Heel soms kan er toch een complicatie optreden, zoals het caudasyndroom. Hierbij ontstaat er druk op meerdere zenuwwortels onderaan in de rug als gevolg van de hernia of wervelkanaalstenose. Ook de zenuwen naar de blaas worden hierbij samengedrukt.
Bij een caudasyndroom worden er meerdere zenuwen tegelijkertijd samengedrukt in de onderrug. Dit is meestal als gevolg van een grote hernia of een wervelkanaalstenose. Ook de zenuwen naar de blaas worden hierbij samengedrukt. Deze zenuwen zijn erg gevoelig voor druk.
Symptomen Cauda equina syndroom
Pijn in de lage rug met uitstraling naar beide benen. Problemen met de blaas- en darmfunctie. Problemen met seksueel functioneren. Minder gevoel in de schaamstreek, zitvlak en onderste ledematen.
U moet aan een caudasyndroom denken als u een of meer van de volgende verschijnselen heeft: Niet kunnen plassen of ongewild urineverlies. Niet goed kunnen uitplassen. Een veranderd gevoel bij het plassen.
De cauda equina is de bundel van uitlopers van de ruggenmergzenuwen. Deze bundel lijkt op een paardenstaart. Hij bevindt zich in het wervelkanaal onder de plaats waar uw ruggenmerg ophoudt, ongeveer bij de eerste lendenwervel.
De behandeling van het caudasyndroom bestaat uit een operatie waarbij de beknelling van het ruggenmerg wordt opgeheven. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd door een neurochirurg.
Soms kan de beknelling van de zenuw ook problemen met het plassen veroorzaken waardoor urine wordt verloren (urine incontinentie) of juist het plassen niet op gang komt (urine retentie). De diagnose hernia kan gesteld worden op grond van de klachten in combinatie met het lichamelijk onderzoek.
Bij een caudasyndroom komt een aantal zenuwwortels in de cauda equina in het gedrang. Dit is een acute situatie. Het syndroom kan ontstaan door een grote rughernia, een trauma of door zwelling of (na)bloeding na een ingreep.
Een hernia van de tussenwervelschijf L4/5 geeft druk op en knikt de linker wortel L5, wat de pijn veroorzaakt in het gebied van het linker been dat wordt verzorgd door L5. Indien er degeneratie van de tussenwervelschijf optreedt kan deze gaan puilen.
Een beknelde zenuw in de rug wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Dit resulteert in pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden.
Bij ernstig krachtverlies kan er ook sprake zijn van een 'klapvoet'. Soms is er sprake van een doof gevoel op de billen, het 'rijbroekgebied'. Hierbij kan het urineren of de stoelgang veranderen; dit kan vertraagd urineren of een vertraagde stoelgang zijn, of juist ongewild verlies van urine of ontlasting.
Wat is een hernia
Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant van een tussenwervelschijf. Hierdoor ontstaat een uitstulping van een deel van de zachte kern van de tussenwervelschijf waardoor druk kan ontstaan op het ruggenmerg of op een zenuwwortel.
Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, maar vermijd houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken en/of de rug belasten. Probeer zoveel mogelijk de gewone dagelijkse zaken te blijven doen, maar ga niet over uw pijngrens heen.
Bij weinig pijn kan paracetamol genoeg helpen. Als dat niet genoeg helpt, kunt u een ontstekingsremmer erbij slikken (NSAID's), zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen. Let op: NSAID's zijn goede pijnstillers, maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen.
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Anderen hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken.
Tegen de pijn kun je pijnstillers gebruiken, bij voorkeur paracetamol (4 maal per dag 1000 mg). Als dat niet genoeg helpt, kun je NSAID's gebruiken zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Herniaklachten gaan meestal vanzelf weer over binnen ongeveer zes tot twaalf weken.
Bij motorische uitval is er spierzwakte, de spiermassa neemt af, en krijg je soms onwillekeurige spiersamentrekkingen. Bij volledige uitval van een zenuw treden verlammingen op.
Vaak ligt de oorzaak in een overbelasting door fysieke arbeid of sport. Daarnaast treedt lage rugpijn ook op bij frequent aannemen van een slechte lichaamshouding. Dit kan een basishouding zijn die verkeerd is, maar ook een zithouding op het werk bijvoorbeeld of bij een veel beoefende hobby.
Bij een lumbosacraal radiculair syndroom (LSRS) is een zenuwwortel in de onderrug bekneld. Meestal komt dit door een uitpuilende tussenwervelschijf (een hernia). Soms komt het door een vernauwing van het wervelkanaal als gevolg van slijtage. Bij een LSRS hebt u hevige pijn in uw been.
Slaap op uw zij of rug – Probeer op uw zij te slapen of anders op uw rug, maar bij voorkeur niet op uw buik! Op de buik slapen veroorzaakt namelijk veel druk op uw nek en onderrug, waardoor u rugklachten kunt krijgen. Als u op uw zij slaapt, plaatst u uw kussen onder uw hoofd en nek.
Behandeling van een hernia
Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut. De fysiotherapie behandelingen zullen beginnen met het vaststellen of het daadwerkelijk om een hernia gaat.
Een behandeling kiezen na 6 tot 8 weken hernia-klachten
U heeft bijvoorbeeld nog erg veel pijn. Of u kunt nog niet gewoon bewegen. U kunt pijnstillers gebruiken en fysiotherapie of oefentherapie (Cesar of Mensendieck) krijgen. Als pijnstillers niet genoeg helpen, kan de huisarts u doorsturen naar een neuroloog.
De sacrale zenuw is een zenuw die het ophouden van de plas en het plassen zelf regelt. Deze zenuw ligt ter hoogte van het heiligbeen. Bij een overactieve of onderactieve blaas zit er een fout in de prikkeling van deze zenuw.