Lavas staat bekend om zijn kalmerende werking op de spijsvertering. Mensen met coeliakie kunnen spijsverteringsproblemen hebben als gevolg van de beschadiging van de darmwand door gluten. Lavas kan helpen bij het verlichten van deze symptomen, zoals buikpijn, gas en een opgeblazen gevoel.
Een kopje lavasthee bevordert de spijsvertering en werkt eetlustopwekkend.Lavas werkt ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest blaasontstekingen. Bovendien kun je een afkooksel van lavasbladeren in het badwater doen om de huid te zuiveren.
De bufferextracten van de YE-opgewekte lavas remden de LOX- en COX-2-activiteit effectiever dan de extracten van de controleplanten. Een significante toename van de ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen werd opgemerkt na de gesimuleerde vertering.
Lavas kan op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt. De bladeren en stengels zijn populair in soepen, sauzen, stoofschotels en salades vanwege hun krachtige en unieke smaak. Daarnaast kunnen de zaden worden gebruikt als kruid om verschillende gerechten op smaak te brengen.
De wortel van lavas wordt fytotherapeutisch gebruikt. Hij bevat tot 1,7 procent essentiële olie en coumarines, die een vochtafdrijvende werking hebben. Deze hebben vooral een vochtafdrijvende werking en verlichten krampen en winderigheid bij maag- en darmklachten.
Hoge bloeddruk: Er is een zorg dat lavas de hoeveelheid natrium in het lichaam kan verhogen, en dat kan de bloeddruk verhogen. Nierproblemen: Gebruik lavas niet als u ontstoken of pijnlijke nieren of een beschadigde nierfunctie heeft .
Het is belangrijk om voeding te kiezen die het lichaam helpt overtollig vocht af te voeren. Zo kunnen sommige groentesoorten en fruit als vochtafdrijvers werken. Enkele voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, wortels, venkel en asperges.
Pluk de bladeren en zaden naar wens, maar geef de voorkeur aan de jonge, zachte bladeren. Deze zijn het lekkerst om rauw te eten .
Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren. Je kunt het fijnsnijden samen met andere kruiden voor pesto of een dipsaus, je kunt het mengen door de salade, als dressing op geroosterde groenten en vlees of het toevoegen aan een bouillon.
Lavas werd en wordt veel gebruikt als geneeskrachtige plant, onder andere om de spijsvertering en urinewegen te helpen. Lavas wordt ook gebruikt als smaakmaker voor mensen die geen zout mogen eten.
Kurkuma blijkt dan ook één van de sterkste, natuurlijke ontstekingsremmers te zijn. In Zuid-Oost Azië is de helende werking van kurkuma dus al lang bekend, maar ook in het westen krijgt het kruid steeds meer belangstelling.
Lavas is ook bekend als een geneeskrachtig kruid voor kwalen zoals pijn, ontstekingen, indigestie, gewrichtspijn en hoofdpijn . Lavasstengels, bladeren en zaden kunnen allemaal worden gebruikt om de heldere en frisse selderijsmaak te geven. Voeg bladeren toe aan een mix van slasoorten of laat ze verwelken in soepen en bouillons.
Je kan zowel de wortel en stengel als de blaadjes en zaadjes van lavas gebruiken in de keuken. De smaak valt te beschrijven als selderijachtig. Zo kunnen de pittige, fijn versnipperde bladeren net dat extraatje meer geven aan soep, saus, spinazie, stoofpotten, wortelen en aardappelen.
Typisch worden de jonge bladeren gebruikt in salades. Oudere bladeren kunnen worden gebruikt in de soep of stoofpot. Omdat de stengels hol worden, worden ze ook gedroogd en gebruikt als rietje in je drankje. Elk deel van de plant is eetbaar.
Bewaar stengels en bladeren in een plastic zak of container in de koelkast . Jonge lavasstengels kunnen worden gehakt en ingevroren voor toekomstig gebruik in soepen en stoofschotels. Midden in de zomer produceren lavasplanten gele bloemen met veel zaden. De zaden kunnen worden bewaard en gedroogd en worden gebruikt om voedsel op smaak te brengen, zoals selderijzaden.
Anekdotisch bewijs suggereert dat lavas symptomen van voedselallergie kan veroorzaken bij overgevoelige personen. Er zijn echter tot op heden geen onderzoeken gerapporteerd. Het is mogelijk dat allergie voor lavas, dat nauw verwant is aan de sterk allergene wortelen en selderij, vaker voorkomt dan tot nu toe is gerapporteerd .
Lavasblad wordt vaak gebruikt om stoofgerechten, soepen en sauzen te kruiden. De blaadjes kunnen ook verwerkt worden in een salade of dipsaus.
Lavas smaakt naar selderij maar is iets sterker en is veel makkelijker te kweken dan selderij . Lavas behoort tot de schermbloemigenfamilie met zijn neven dille, venkel, karwij, koriander en kervel. De botanische naam is Levisticum officinale. Ik kweek dit meerjarige kruid al meer dan 25 jaar.
Selderij sap bevat belangrijke vitamines die ons lichaam nodig heeft. Zo bevat het sap vitamine A, een krachtige antioxidant dat een belangrijke rol speelt bij het behouden van een gezonde huid en haar, een goed gezichtsvermogen en een sterk immuunsysteem. Naast vitamine A is ook vitamine C aanwezig in selderij sap.
Je kunt de levendige jonge blaadjes in salades verwerken of in de holte van een kip of vis stoppen voordat je ze braadt . Fijn versnipperd zijn ze een geweldige toevoeging aan soepen, stoofschotels, puree of roerei. Je kunt de stengels stomen, de wortels stoven en de zaden gebruiken in koekjes en brood. Wat is er niet heerlijk aan lavas?
Als lavas eenmaal is gevestigd, heeft het weinig onderhoud nodig om goed te groeien. Oogst de jonge bladeren regelmatig in de lente en zomer , om meer groei te stimuleren. Als uw plant in de zomer geen nieuwe bladeren meer produceert, knipt u het oude blad af om een nieuwe groei te stimuleren.
Ook bekend als zeepeterselie, voegen de bladeren en stengel van de lavasplant een intense selderij-achtige smaak toe aan soepen, stoofschotels en bouillons of varkensvlees- en gevogeltegerechten . Het kan ook worden gebruikt om de smaak van aardappelgerechten te verbeteren. Aardappelen zijn dol op lavas: dit selderij-achtige tuinkruid is een match made in heaven met nieuwe aardappelen.
Bij vocht in de benen zijn er drie adviezen wat betreft de behandeling: steunkousen, zwachtelen en beweging. Deze behandelingen zijn bedoeld om de bloeddoorloop in uw benen te verbeteren. Als de klachten mild zijn, kunt u kiezen voor het dragen van elastische steunkousen.
Behalve water kun je het beste koffie en vochtafdrijvende thee zoals gemberthee, verse muntthee, groene thee en brandnetelthee drinken bij vochtophoping.
Natriumrijke voedingsmiddelen, zoals bewerkte snacks en bliksoepen, zijn beruchte boosdoeners. Ze zorgen ervoor dat uw lichaam water vasthoudt, wat leidt tot oedeem. Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken kunnen ook bijdragen aan dit probleem, omdat overmatige suikerinname kan leiden tot ontstekingen en vochtretentie .