Warmte helpt je spieren ontspannen. Eens de pijn is afgenomen kan je ze opnieuw soepeler bewegen. Een warmtebron is dan ook aangewezen bij pijnlijke spieren, maar ook bij bijvoorbeeld een stijve nek of schouders. Goede hulpmiddelen om je stijve spieren te behandelen zijn onder meer een warmtezalf of warmtekussen.
De voordelen van warm houden
Warmte kan namelijk helpen je spieren te ontspannen en stimuleert veranderingen op celniveau zoals het beter laten stromen van het bloed.
Koelen remt de doorbloeding waardoor er minder zogenaamde 'groeifactoren' vrijkomen die juist de herstelprocessen van het weefsel op gang moeten brengen [3]. Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, ontsteking dempen en verergering van klachten voorkomen.
Allereerst zorgt het drinken van een glas warm water voor een betere bloedsomloop, wat ook een positieve invloed heeft op je spieren en zenuwen. Je spieren krijgen zo immers meer bloed en kunnen zich daardoor beter ontspannen. Met als bijkomend voordeel dat je minder snel spierpijn krijgt.
Het koude water zou er voor zorgen dat de bloedsomloop toeneemt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, maar Wiertz zegt dat dit niet wetenschappelijk bewezen is. De positieve werking komt dus vooral door het placebo-effect en doet dus niet iets voor je spieren.
Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook voert je lichaam de afvalstoffen sneller af, je spieren herstellen makkelijker en de kans op onstekingen blijven zo klein mogelijk.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Koudetherapie kan helpen bij pijn waarvan je onmiddellijk de oorzaak kent, zoals ontstekingen, zwellingen, kneuzingen of bloeduitstortingen. Koudetherapie is dus ook aangewezen bij tandpijn, migraine, insectenbeten of een bloedneus. De koude vertraagt de weg van de pijnprikkel naar je hersenen.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Een saunabezoek zorgt ervoor dat je bloedvaten helemaal gaan openstaan waardoor afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden en nieuwe bouwstenen naar de spieren worden aangevoerd. Bovendien activeer je ook de zogenaamde “heat shock proteïn” die de eiwitsynthese en dus je spierherstel bevordert.
Wat verder helpt om de pijn te verlichten, is warmte. Neem een warme douche, of door een warme pittenzak of kruik in uw nek te leggen. Hierdoor ontspannen de spieren, waardoor u ze gemakkelijker kunt bewegen.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Geef uw spieren warmte, bijvoorbeeld met een warm kompres, een warmtepleister of -zalf of een warm bad. Dat geeft vaak verlichting. Ontlast uw pijnlijke spieren zodat ze tot rust kunnen komen. Ga bijvoorbeeld op tijd zitten als u pijn in de benen en de rug heeft en blijf niet te lang staan.
Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt. Koelen heeft alleen de eerste 24 uur zin. Wikkel de coldpack/ het ijs in een dunne theedoek/washand of doet de coldpack in de bijgeleverde hoes, om te voorkomen dat de huid bevriest.
De behandeling van een spierontsteking bestaat meestal uit een combinatie van prednison en DMARD's om de ontsteking te onderdrukken. Daarnaast is regelmatig bewegen belangrijk om de conditie van het hart, de longen en spieren te verbeteren en spierzwakte en vermoeidheid tegen te gaan.
Daarnaast helpt het om spieren te ontspannen, ongemak te verlichten en om de soepelheid van de spieren te bevorderen. Breng de warmte aan via een kompres, kruik of warmte pad gedurende 15 tot 20 minuten. Ook een warm bad kan soms uitkomst bieden.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
3) Koelen van kniegewricht
Dan kan koelen prettig zijn. Je kunt dit doen door een theedoek op de knie te leggen en daarop een coldpack uit de vriezer. Maar ook een washandje gevuld met ijsklontjes is een prima optie. Koel 3 keer per dag niet langer dan 15 minuten, zo luidt het advies van artsen.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.
Waarvoor dient een warmte-koude kompres? Bij toepassing van een koude kompres verlicht het kompres de pijn bij zwellingen, kneuzingen en lichte ontstekingen aan spieren en gewrichten. Een warmte kompres verlicht spierpijn, krampen, menstruatie-, nek- en rugklachten.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.
Het effect
Een douche nemen direct na het sporten kan helpen om dit te voorkomen. Door dus niet te douchen na het sporten geef je zweet en natuurlijke oliën die zich op je huid bevinden de kans om schade te veroorzaken. Samen zullen ze een waxachtige laag te vormen als ze te lang op je huid blijven liggen.