Gebruik geen chemische of schurende schoonmaakmiddelen in de badkamer. Deze schoonmaakmiddelen kunnen vlekken, kringen en onherstelbare krassen veroorzaken. Neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zijn het beste voor uw badkamer. Een zachte doek, spons of zeem werken het beste.
De badkamer schoonmaken doe je met een ontkalkend schoonmaakmiddel, een ontvettend schoonmaakmiddel, een sopje met lauw-warm water en een doek of spons. Breng schoonmaakmiddel aan en boen het oppervlak. Vervolgens afspoelen en afdrogen met een droge doek. Een schone badkamer is een heerlijk gevoel.
Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze te spuiten over je badkamertegels. Laat ook dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.
De Dettol Citroen & Limoen is de beste allesreiniger met een rapportcijfer van een 8,7! Het middel zit bomvol met detergenten, waardoor het vet en ander vuil goed oplost.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Probeer ook eens wasverzachter
Een vloer dweilen met wasverzachter kan ook. Doe een dopje wasverzachter in een emmer met lauwwarm water. Dweil daarna de vloer schoon en maak deze daarna met schoon water weer helemaal zuiver.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Los hiervoor 6 gram soda op in 1 liter heet water en giet dat mengsel vervolgens over de aangetaste plekken of wrijf het in met behulp van een borstel. Daarna uiteraard goed naspoelen met schoon water. Een relatief bekend middel waarmee u schimmel in de badkamer kunt bestrijden is witte azijn.
Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op.
Maak uw douchewand schoon met schoonmaakzijn
Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Het is handig om dit in een plantenspuit/spuitflacon te doen en daarmee het glas in te spuiten. Na 30 minuten kunt u het afnemen.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
En dit is waarom… ”Met de goedkopere schoonmaakmiddelen verpest je juist je vloer”, aldus Henk Jeurissen mede-eigenaar van Dijkmans. ”Het schoonmaakmiddel maakt de vloer niet echt schoon.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Meng één deel schoonmaakazijn met één deel water. Breng het met een spuit aan op de kitranden. Het maakt niet uit of je andere oppervlakken raakt met het azijnmengsel: ook die zullen er stralend schoon van worden. Laat het een uur intrekken en neem dan af met een spons.
Vuistregel: begin boven
Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven. Dat betekent boven op zolder beginnen, maar ook bovenin alle kastjes en planken. Stof kan dan lekker naar beneden dwarrelen zodat je dit op het laatst allemaal makkelijk kan stofzuigen.
Vloeren dweilen kan dan ook net zo goed ''bacteriën verspreiden''; ''vuil uitsmeren''; of ''vervuilingen rondduwen'' worden genoemd. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek geweest naar de hygiëne en gezondheidsproblemen die dweilen met zich meebrengt.