosofie zal onze manier van denken grondig veranderen, zowel inzake wetenschap, kennis, ethiek, kunst, politieke en religie en dat alles tegen de achtergrond van de Verlichting. In zijn denken wil Kant een antwoord op de grondvragen: wat kunnen we kennen, wat moeten we doen, wat mogen we hopen?