Oogleden beschermen het oog tegen invloeden van buitenaf, zoals vuil en fel licht. Als er een voorwerp onze kant opkomt, knijpen we uit reflex onze oogleden dicht. Door te knipperen verspreiden de oogleden een dun laagje traanvocht (traanfilm) dat het oog vochtig en schoon houdt.
Ook de oogwand bestaat uit drie lagen: een stevige buitenlaag: de harde oogrok; een middenlaag met veel bloedvaten en pigment: het vaatvlies; een binnenlaag met lichtgevoelige cellen: het netvlies.
De functie
De wimpers, die in rijen op de oogleden groeien, zijn heel tastgevoelig. Ze zorgen ervoor dat stofdeeltjes niet bij je oog kunnen komen, en dan doen ze goed: je hoeft je wimpers maar heel iets aan te raken en je ogen schieten in een reflex dicht.
Bij een enucleatie wordt het oog verwijderd maar blijven de oogspieren wel behouden. De operatie wordt onder narcose verricht. Het oog wordt verwijderd en er wordt een implantaat in de oogkas geplaatst waaraan de oogspieren weer worden vastgehecht.
Onder de conjunctiva ligt de sclera (het oogwit), ook wel harde oogrok genoemd. De conjunctiva en sclera zijn vrij stevig en beschermen het oog. Aan de voorkant bolt het oogwit iets naar buiten. Dit deel noemen we het hoornvlies (cornea).
De meeste mensen zien met twee ogen, waardoor zij in staat zijn tegelijkertijd twee iets verschoven beelden waar te nemen.
De zenuwen in je neus die signalen naar je hersenen sturen voor een niesreflex, liggen dichtbij de zenuwen die nodig zijn voor het dichtknijpen van je ogen. Beide reflexen zijn waarschijnlijk met elkaar verbonden en daarom knijp je automatisch je ogen dicht als je niest. Het kan trouwens wel, met open ogen niezen.
Je ogen uit je oogkassen niezen is onmogelijk
Sterker nog, het is onmogelijk om je ogen eruit te niezen. Je ogen zitten met oogspieren behoorlijk goed vast in je oogkassen. De ruimte in je neus is bovendien niet verbonden met iets achter je ogen of je oogkassen.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
Net als wimpers hebben je wenkbrauwen een belangrijke functie: ze beschermen je ogen. Wenkbrauwen houden transpiratie, stof en andere vuiltjes tegen. En wenkbrauwen geven je ogen schaduw.
Een mens heeft ongeveer 90 wimpers per oog. Op bijna alle haartjes wordt een wimper geplakt.
Dat heet glasvocht. Als u ouder wordt, kunnen er een soort klontjes in het glasvocht ontstaan. Die klontjes ziet u als zwevende, zwarte vlekjes.
Reacties. De eicel is de grootste cel van de mens. Zij meet 0,15 – 0,2 mm en is net met het blote oog zichtbaar.
Als wij kleuren zien, zien we eigenlijk licht van verschillende golflengten. We zien kleuren, omdat een voorwerp alleen maar één bepaalde kleur licht weerkaatst. Denk maar eens aan een rode bal. Deze bal is rood, omdat de bal alleen maar rood licht weerkaatst en het andere licht opneemt.
Een vuiltje of splinter op het oogwit of onder het ooglid
Wrijf niet in uw oog. Probeer voorzichtig het vuiltje of de splinter te verwijderen met een nat wattenstaafje of de punt van een zakdoek. Lukt dat niet? Probeer het vuiltje of de splinter met water uit uw oog te spoelen.
Het hoornvlies (de cornea) is het voorste doorzichtige deel van het oog. Het is een voortzetting van het witte deel van het oog, de harde oogrok (sclera) genoemd. De sclera omvat de hele oogbol. Achter het hoornvlies is het gekleurde deel van het oog te zien, het regenboogvlies (iris).
Onze ogen groeien met ons hoofd mee. Rond de pubertijd hebben onze ogen vaak de maximale grootte bereikt (ca 24 mm in de aslengte). Als de lengtegroei van het oog te vroeg stopt, word je verziend. Gaat deze te lang door, dan word je bijziend.
Ongeveer 8-11 mm boven de rand van het ooglid bevindt zich een omslagplooi of huidplooi (ooglid-crease of skin-crease).
In het oogwit kan plotseling een bloeduitstorting ontstaan. De bloeduitstorting zit direct onder het bindvlies van het oog. Het bindvlies (conjunctiva) is een dun laagje slijmvlies dat het oogwit bedekt. Het is eigenlijk hetzelfde als een bloeduitstorting onder de huid, een blauwe plek.
Monoculair dieptezicht Ook met slechts één oog is het mogelijk diepte te zien. Dit komt doordat de hersenen ook leren afstanden in te schatten. Wanneer dingen zich verder weg bevinden zijn ze vaak kleiner, waziger en minder zichtbaar. Onze hersenen kunnen dit herkennen als 'ver weg'.
Op internet zijn de gekste beweringen te vinden als het gaat om de afstand waarop het menselijk oog nog in staat is om een vlammetje van een kaarsje te zien. Soms wordt er beweerd dat we een vlammetje dat 48 kilometer van ons verwijderd is nog met het blote oog kunnen zien.
Wimpers groeien in een bepaalde wimpercyclus en het is daarom normaal dat je wimpers uitvallen. Zo'n één tot vijf wimpers per dag is gebruikelijk. Je wimpers hebben namelijk een korte groeicyclus. Na ongeveer 8 weken valt een wimperhaar vanzelf uit.
Oké, laten we één fabeltje maar de wereld uithelpen; wimpers groeien niet binnen een dag terug (helaas!). Wimperharen hebben een bepaalde groeicyclus waarin een haartje groeit, in een rustfase zit en vervolgens uitvalt. Hierna komt er weer een nieuw haartje die dezelfde fases doorloopt.