Het 1ste arrondissement van Parijs – Louvre
Het is niet alleen het centrum van Parijs, maar ook één van de rijkere stadsdelen. Hier is het Louvre, waar je kunt genieten van kunst en cultuur. In het 'Jardin de Tuileries' kan je heerlijk wandelen. En rondom de Place Vendôme kan je shoppen in luxe winkels.
De buitenwijken van Parijs
Vermijd alle hotels in de buurt van metrohaltes die de buitenwijken omringen, alles dat begint met “Porte de ..”, onder ander de Porte de Clignancourt en Porte de Clichy, enz. De andere “Porte de” zijn een beetje stiller, maar onpraktisch voor toeristen, omdat ze erg ver het centrum liggen.
Het 16e arrondissement, Passy, is het 'duurste' arrondissement van Parijs. Dat is goed te zien aan de prachtige huizen, de lange avenues, de vele musea en prestigieuze scholen. In het 18e arrondissement vind je de kunstenaarswijk Montmartre en de beroemde vlooienmarkt Les Puces bij Porte de Clignancourt.
De stad staat steevast in de top 10 van duurste steden van Europa als het aankomt op overnachtingen en ook op het gebied van eten, drinken en bezienswaardigheden is Parijs geen budgetbestemming. Je kunt een stedentrip naar Parijs echter zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.
Hoe dichter bij het centrum je overnacht, hoe duurder de accommodatie zal zijn. Nu is het in Parijs gelukkig niet zo dat het 1e of 2e arrondissement ook het beste is om te verblijven. Leuke wijken om te overnachten zijn: Le Marais (verdeeld over het 3e en 4e arrondissement)
Noordelijk 18e en 19e district
Maar het noordelijke 18e en 19e district, met name 's nachts, rond Marx Dormoy, Porte de la Chapelle, La Chappelle, Porte de Clignancourt, Porte de la Villette. Montmartre is dag en nacht een zeer veilig gebied.
De arr. 1 t/m 8 vormen het bekende toeristische centrum rond de Seine. Hier vindt u de top-attracties van Parijs: Les Halles, het Quartier Latin, de Eiffeltoren, Champs Elysées, de Notre Dame, het Louvre museum en het Centre Pompidou.
Wil je Parijs uitgebreid bezoeken dan heb je eigenlijk zeker wel een week nodig. Uit ervaring weten we dat als je teveel doet, niet alle indrukken blijven hangen. Beter is om je bezoek aan Parijs te beperken tot drie of vier dagen en te proberen dan een leuke mix te maken.
De meeste hotels rekenen rond 10 euro voor een eenvoudig ontbijt met croissant, stokbrood en koffie. Goedkoper kun je terecht in een café, dat scheelt al snel 3 euro. Nog voordeliger is een bezoek aan de bakker: een croissant kost rond 1,20 en een hele baguette 1,60 euro.
De meest goedkope manier om te reizen naar Parijs? Ga met Flixbus met de bus op reis! Een enkele reis boek je al vanaf € 16,99. Eenmaal op locatie bezichtig je de mooiste bezienswaardigheden van de stad, denk o.a. aan de Eiffeltoren, Notre Dame, Galerie Lafayette & het Louvre.
Parijs bestaat uit 20 arrondissementen (stadsdelen) en dankzij de impôt de solidarité sur la fortune (een soort rijke mensen-belasting) is goed te zien waar de miljonairs bij elkaar zitten: in het 7e arrondissement.
Er zijn ook hele chique banlieue-gemeentes waaronder Saint-Cloud, Neuilly sur Seine en Versailles, gelegen aan de westkant van Parijs, daar waar de rijke Parijzenaars wonen.
Parijs is in de basis geen goedkope stad. Qua kosten behoort Parijs zelfs tot de duurste steden van Europa. Vrij prijzig is het om op het terras een drankje te doen, om uit te eten en om te overnachten. Hotelkamers die redelijk gunstig gelegen zijn, kunnen erg duur zijn.
Montparnasse is een urban en gezellige wijk met een creatief karakter dankzij de kunstenaars die in de jaren '20 van de vorige eeuw de buurt betrokken. Het publiek bestaat hier vooral uit jonge mensen, waaronder veel locals en maar weinig toeristen. De wijk bruist de hele dag door.
Andere favoriete eetzondes in Parijs: falafel in de Marais, tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en véél vers stokbrood.