Naast het aanschaffen van een goede router is het aan te raden de router op een centrale plek in uw huis te plaatsen, zodat de dekking overal even goed is. Veel mensen zetten de router neer op de plek waar de internetaansluiting het huis binnenkomt.
Zet het modem zo hoog mogelijk, maar houd 30 cm afstand van een betonnen plafond. Zorg dat het stevig staat of ophangt. Zet je modem zo vrij mogelijk neer en niet achter een ander apparaat, achter de bank of in een gesloten kast. Ook de vloerverwarming, betonnen vloeren, een waterbed of een aquarium kan storen.
Ondanks dat de meterkast een ideale oplossing is vanwege de binnenkomende lijnen, is het enorm slecht voor het draadloos netwerk. Het netwerksignaal wordt namelijk verstoord door de metalen kabels en buizen. Over het algemeen is het beter om een router te plaatsen uit de buurt van betonnen vloeren en metalen leidingen.
Elektromagnetische velden van Wifi-routers
Draadloze Wifi-routers zenden elektromagnetische straling uit in een lage gigahertz-frequentie. Deze frequentie kan niet direct onze cellen verhitten en wordt daarom als niet zo gevaarlijk gezien.
Beton, metaal en water vormen blokkades waar het wifi-signaal maar moeilijk doorheen komt. Ze hebben een grote invloed op het signaal. Zet het modem dus niet achter gewapend beton of naast het aquarium. Wie zich afvraagt hoe de staat van het eigen netwerk is, kan apps gebruiken om de kwaliteit te testen.
Wifi is gevoelig voor verstoringen. Bepaalde materialen in huis, zoals metaal, beton en glas beïnvloeden het wifi-signaal. Net als andere wifi-netwerken, zoals die van je buren en sommige 'slimme apparaten'.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Je sluit één powerline adapter aan bij je router en steekt de tweede op zolder in het stopcontact. Zo creëer je daar een extra wifi netwerk met een sterk signaal zonder kabels te trekken. Valt het stopcontact op zolder onder een andere stroomgroep? Kies dan een adapter met automatische fasekoppeling.
Wil je de modem uitzetten, dan doe je dit met de aan-/uitknop aan de achterkant van het modem. De stekker er zomaar uittrekken is niet ideaal, want het blijft een elektronisch apparaat en daar wil je voorzichtig mee omgaan. Ook resetten doe je niet zomaar.
De modem zorgt ervoor dat het internetsignaal van je provider wordt vertaald, zodat al je apparaten het kunnen gebruiken. Zonder een modem is er dus geen toegang tot het internet. Een router zorgt ervoor dat je het internet thuis op meerdere apparaten kunt gebruiken.
Je kan gewoon 2 routers achter elkaar aansluiten; gebruik een normale netwerkkabel om de uitgang van de ene router te verbinden met de WAN ingang van de 2e router. Je moet er wel voor zorgen dat de 2 routers niet hetzelfde IP hebben (geef de ene bijv. 192.168.1.
Met behulp van het IP-systeem (internetprotocol) beheren routers internetverkeer en sturen ze gegevenspakketten naar het juiste IP-adres. Zonder router zou u voor uw mobiele telefoon, desktopcomputer, laptop en slimme apparaten elk een eigen afzonderlijke internetverbinding nodig hebben.
Wil je je netwerk opdelen in geïsoleerde subnetten die elkaar niet kunnen bereiken, dan heb je eigenlijk drie routers nodig. Routers 2 en 3 geef je als wan-ip-adres telkens een adres mee dat binnen hetzelfde subnet als router 1 ligt.
Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.
Het probleem met wifi is alleen dat het niet eenvoudig door muren heen gaat. Slechts een klein deel van de straling bereikt de andere ruimte - daarom werkt een draadloze internetverbinding op zolder vaak slecht. De oplossing voor dat probleem: twee zendantennes gebruiken die hetzelfde signaal uitzenden.
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het "ruwe verkeer" vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Dunne muren van gips en ramen van enkel glas laten een wifisignaal goed door, maar muren uit beton of baksteen, dikke lagen isolatie en ramen van (drie)dubbel glas kunnen een probleem vormen. Hoe meer er zich daarvan tussen de modem en jouw apparaat bevinden, hoe slechter je internetverbinding.
Klik op Netwerkstatus.Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren.De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt. Voor een goede beveiliging moet hier WPA of WPA2 staan.
Soms maken veel meer mensen gebruik van het netwerk dan voorzien. Als ze bovendien de verbinding zwaar belasten door bijvoorbeeld filmpjes te streamen, kan wifi overbelast raken. Het wordt traag of werkt helemaal niet meer.
Wifi is een vorm van draadloos internet met een bereik tot ongeveer 35 meter. Het bereik en de snelheid van de verbinding is afhankelijk van de apparatuur en bijvoorbeeld hoeveel verdiepingen of muren er tussen het modem en het ontvangende apparaat zitten. Een slechte Wifi verbinding kan verschillende oorzaken hebben.
Dit is het makkelijkst als je een tuinhuis of schuur hebt, waar ook een stopcontact is. Dan kun je namelijk gebruik maken van powerline wifi. Hiermee kun je via de elektriciteitsbedrading het internet van binnenshuis naar de schuur krijgen, zonder kabels te trekken.