Zet je hapjes zo snel mogelijk in de koelkast als je gasten klaar zijn met eten. En zorg dat je koelkast koud genoeg staat: 4 graden is ideaal. Met die temperatuur krijgen schadelijke bacteriën minder kans zich te ontwikkelen. Heb je eten over?
De meeste gourmetstellen bereiken een temperatuur van ongeveer 190c graden, maar dit kan per gourmetstel verschillen. De meeste gourmetstellen hebben ook verschillende standen waardoor je de temperatuur kunt verlagen of verhogen, naar gelang wat je bereidt.
Let er bij aankoop op dat je kies voor een gourmetstel met antiaanbaklaag of met uitneembare bakplaten en dat deze vaatwasmachine bestendig zijn. Op deze manier ben je in no time klaar in de keuken. De rest opruimen komt morgen wel.
In tegenstelling tot gourmetten zijn er bij het steengrillen geen mini-pannetjes. Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig.
Iedereen strooit wat zout op de hete steen en legt daar een stukje vlees op. Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken.
Het verschil tussen gourmetten en racletten
Gourmetten gebeurt met vlees, vis en groente, terwijl je voor racletten kaas gebruikt. Raclette is een Zwitsers kaasgerecht (kaasfondue). Hiervoor wordt een speciale kaas gebruikt die gehalveerd wordt en dan opgespiest, éénzijdig verwarmd.
Bedenk voordat je gaat gourmetten hoeveel vlees per persoon je ongeveer nodig hebt. De gemiddelde hoeveelheid gram vlees per persoon op de gourmet is 300 tot 400 gram. Voor grote vleeseters is dat 500 tot 600 gram. En voor kinderen 250 tot 300 gram.
Je kunt dan het beste kiezen voor gewone olijfolie of vierge olijfolie. Het Voedingscentrum raadt bakken in extra vierge olijfolie af, omdat er bij verhitting van extra vierge olie ongezonde stoffen kunnen ontstaan. Nog een nadeel van gourmetten in olie: het kan flink gaan spetteren!
Het gewicht bedraagt 250 gram per persoon. Prijs: € 8,95 per persoon.
Om te bepalen hoeveel stroom een gourmetstel gebruikt gingen we online op onderzoek uit. Het gemiddelde online aangeboden gourmetstel heeft een vermogen van 1400 Watt. Bij drie uur gourmetten verbruikt het apparaat dus 4200 Wattuur aan stroom, oftewel 4,2 kilowattuur (kWh).
Vul een zak met sop en een scheut ammoniak. Leg de plaat in de zak en laat het een nachtje weken. De volgende dag kan jij alle vlekken super gemakkelijk met een afwasborstel onder stromend heet water afspoelen. Zorg wel dat de ammoniak echt overal vanaf is en was je handen goed of gebruik handschoenen.
Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst. Maar blijkbaar wonen de grootste gourmetfans toch in het zuiden van ons land. De helft van de zuidelijke inwoners geeft namelijk aan wel twee tot vijf keer per jaar te gourmetten.
Het centrale deel van het toestel en het hitteschild kunt u met een spons en afwasmiddel schoonmaken. Gebruik geen metalen schuurspons of schuurpoeder. Dompel deze nooit onder in water. Het verwarmingselement dient niet te worden schoongemaakt.
Vlees om te steengrillen
Varkensvlees: varkenshaas, varkensoester, schnitzel, filet, fricandeau, gehakt, slavink en lever. Rundvlees: ossenhaas, entrecote, biefstuk, tartaar en gehakt. Kalfsvlees: kalfshaas, oester, schnitzel, fricandeau, blinde vink, gehakt en lever.
Het voordeel van steengrillen is dat je geen boter of olie nodig hebt om het voedsel te bereiden. Steengrillen is een gezellige en feestelijke manier om aan tafel je eten te bereiden. Er zijn elektrische steengrillen en steengrillen die verwarmd worden op branders.
Het gourmetten is van origine een Zwitserse uitvinding dat eind jaren '70 door chef-koks Ton Boer en Huub Oudshoorn naar Nederland is gebracht.
Laat het geen uren duren
Naast eenzame bakkers ligt er namelijk nog een ander gevaar op de loer als je meer geint dan grillt. Rauw vlees en rauwe vis laat je beter niet langer dan twee uur op tafel staan (en dan moet het dus al zo rond de 4°C gekoeld zijn van te voren), om een enkeltje toiletpot te voorkomen.
Gourmetten is zeker typisch Nederlands. Het bakken in kleine pannetjes werd echter aan de andere kant van de wereld uitgevonden: in Azië! Met die wetenschap is het des te leuker om van dat 'o zo Hollandse' gourmetten eens een multiculti-feest te maken. Altijd lekker, een mini-slavink met mayonaise.
Een teppanyaki of Japanse grillplaat is een lange bakplaat die je gebruikt om vlees, vis, groenten, aardappelen en rijst te bakken. Je kan de plaat ook prima gebruiken voor onze gourmetschotels. De teppanyaki heeft een thermostaat waarmee je de temperatuur zelf kan regelen.