De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm. Een diepere zitdiepte zorgt voor onderuitzakken, terwijl minder zitdiepte zorgt voor een rechtere houding. Er is echter wel een ideale zithouding, namelijk: een hoek tussen de 95 en 105 graden. Daarmee ontlast je namelijk je rugwervels en voorkom je rugklachten.
Reken op zo'n 50-60 cm zitdiepte voor je kadetjes. Wil je plofkussens in de rug? Dan mag de bank wel 70 cm diep gemaakt. Met strakke rugkussens is 55-60 cm al voldoende.
De gemiddelde bank heeft een zithoogte van 40-42 cm. Over het algemeen zijn banken met een lage zithoogte eerder lounge banken waar je heerlijk in ploft.
Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist. De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep.
Let er bijvoorbeeld op dat de rugleuning niet te laag is en de bank te diep, waardoor je jouw knieën niet kunt buigen. Kies stevige kussens wanneer je gemakkelijk wilt gaan zitten en opstaan. Het juiste gebruik van koudschuim zorgt voor een optimaal zitcomfort. Hoogwaardig schuim behoudt na lange tijd zijn volume.
Waar gebruik jij je bank voor? Let op dat de zitting van de bank niet te diep is, een korter zitgedeelte zorgt voor een actieve zit. Denk hierbij aan een 2-zits of 3-zitsbank met stevige kussens. Zittend op een relaxbank wordt het lichaam in de meest natuurlijke houding gevormd.
Een goede kwaliteit koudschuim als bankstelvulling voldoet het beste. Neem een soortelijk gewicht van boven de 40 in de door u gewenste hardheid. Meestal heeft u een keuze uit soft, medium en hard, waarvan de medium variant het lekkerste zitcomfort heeft.
Je kunt hiervoor het beste schaal 1:50 aanhouden. Dit kun je thuis zelf doen, maar onze specialisten en adviseurs kunnen je daar eventueel ook bij helpen. Rekenhulp: deel het aantal daadwerkelijke centimeter door 50, dan krijg je de maat die je moet tekenen in centimeter. Voorbeeld: Je bank is 230cm breed.
Van nature heeft uw onderrug een lichte holte. Kies daarom bij voorkeur voor een bank of stoel met een lichte bolling bij de onderrug. Hierdoor krijgt uw rug meer steun en zult u minder snel rugklachten ervaren.
De comfortbanken van Easysit geven u altijd de beste ondersteuning en perfect zitcomfort. Er zijn veel extra mogelijkheden. Denk hierbij aan neerklapbare armleggers zodat u heerlijk op uw bank kunt liggen, of juist een voetklep voor ultieme ontspanning.
Kies het juiste comfortniveau
Zit je liever rechtop dan is kun je beter voor een stevigere bank gaan. Het type kussens waarvan de bank is voorzien, heeft een grote invloed op het comfort. Losse kussens moeten zo nu en dan opgeklopt worden maar zitten wel zachter over het algemeen dan een bank waar alles 'vast' zit.
Een gemiddelde bank heeft een zitdiepte tussen de 52 en 54 cm. Wanneer de bank wat dieper is, zorgt het ervoor dat het meer een loungebank wordt waar je heerlijk op kan relaxen.
De juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95° en 105°. Bij een schuinere rug zakt men automatisch onderuit. Let er hierbij op dat de rughoek de hoek betreft tussen de rugleuning en de zitting, oftewel: de hoek die de rugleuning en de zitting ten opzichte van elkaar maken dient tussen de 95° en 105° te zijn.
Schrijf de maten goed op van een bank en kijk in jouw woonkamer hoeveel ruimte de bank in beslag gaat nemen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een te grote bank koopt. Let er op dat je minimaal 60 tot 80 cm loopruimte overhoudt. Tussen de bank en de salontafel mag dit 40 cm zijn.
Doordat de bank een vast element is, zet je deze op een afstand van ongeveer 60 cm van de tafel. Zo kan je gemakkelijk plaatsnemen en goed bij de tafel komen én bespaar je dus 40 cm aan ruimte. Eetkamerbanken zijn er in alle vormen en maten.
Moderne ergonomische senioren banken
Zo bevatten de senioren banken onder andere over een hoge en juiste zithoogte. De juiste zithoogte in combinatie met de brede armleuningen stelt de senior in staat om gemakkelijk op te staan.
Het kan ook in een extreme vorm gebeuren, maar een bank hoort natuurlijk niet door te zakken. Het inzakken ontstaat doordat er bij de productie van het schuim veel lucht opgesloten wordt en deze nog moet ontsnappen.
Passief hangen
Dit is een goede oefening om je rug te ontlasten doormiddel van decompressie. Omdat je gaat hangen krijgen je rugwervels en spieren ook even meer ruimte en kunnen ze zich verlengen. Daarnaast werk je ook aan mobiliteit in je schouders en aan de kracht van je handen.
Mariska Jagt: "Plak je bank en meubels niet direct tegen de muur." Als je namelijk je bank en andere grote meubelstukken nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen, legt Mariska uit. Je creëert hiermee meer luchtigheid.
Past je sofa door de voordeur? Misschien heel basaal maar zorg ervoor dat je bank door de voordeur past. Meet de breedte van de deurframen. Als deze meting groter is dan de hoogte van uw bank, past uw bank er prima in.
Wanneer het echt een lange smalle woonkamer betreft, is een rechte bank het meest handig. Kijk bij een lange wand eens naar onze XXL bank. Daarmee maak je alsnog een statement met je zitbank, zonder dat het ten koste gaat van je loopruimte.
Koudschuim is geschikt voor veel toepassingen. Meestal zit je erop, lig je erop of leun je er tegenaan. Het wordt gebruikt voor meubels, zitkussens en rugkussens. Door de goede veerkracht en het ventilerend vermogen wordt koudschuim ook veel gebruikt als matrassenkern of topdek matras.
Veel banken hebben als vulling "koudschuim" ook wel HR-schuim waardoor ze langer mooi recht blijven. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. Koudschuim kent een zeer lange levensduur waardoor kuilvorming nauwelijks voorkomt.
Levensduur van polyether en koudschuim
Zou u een koudschuim gekocht hebben met een SG van 35 dan zou dit tussen de zes en tien jaar mee gaan afhankelijk van de ondervering. Koudschuim heeft een open en onregelmatige celstructuur waardoor het materiaal, beter ventileert, veerkrachtiger is en vooral veel langer mee gaat.