Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Het beste geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m². Deze meststof is trouwens ook perfect geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in een pot.
Tijdens de teelt adviseren we om te kiezen voor meststoffen met een lager stikstof gehalte, maar met meer Kalium. Dat zorgt voor stevigere vruchten. Ook is het goed mogelijk om goed verteerde stalmest en compost door de bodem te mengen, zo'n 4 weken voor het planten.
Wanneer aardbeien bemesten
Het bemesten van aardbeien doe je bij voorkeur in het vroege voorjaar (maart-april).
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten.Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen. Op zand- en veengronden in het najaar een kalkmeststof strooien. Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal.
Zorg voor voldoende water en zonlicht
Zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt, anders zullen de planten en vruchten niet goed groeien. In de winter is het echter belangrijk om te voorkomen dat de planten te nat staan, om rotting te voorkomen. Daarnaast hebben aardbeien veel zonlicht nodig om goed te rijpen.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
De zuurtegraad van de bodem in je moestuin bed
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.
De aardbeien gaan op stro voordat de vruchten gaan rijpen en te kwetsbaar worden.Het stro zorgt ervoor dat de de vruchten schoon blijven én dat ze minder snel gaan schimmelen.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
Aardbeien verzorgen
In het prille voorjaar verzorgt u de aardbeiplantjes door al het oude bruine blad te verwijderen met een scherpe schaar , zodat het nieuwe frisgroene blad kan groeien. Geef ook voeding in de vorm van een beetje lavameel en organische bemesting of compost die goed verteerd is.
Bemesting. Als basisbemesting is een gift van 80-100 ton oude stalmest ideaal. Natuurlijk dient u rekening te houden met de landelijke wetgeving omtrent toediening van mest. Verse stalmest, drijfmest, kippenmest en champignonmest moeten bij voorkeur in de herfst van het voorgaande jaar toegediend worden.
Een onbewerkte leembodem wordt voor het planten van de aardbeien met zand en verrot compost verbeterd. Ideaal is het in het voorjaar de groenbemesting met Luzerne (klaver) aan te bouwen, want de wortels dringen diep in de bodem en zorgen voor een natuurlijke beluchting.
Aardbeienmeststof ( NPK 7-14-28 chloorarm) is een selectie van snelwerkende componenten. Deze aardbeienmeststof bevat stikstof voor de snelle groei van de aardbeiplant. Het aanwezige fosfaat is voor de ontwikkeling van de bloei.
Neem een stuk van de uitloper waar een paar blaadjes bij elkaar groeien. Duw het in de grond en zorg dat de onderkant goed in de aarde zit. Knip het uiteinde af en laat de moederplant vastzitten tot het goed geworteld is. Dan kun je de nieuwe plant losknippen.
Voor wat: Aardbeienplanten in de volle grond. Deze meststof is extra goed geschikt als er veel met compost wordt gewerkt.
U kunt het beste potgrond gebruiken. Potgrond bestaat namelijk uit verschillende soorten veen, is luchtig en is qua voeding goed in balans. Plant zeker niet in pure compost of in bemeste tuinaarde. Beide zijn prima geschikt om door de grond in de tuin te mengen, maar niet voor aardbeiplanten in bakken of potten.
Aardbeien planten kan tussen de maanden maart en augustus, de beste is maand is april. Als je ze in de volle grond zet, werk dan eerst compost door de bodem. Zet de aardbeien niet in de volle zon en zorg dat ze uit de wind staan. Zorg daarnaast voor een goede afwatering, want aardbeien houden niet van natte voeten.
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Het allerbeste is om begin maart het strooiseizoen te beginnen met het strooien van kalk. Door het strooien van kalk ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen. Je kunt het gazon tegelijk kalken en bemesten.
Aardbeienplant snoeien
Na de oogst, rond midden juli, kun je de aardbeienplant gaan snoeien. Snoei de uitlopers en oud/ lelijk blad weg. Wanneer je bruine bladeren in de herfst ziet aan de plant, haal deze er niet af. De bladeren bieden bescherming voor de winter.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost. Het voordeel van deze bodemverbeteraar is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem.