Flevolander. De wol van de Flevolander is mooi zacht en heel geschikt om zowel te spinnen als te vilten. Het vilt gemakkelijk en het resultaat is mooi strak. Het is een mooie glanzende vezel die ook met spinnen prachtige resultaten oplevert.
Matige vilteigenschappen, wol is kort en daarom moeilijk te spinnen.
Witte wol levert 5 cent per kilo op. Voor zwarte, bonte, heide en overige wol geldt een negatieve prijs van 10 cent per kilo. Dat betekent dat schapenhouders per kilo geleverde wol 10 cent moeten betalen, in plaats van dat het wat oplevert. Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol.
"Scheren kost 4 euro per schaap. Van een dier komt 2 tot 2,5 kilo wol en dat levert 10 cent per kilo op. Dat is dus 25 cent per schaap." De scheerder neemt de wol mee en slaat het op in een schuur, verkopen heeft nu geen zin.
Purewol is de online marktkraam voor de verkoop van mooie wol en fraaie vachten afkomstig van Natuurbegrazing de Monden, een grote Nederlandse schaapskudde in eigendom van Rob Brummel.
Wat heb je daarvoor nodig? Witte of zwarte wol, speciale wolkammen, een spintol en: schapen! Deze schapen zorgen voor de wol die we gaan spinnen. Spinnen is van wol draden maken.
Kun je WandelWol ook wassen? Nee. Je gebruikt deze slechts eenmalig. WandelWol antidruk-wol gaat zich volledig vormen naar de voet.
Schapenwol vergaat niet, testen hebben aangetoond dat schapenwol tot wel 100 jaar meegaat. Het is dus een onderhoudsvrij isolatiemateriaal.
Een liefdevol onderhouden kledingstuk van merino gaat jarenlang mee – gemiddeld 5 x zo lang als kleding gemaakt van andere wolsoorten. Hoe vaker je het draagt, hoe lager de 'cost per wear'. Dat is geen smoesje om je aankoop te rechtvaardigen, maar onvervalste wiskunde.
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
Als we wol willen spinnen is het beste om de wol eerst te ' kaarden' . Het kaarden (kammen) van de wol heeft enkele grote voordelen. Het grootste vuil wordt uit de vacht gekamd, deharen komen allemaal in de zelfde richting te liggen en dit levert een veel sterkere draad op.
De prijs voor deze cursus bedraagt 150 euro. Dit is inclusief materiaal, koffie/thee en wat lekkers. Je mag zelf een goed werkend spinnewiel meenemen maar je mag tijdens de les ook op een van mijn spinnewielen oefenen. Ook is het mogelijk om tijdens de cursus voor thuis een spinnewiel te huren.
Terwijl de kudde alpaca's rustig graast, spint u alpacawol met een eenvoudige spintol. Spint u het liefst op uw eigen vertrouwde spinnewiel? Natuurlijk kunt u deze meenemen om in de middag de alpacawol op te spinnen. Uit Peru hebben Octavio en Lisette originele spintollen meegenomen.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden. Handwas: – Gebruik een ecologisch wolwasmiddel of wolwasmiddel speciaal ontwikkeld voor het wassen van een schapenvacht bijvoorbeeld ons wasmiddel schapenvacht van Heitmann.
Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.
Merino wol is een wolsoort dat afkomstig is van het merinosschaap. De wol van het merino-schaap is veel fijner van structuur en daardoor veel zachter voor je huid dan wol van een gewoon schaap. Merino wol is uitstekend geschikt om onderkleding van te maken die je rechtstreeks op huid draagt.
In tegenstelling tot synthetische stoffen is merinowol een actieve vezel die reageert op veranderingen in lichaamstemperatuur. Dus het helpt je warm te blijven als het koud is en koel als het warm is.
De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen. Verder worden er vaak pesticiden en andere chemicaliën op schapen gebruikt om het aantal insecten te beperken.
Schapenwol wordt toegepast om holle ruimtes op te vullen tussen daken, wanden of vloeren. Zo kan de lucht ertussen minder bewegen waardoor schapenwol uitstekend als isolatiemateriaal dient. Schapenwol isolatie is perfect geschikt voor toepassing in houtskeletbouw.
Dagelijks opschudden en regelmatig luchten volstaat dan ook voor een goed wollen dekbed. Heb je een wollen dekbed dat niet in de wasmachine kan, maar wil je hem toch eens goed laten reinigen? Laat dit dan door een stomerij doen.
Wol is te warm
Wol helpt de lichaamstemperatuur te regelen en is daarom ook geschikt om te dragen als het buiten warm is. Bovendien absorbeert wol ook vocht van het lichaam waardoor je droog blijft – zelfs als je zweet.
Het antidruk-product van WandelWol bestaat uit een hybride melange van 100% schapenwol; zonder chemische toevoegingen of bewerkingen. Het materiaal is zacht, bevat lanoline (wolvet) en geeft u het gevoel te lopen op wolken. WandelWol antidruk-wol is door zijn natuurlijke afkomst biologisch afbreekbaar.
Hoe werkt het
WandelWol antidruk-wol wordt aangebracht op de huid waar de pijnlijke plek bevindt. Hoeveelheid WandelWol antidruk-wol naar eigen gevoel aanbrengen. De antidruk-wol mag zich in het begin laten voelen, maar mag geen hinder geven. Trek de sok weer over de WandelWol antidruk-wol op de juiste plek aan.
Heilwol/heilwolle, ook wel gekaarde wol, heelwol, ruwe wol of genezende wol genoemd. Het is een 100% natuurlijk geneesmiddel en multi-inzetbaar voor zowel moeder als kind. Ook kan het als wandelwol gebruikt worden en wordt het ingezet bij blaren tijdens het wandelen.