Scheren is snel en gemakkelijk, maar de haren komen vrij snel terug en voelen stugger aan. Bij epileren blijven de haren langer weg, maar voordat je wederom kunt epileren, moet de haar eerst weer terug gegroeid zijn.
Epileren is een ietwat agressieve ontharingsmethode waardoor roodheid en irritatie kan ontstaan, met name bij vrouwen met een gevoelige huid. Je kunt de kans op roodheid en irritatie wel verkleinen door o.a. vooraf te scrubben met een milde, exfoliërende scrub en een goede nazorg.
Epileren is geweldig voor de gevoelige huid
De pincetten op een epileerkop trekken niet direct aan de huid bij het ontharen, dus er is een minimaal effect op de huid. Epileren is een geweldige optie voor koude of droge seizoenen, wanneer dagelijkse ontharing je huid mogelijk irriteert.
Was dat maar zo. Meestal komt de haar binnen zes weken terug. Hij zal er ook niet dunner van worden, want zelf epileren stimuleert het haarzakje continu om een nieuwe haar aan te maken. Het 'fabriekje' in het haarzakje gaat hard aan het werk en dikwijls resulteert dat in een nóg dikkere haar.
4. Met epileren groeit haar minder zichtbaar terug. Ten eerste, wanneer haartjes bij de wortel worden verwijderd, groeien deze terug met zachtere en fijnere haarpunten dan haartjes die met een scheermesje zijn geschoren. Daardoor voelen ze zachter en fijner aan.
Als je een beginner bent, epileer dan één keer per week. Het zal steeds minder ongemakkelijk aanvoelen, waardoor je steeds tevredener zult zijn. Als je een pro bent, doe dan een stapje terug en epileer eens in de drie weken.
Scrub regelmatig om ingegroeide haartjes te voorkomen. Probeer één keer per week te scrubben om ingegroeide haartjes te voorkomen - het helpt om dode huidcellen te verwijderen en 'maakt de weg vrij' zodat je haartjes kunnen groeien zoals dat zou moeten. Het beste is om 2 dagen voordat je je epileert te scrubben.
Epilatie is een haarverwijderingsmethode vanaf de wortel. Net als waxen levert het lang aanhoudende resultaten op. Beide methodes houden 4 weken aan, maar epilatie kan gemakkelijker zijn, omdat je niet hoeft te wachten voordat het haar weer is aangegroeid.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Lichtjes scrubben
Door te scrubben worden je huid en haartjes zacht en verwijder je dode huidcellen. Hiermee voorkom je ingegroeide haartjes en een geïrriteerde huid. Daarnaast gaan je haartjes ook overeind staan, wat het epileren makkelijker én minder pijnlijk maakt.
De beste manier om je bovenlip te ontharen is door in ieder geval de hele haar te verwijderen door te epileren of te waxen. Als je de haren afsnijdt (scheren) of laat oplossen (ontharingscreme) net boven de huid, krijg je stoppels. Dat zijn botte haren die goed zichtbaar zijn en ook goed te voelen.
Uit onderzoek van Lynfield & Macwilliams (1970) blijkt dat scheren geen invloed heeft op het stugger terugkomen of op vermeerdering van het haar. Vaak heeft dit te maken met optisch bedrog. Wanneer de haar wordt afgeschoren, verwijder je de haarschacht. Dit is het gedeelte van de haar wat je kunt zien.
Krijg je toch last van rode bultjes? Dan kun je er Aloë Vera opsmeren. Ook Tea tree olie of sudo crème kan een oplossing zijn. Dit ontsmet.
Dermatoloog raadt het af
Ze raadt vrouwen af hun gezicht te scheren. "Vooral vrouwen met een gevoelige huid moeten dit niet doen", vertelt ze. "Je beschadigt de huid en de kans dat je hierdoor pukkeltjes krijgt of uitdroging is dan alleen maar groter."
Dermatoloog Patel vertelde HLN dat je lichaam tijdens de eisprong wat meer van het mannelijk hormoon testosteron aanmaakt. Hierdoor kan er bij een vrouw haar gaan groeien op plekken waar dat normaal gesproken niet gebeurt, bijvoorbeeld op de bovenlip, nek en jawel: de kin.
Een geëpileerd haartje kan teruggroeien. Als men wil dat een haar definitief verdwijnt, kan men hem bij de wortel "verbranden", door hem te laten laseren. De haartjes kunnen na het epileren ook wegblijven terwijl dit niet de bedoeling was.
Oksels ontharen kun je doen door middel van IPL, je kunt je oksels epileren, of ze scheren - afhankelijk van het gewenste resultaat. De huid onder de oksels is vrij dik, dus de meeste methoden om je oksels te ontharen zijn geschikt.
het is hygiënisch omdat je de huid niet aanraakt met de handen. de huid heeft niet te lijden onder de behandeling, zoals dat wel gebeurd bij waxen en harsen. de huid wordt niet onnodig uitgerekt. minder kans op roodheid en daardoor wel geschikter voor de gevoelige huid.
Probeer eerst de ingegroeide haren voorzichtig te verwijderen door het huidoppervlak te peelen of zachtjes te scrubben. Je kunt ook crèmes met salicylzuur gebruiken. Ze maken de buitenste laag van de huid los en daarmee ook de ingegroeide haren.
Tips voor benen ontharen
Doe dit maximaal één keer per week, als je huid je lief is! Bij laser en IPL is het belangrijk dat je minimaal vier tot zes weken voor én na de behandeling niet in de zon of onder de zonnebank gaat.
Epileren houdt in dat je de huid als het ware 'traumatiseert', enige irritatie, roodheid en zwelling zijn dus te verwachten. Af en toe kan dat echter ook leiden tot ingegroeide haren en infecties. Om dat te voorkomen steriliseer je best je pincet door ze met warm water en zeep te wassen.