Na besmetting duurt het twee tot drie weken voordat de ziekteverschijnselen beginnen. U bent al besmet (én kan ook anderen besmetten) voordat u klachten heeft. Bof is besmettelijk vanaf twee dagen vóórdat de wang opzwelt tot vijf dagen daarna.
Bof begint vaak met koorts en een opgezette wang door een ontstoken speekselklier. Eten, kauwen, slikken en de mond wijd openen doen pijn. Bof is besmettelijk vanaf twee dagen vóórdat de wang opzwelt tot vijf dagen daarna. Er zijn geen medicijnen tegen de bof.
De bof wordt veroorzaakt door een virus, dat zich via de lucht verspreidt. Mensen kunnen elkaar besmetten via niezen en hoesten. De ziekte veroorzaakt een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Voor de invoering van een vaccinatie tegen de bof kreeg ongeveer 96% van de mensen de bof.
Iemand die de bof heeft gehad kan de ziekte niet opnieuw krijgen.
Symptomen: deel asymptomatisch. Koorts, spierpijn, hoofdpijn en malaise, bovensteluchtweginfectie. Kenmerkend: ontsteking van de oorspeekselklier. Soms verloopt bof ernstig en er kunnen ernstige complicaties optreden.
Bof is zeer besmettelijk. Het begint vaak met koorts en een opgezette wang door een ontstoken speekselklier. Eten, kauwen, slikken en de mond wijd openen doen pijn. Bof is besmettelijk vanaf twee dagen vóórdat de wang opzwelt tot vijf dagen daarna.
Er bestaat geen behandeling tegen bof. Je kan enkel de symptomen verzachten met: een pijnstiller. warme kompressen tegen de zwelling.
Vaccinatie leidt bij 95% van de volwassenen tot levenslange bescherming. Bij kinderen ouder dan 6 maanden maar jonger dan 12 maanden dient de vaccinatie met 14 maanden en bij 9 jaar herhaald te worden omdat het immuunsysteem op die leeftijd nog niet voldoende ontwikkeld is om langere bescherming te verkrijgen.
Bij kleine kinderen is er een kleine kans op een hersenvliesontsteking. Dit treft ongeveer één op de tweehonderd kinderen. Een hersenvliesontsteking door het bofvirus geneest meestal goed. Heel zelden ontstaat doofheid aan een oor.
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), ook wel de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) genaamd, is een gedeeltelijke vrijstelling bij de vererving van ondernemingsvermogen. Bij het schenken van een onderneming of aanmerkelijk belangaandelen kan de BOR ook worden toegepast.
Bof is een zeer besmettelijke virusziekte, waarbij vaak de oorspeekselklier ontstoken raakt. Deze zit onderhuids in de wang, voor en onder het oor. In Vlaanderen worden bijna alle kinderen tegen bof ingeënt met de zogenaamde BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond.
Bof of dikoor (parotitis epidemica) is een infectieziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en komt meestal voor bij kinderen en jonge volwassenen.
Het virus veroorzaakt parotitis bij kinderen, maar kan ook leiden tot o.a. meningitis, pancreatitis, doofheid en orchitis met steriliteit tot gevolg. Na infectie verkrijgt het individu levenslange immuniteit.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Risico's voor de zwangere vrouw en haar foetus
Treedt de bof op in de eerste drie maanden van de zwangerschap, dan is er grote kans op een miskraam. Later in de zwangerschap treedt er mogelijk een verdikking op van de hartwand, maar verder zijn er geen afwijkingen aangetoond bij de menselijke foetus.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand is besmettelijk als de eerste klachten beginnen. Na 10 tot 21 dagen is iemand niet meer besmettelijk.
De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
Een eerste vaccinatie rond de leeftijd van 6 weken beschermt je pup tegen hondenziekte, hepatitis en parvovirose. Komt je pup van bij een fokker, dan heeft hij die eerste injectie vaak daar al gekregen. Drie weken later, op 9 weken, krijgt de pup een herhalingsinenting (hondenziekte, hepatitis en parvovirose).
Heel soms ontsteking van de alvleesklier, eenzijdige doofheid of reuma. Soms ontsteking van de inwendige geslachtsorganen (teelballen en eierstokken). Dat leidt zelden tot onvruchtbaarheid. Bij ongeveer 4 tot 10 van de 1000 patiënten zorgt de bof voor hersenvliesontsteking of hersenweefselontsteking.
IgG circuleert in het bloed en is de belangrijkste uitvoerende antistof. Mensen bij wie het lichaam normale hoeveelheden antistoffen aanmaakt, kunnen toch een tekort hebben in één van de vier subklassen van IgG (IgG 1, IgG2 , IgG3 of IgG4). Niet altijd leidt een tekort aan een IgG subklasse tot klachten.
Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen.
Oorontsteking of otitis media veroorzaakt roodgloeiende oren
Je kunt dan het beste met je kind naar een huisarts gaan. Als je vermoedt dat je een oorontsteking hebt, dan kun je het beste contact met je huisarts opnemen die je antibiotica zal voorschrijven om de ontsteking te stoppen.