De buitenunit van een warmtepomp vangt warmte op en verplaatst deze naar de binnenunit. Het is dus belangrijk dat je de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit plaatst. Op deze manier voorkom je dat warmte een te grote afstand moet overbruggen en daarom verloren gaat.
De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken bij of tegen de woning aan worden geïnstalleerd. Zo kan de buitenunit via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst.
Warmtepompen worden meestal op een dak geplaatst, omdat de CV ketel vaak op zolder staat en ook bieden leveranciers steeds vaker een speciale dak unit aan. Ook is dit mooier en heb je minder last van het geluid. Als je een helle dak hebt dan is ook het mogelijk om daar een warmtepomp te plaatsen.
Voor een optimaal rendement mag de afstand tussen de binnenunit en buitenunit niet te groot zijn. Een maximale afstand van 20 meter wordt als richtlijn aangehouden. Wanneer de beide units verder uit elkaar worden geplaatst gaat er teveel warmte verloren.
Afstand tussen binnen- en buitenunit
Het is belangrijk om de binnen- en buitenunit niet te ver uit elkaar te plaatsen. Wil je het meest uit de warmtepomp halen? Plaats de twee delen dan niet verder dan 10 tot 20 meter uit elkaar. Zo voorkom je dat er veel warmte verloren gaat waardoor het rendement afneemt.
Gemiddeld maakt een buitenlucht warmtepomp met een buitenunit zo'n 55 tot 65 decibel aan geluid. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser.
De wet bepaalt niet welke hinder overdreven is, maar de milieuwetgeving bepaalt wel wanneer er omwille van lawaaihinder een milieuvergunning nodig is.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
Plaatsing warmtepomp
De buitenunit kan vaak in de tuin, op een plat dak, aan de achterkant van de woning tegen de gevel of op het balkon geplaatst worden. Hij moet water kunnen afvoeren (condens en smeltwater na een ontdooicyclus).
De meeste warmtepompen zijn namelijk erg zwaar, wel zo'n 150-200kg! Daarnaast doe je er slim aan om je warmtepomp zo dicht mogelijk bij de aansluitingen in je huis te plaatsen.
De warmtepomp op uw dak plaatsen is een steeds populairdere oplossing. Dit omdat de leiding van de cv ketel meestal op de zolder bevind en steeds meer leveranciers bieden speciale dak units aan. Het is een fijne oplossing, het is mooier en het geluidoverlast is minder omdat de warmtepomp verder staat.
Warmtepompen: geen afvoer nodig
Een warmtepomp is zeer onderhoudsvriendelijk want je hebt geen schoorsteen of gasaansluiting nodig. Heb je al vloerverwarming in huis? Dan kan je je warmtepomp daarop aansluiten. Een extra troef waardoor de energie-efficiëntie van je woning er nog meer op vooruit gaat!
De buitenunit van de warmtepomp bij nieuwbouw krijgt meestal een plekje waar de meeste aansluitingen zich bevinden. Hierdoor is minder leidingwerk nodig wat scheelt in de kosten. Is er wel ruimte voor leidingwerk begroot, dan wordt de buitenunit waar mogelijk aan de achterkant of zijkant van de woning geplaatst.
Als de warmtepomp bijvoorbeeld dicht bij een gevel staat, levert die gevel soms geluidsweerkaatsing op naar de buren. Met wat marges kun je wel stellen dat een warmtepomp van 65 dB(A), zonder extra maatregelen, bij voorkeur 4 tot 5 meter van de erfgrens moet worden geplaatst.
Zorg dat de warmtepomp aan de voorkant (de kant waar de lucht wordt uitgeblazen) ten minste 250cm vrije ruimte heeft. De lucht die een warmtepomp uitblaast, is ijskoud. De 250cm vrije ruimte is belangrijk, zodat de lucht niet terug kan slaan op de warmtepomp; anders bevriest de warmtepomp.
U kunt de warmtepomp overal in huis laten plaatsen, ook in de kelder of een garage. Het is belangrijk dat die ruimte goed geïsoleerd is en dat er genoeg ruimte is voor de leidingen. Een hybride warmtepomp komt vaak naast de cv-ketel. Een elektrische warmtepomp kan ook in plaats van de cv-ketel komen.
Vroeger konden warmtepompen enkel functioneren in combinatie met vloerverwarming , maar vandaag is het ook perfect mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op traditionele radiatoren .
In theorie kan een warmtepomp overal geplaatst worden. Ook in uw woning. Of het nu gaat om een nieuwbouwwoning of een gerenoveerd gebouw.
Waar een warmtepomp moet staan is niet wettelijk vastgelegd. Je kan de binnenopstelling van de warmtepomp dus ook in de garage plaatsen. Ook de zolder of de kelder is een goede mogelijkheid om een warmtepomp te plaatsen, mits de ruimten goed geïsoleerd zijn en er voldoende ruimte voor leidingwerk aanwezig is.
Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.
De nieuwste airco's worden gelukkig steeds stiller en produceren vaak maximaal 50dB(A) aan geluid. 50 dB(A) aan geluid is vergelijkbaar met licht autoverkeer op 30m afstand.
De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze door aan de binnenunit in huis. Voor het proces van verwarmen gebruikt de unit een koudemiddel die ervoor zorgt dat een warmte van de buitenlucht van een lage temperatuur naar een hoge temperatuur wordt gebracht.
Ook 's nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Een volledige warmtepomp kan 's zomers koelen en dan draait de warmtepomp ook.
Warmtepomp zonder buitenunit
Een lucht/water warmtepomp bestaat namelijk altijd uit een binnen- en buitenunit. Dit type warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair water of centrale verwarming.