De kant met de knipjes komt op de bodem. Het bakpapier mag best een stuk boven de rand uitsteken. Zo rijst het beslag mooi recht omhoog tijdens het bakken.
In principe doe je de gladde kant richting voedsel. Je wilt immers dat je eten niet aan het papier blijft plakken. M.a.w. meestal is de gladde kant dus bovenaan, tenzij je papillot of iets dergelijk maakt. Maar meestal maakt het zéér weinig uit.
Omdat bakpapier geen handig "this end up"-teken met een pijl heeft, is er wat speurwerk nodig. Houd het papier gewoon tegen het licht en kijk naar de kant die iets glanzender of glanzender is . Het is de glanzende of glanzende kant van het bakpapier die naar boven moet liggen op uw bakplaat of cakevorm.
De was- of plasticzijde is doorgaans de zijde die om het voedsel heen wordt gewikkeld en de inhoud beschermt tegen de strenge kou van de vriezer.
De glanzende kant is gesiliconiseerd, en dat is de antiaanbakkant. Je wilt dus dat de glanzende kant in contact komt met je eten.
Bij normaal gebruik is bakpapier veilig. Bij bakpapier met PFAS zitten de PFAS als het ware vastgebonden aan het papier. PFAS kunnen in heel kleine hoeveelheden vrijkomen uit het bakpapier en in het eten terechtkomen. Deze hoeveelheden zijn zo klein dat dit niet meteen schadelijk is voor je gezondheid.
De oplossing is simpel: leg een vel bakpapier op de bodem van de bakvorm . De cake glijdt er dan elke keer gemakkelijk uit. Hoewel je bakpapier kunt kopen dat al in rondjes is gesneden, zijn ze duur en moet je meer dan één soort rondje kopen als je bakvormen in verschillende maten hebt.
Ongebleekt bakpapier herken je heel eenvoudig aan de bruine kleur.Gebleekt bakpapier is wit. Het bleken van bakpapier heeft geen enkele functie, het wordt puur gedaan omdat mensen het mooier vinden. Dat vind ik persoonlijk al wat apart en overdreven, maar de effecten blijven daar helaas niet bij.
Om een vochtige bodem van de appeltaart te voorkomen, strooi ik altijd wat paneermeel op de bodem voordat ik de appelvulling erin doe.
HOE JE VOORKOMT DAT PERKAMENTPAPIER AAN BROOD BLIJFT PLAKKEN. Als je brooddeeg plakkeriger is dan het zou moeten zijn en aan je bakpapier blijft plakken, probeer dan een van deze oplossingen: Bestrooi het bakpapier heel licht met bloem of smeer het in met een heel dun laagje olie .
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Je bakplaten bekleden met bakpapier is een klassieke methode. Het maakt het schoonmaken extra makkelijk en creëert een antiaanbaklaag op je bakplaat (als je plaat niet al antiaanbaklaag is). Voor deze test gebruikten we een algemeen, huismerk bakpapier. De koekjes hadden vijf minuten extra baktijd nodig .
U kunt beide kanten van het bakpapier gebruiken; het maakt niet uit of u de ene of de andere kant gebruikt. Elke kant voorkomt dat uw kook- of baksel aan de bakplaat of het oppervlak blijft plakken.
Wanneer je de mat in de oven stopt doe je dit met de gladde kant bovenaan. De onderkant is wat ruwer en zorgt dat de bakmat stevig op zijn plaats blijft. De gladde kant zorgt ervoor voor dat het gebak niet blijft kleven. Nog een tip: gebruik de bakmat als onderlegger voor een kookpot wanneer je hem niet nodig hebt.
Temperatuur. Toch moet je goed opletten als je bakpapier in de oven gebruikt, het papier is namelijk brandbaarder dan je denkt. Gebruik het daarom niet als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt. Het papier is namelijk maar bestand tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius.
Perkamentpapier ondergaat een bleekproces puur voor esthetische doeleinden. Niet alleen zijn beide perkamentkleuren even hittebestendig, Paul Hope, de chef-kok van Consumer Reports, zegt dat hij wat betreft prestaties geen verschil heeft gezien tussen het gebruik van de twee .
Proppen en natmaken
Doordat het nat is, scheurt het papier minder snel. En het natte zorgt ervoor dat het papier in de vorm blijft zitten. Zorg wel dat het papier strak tegen de vorm aan zit en dat er geen extra vouwen in zitten.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Het bekleden van bakvormen met perkament rondjes is de truc die ik elke keer gebruik als ik een ronde cake bak , of ik nu een 1-laags sprinkle cake, een 9-laags Smith Island cake of zelfs een zelfgemaakte bruidstaart maak. Nooit meer vastzittende cakes, alsjeblieft.
Het is water- en vetbestendig. Bakpapier laat geen vocht aan het bakpapier plakken - wat betekent dat uw bakwaren er zo uitglijden, net zoals wanneer u de pan had ingevet of geolied! Nog beter? U hoeft het bakpapier niet schoon te maken.
Gebruik olie, plantaardige bakvet of veganistische boter. Smeer het royaal op de bakvorm met een kwast, keukenpapier of je vingers. Voeg een eetlepel of twee bloem toe aan de bakvorm voor een witte of vanillecake. Voeg voor een chocoladecake cacaopoeder toe aan de pan.
Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen. Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee.
Segedie's beste aanbeveling is om te kiezen voor ongecoat perkamentpapier . Ongecoat perkamentpapier kan ook veilig en opnieuw worden gebruikt zonder giftige stoffen uit te lekken en blijft ook een van de veiligste gifvrije keuzes voor meeneemvoedsel (zoals broodjes in de lunchbox) en voedselopslag.
Geen pfas maar siliconen
Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is.