Allerlekkerste oude kaas Deze kaas won 4 september Goud bij de Gouda Cheese Awards 2020.” Zo verwoordt de organisatie van de Gouda Cheese Awards de overwinning van De Rotterdamsche Oude in het officiële Nederlands Kampioenschap van kazen, dat jaarlijks in Gouda plaatsvindt.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
De Molenland Goudse jong Belegen 48+ kaas van ALDI is door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste Koop'1. De Consumentenbond testte samen met een panel, bestaande uit 8 experts en 43 consumenten, 25 voorgesneden plakken jong belegen kaas.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
De naam Pule betekent overigens 'ezelsveulen'. En wat kkost die kaas nu eigenlijk….. De kostprijs van deze Pule kaas lag in 2016 rond de $1700,- per pond. Een van de grootste fans van deze kaas is de tennisser Novak Djokovic.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Een Goudse kaas heeft traditioneel de vorm van een wiel en weegt om en nabij 15 kilo waarvoor ongeveer 150 liter melk nodig is. Goudse kaas wordt in Gouda nog op één boerderij de “Oudersvrucht” zelf gemaakt. Het maken van kaas ging over van moeder naar dochter.
Winnaar van de Cum Laude Awards 2023
De rauwmelkse boerenkaas van Kaasboerderij Boer Bas, een van Onze Stoere Boeren, heeft PLATINA gewonnen en is hierbij uitgeroepen tot winnaar in de categorie Goudse Boerenkaas Oud! Een fantastische prestatie waar we enorm trots op zijn!
Voorbeelden van de bekendste soorten kaas op de wereld zijn: Goudse kaas (Nederland)Boerenkaas (Nederland)Edammer kaas (Nederland)
Kaas van een koe is altijd geel
Dat is hetzelfde stofje dat de wortel zijn oranjekleur geeft. In gras, dat een koe graag eet, zit ook caroteen. En waar de magen van een koe de meeste stoffen verteert, gebeurt dit niet bij caroteen. Waarom dit zo is, is nog niet bekend.
Een Gooische Pikante Goudse kaas omhuld met 24 karaats bladgoud. ,,Een kaas met een waarde van 3000 euro. Letterlijk Hollands goud", vertelt Marcel Verheul van De Groot-Verburg. ,,Onze Gooische Pikante heeft twee jaar op rij goud gewonnen met de lekkerste oude kaas van Nederland-verkiezing.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek.
Zodra de kaas wordt verwarmd verandert er niks in de hoeveelheid voedingsstoffen of aantal calorieën. Omdat het er vetter uitziet denken we dat het ook ongezonder is, maar dat is dus niet zo.
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
Oude kaas is droger
Oude kaas heeft dus minstens tien maanden op de plank gelegen om te rijpen, jonge kaas maar een week of vier. Wanneer een kaas ouder wordt, verliest hij vocht en wordt hij droger. Dat is de reden dat oude kaas soms zo brokkelig is.
Uniekaas, het oudste kaasmerk van Nederland.
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
"Op de boerderij wordt alles duurder, het vee, de lonen van de mensen, de energie. Dat draagt allemaal bij aan duurdere kaas." Daarnaast is er een relatief tekort aan melk, waardoor de prijs van de belangrijkste grondstof voor kaas is opgedreven.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Op basis van de producten die in dit artikel zijn genoemd zijn de gezondste keuzes wat betreft smeerkaas voornamelijk 'Milner Slankie smeerkaas naturel 20+' en 'AH Smeerkaas 20+ naturel'. Deze 20+-varianten bevatten minder (verzadigd) vet, relatief weinig suikers en veel eiwit in vergelijking met de andere varianten.