Weet u dat Limburgers vroeger ook wel 'Hoephappers' werden genoemd? En misschien bent u benieuwd wat Maastricht met 'Reubeslikkers' heeft, of hoe de inwoners van Venlo aan de bijnaam 'Stinkers' zijn gekomen.
De naam Limburg is in de 19e eeuw gegeven aan de grote provincie Limburg van de Verenigde Nederlanden. De naam was afkomstig van het vroegere, grotendeels Limburgstalige hertogdom Limburg rond het stadje Limburg aan de Vesder, in het noordoosten van de huidige Belgische provincie Luik.
Het jaar 1867 wordt gezien als hét geboortejaar van de provincie Limburg, zoals we Limburg nu geografisch en bestuurlijk kennen.
Maastricht en VenloOp 11 mei 1867 voegde een door de grote mogendheden gedicteerd Verdrag van Londen het verdeelde Limburg toe aan Nederland. Tot op dat moment was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom, waarbij alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving bij Nederland hoorden.
De meest bekende bijnaam van die van Amsterdam is wel 'Mokumers'. Mokum = makan (Hebr.) = stad. De schimpnaam 'Stoepeschijters' hebben de Amsterdammers hoofdzakelijk te danken aan die van Broek in Waterland en Monnikendam, die bekend staan vanwege hun zindelijkheid.
Alkmaarders worden in de volksmond kaaskoppen genoemd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de beroemde kaasmarkt, die elke vrijdag te bezoeken is op de Waagmarkt. Alkmaar wordt ook wel de Kaasstad genoemd. De inwoners van de Noord-Hollandse hoofdstad noemen zichzelf ook wel muggen.
Bijnaam Nijmegen
Nijmegen heeft er zeven: Nimma (straattaal), Havanna aan de Waal (politiek), Keizerstad (Trajanus, Karel de grote en Barbarossa), Knotsenburg (Carnaval), Nimwegen en 024.
Limburgse vlaai, Hasseltse speculaas, Loonse stroop. Limburgers houden blijkbaar heel erg van zoet. Maar gelukkig zijn er ook gezonde streekproducten: appels, peren, kersen, blauwe bessen, asperges,.. En wat dacht je van een lokaal gebrouwen biertje, een jenever of een Limburgse topwijn ...
Het woord Limburger staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Limburgers staan bekend om hun bourgondische levensstijl. U heeft hier ruime keuze aan restaurants met Michelinsterren. Ook zijn er volop streekproducten zoals asperges, ook wel het witte goud genoemd. In het seizoen kunt u ze vers eten.
De Rijksoverheid en de provincie Limburg willen de Limburgse taal houden en het gebruik ervan aanmoedigen. Het Limburgs is daarom erkend als regionale taal. Basisscholen en middelbare scholen mogen het vak Limburgs geven.
De eerste bewoners die sporen achtergelaten hebben waren neanderthalers die in Zuid-Limburg bivakkeerden. In het neolithicum werd hier vuursteen gewonnen in ondergrondse mijnen, onder andere bij Rijckholt. Ook zijn er in Zuid-Limburg sporen te vinden van nederzettingen van de Bandkeramische cultuur (5300-4900 v. Chr.).
De naam van de provincies komt van de Belgische vestingstad Limburg, de hoofdstad van toenmalig hertogdom Limburg. De naam van de stad is afgeleid van lint (draak, lintworm) en burg (burcht).
De officiële taal is het Nederlands. Tegen de taalgrens liggen echter de faciliteitengemeenten Herstappe en Voeren, waar Franstaligen ook in hun eigen taal terechtkunnen.
Dit is te vergelijken met ongeveer 480.000 voetbalvelden. Er wonen zo'n 870.880 mensen in de provincie. Limburg telt 42 gemeenten: van middelgrote steden zoals Hasselt en Genk tot kleine dorpjes.
Groeten in het Limburgs. In Limburg wordt er eigenlijk op dezelfde manier gegroet als in de rest van Nederland, alleen uiteraard met gebruikmaking van die typisch Limburgse woorden. Goedendag wordt dan goojendaag. Hallo blijft hetzelfde.
Limburgers praten met een zachte gèèè . Zorg dat u de de V en de F duidelijk aanzet (zijn niet dezelfde klanken!!) Praat met een 'wollige w' achterin de keel en met de wangen. En de r op z'n Limburgs komt van achterin de keel, dus geen rollende of gooische r!
En om deze lijst mooi af te sluiten: hajje! Met deze uitdrukking neem je gepast afscheid in het Limburgs.
Wat houdt het Limburgs ontbijt in? -Versgebakken spek met ei met verse eieren.
De typische Limburgse vlaaien zijn rijstevlaaien, net een tikje groter en hoger dan anderen en lichter van kleur. Is rijst niet jouw ding? Dan kan je zeker en vast wel een alternatief vinden als een kersenvlaai, puddingvlaai en ga zo maar door.
Nonnevot (Limburgs voor de kont van een non, letterlijk nonnenkont. Soms: nonnenvot) of strik is een typisch Limburgs en Sittards gebak(je) in de vorm van een lus met een losse knoop en wordt traditioneel met carnaval (Vastelaovend) gegeten.
De graven die later aan de macht kwamen woonden op het Binnenhof, waardoor Den Haag vanaf de 19e eeuw 'hofstad' werd genoemd.