Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Waarom skyr zo goed voor je is
Dat laatste maakt het product zo bijzonder. Ter vergelijking: in eenzelfde portie Griekse yoghurt zit 8 à 10 g vet. Het hoge eiwitgehalte maakt skyr ook erg geschikt voor sporters: het ondersteunt het spierherstel en de spieropbouw.
Door de eiwitten en dikke textuur vult Skyr goed en blijf je lang verzadigd. Een top product wanneer je wilt afvallen, op gewicht wil blijven of wil aankomen in spiermassa dus!
Over het algemeen wordt skyr gezien als gezond, omdat er geen vet in zit: deze is volledig verwijderd tijdens het productieproces. Er zitten ook weinig calorieën in. Tegelijkertijd zitten er veel meer eiwitten in dan in gewone yoghurt en bevat het probiotica – iets wat goed voor de darmen zou zijn.
Afgezien van de bijna romige textuur, scoort skyr bonuspunten voor zijn gezondheidsvoordelen. Als eerste bevat het super veel eiwitten. In een schaaltje skyr (150 gram) zit bijna 10 gram meer eiwit dan in een schaaltje magere yoghurt en bijna 4 gram meer dan in magere kwark.
De grote hoeveelheid eiwitten zorgt voor een verzadigend effect. Skyr is een gezond ontbijt. Het is ideaal voor sportieve mensen.
Voor skyr geldt – net zoals voor alle andere voedingsmiddelen – geniet, maar wel met mate. Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag[4].
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Conclusie. Het eten van Griekse yoghurt kan helpen om af te vallen. Als je het als tussendoortje wilt eten is een variant met 0% of 2% vet de beste keuze, omdat het minder calorieën bevat. Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Weinig vet, veel eiwitten: het ideale krachtvoer voor sportlui. En aangezien skyr ook weinig koolhydraten bevat, is hij ook het ideale krachtvoer voor wie een koolhydraatarm dieet volgt, zoals keto.
Kwark staat enorm bekend om zijn eiwitgehalte, maar Skyr weet dit te overtreffen. Dankzij deze eiwitten en het feit dat er bijna een halve gram vet in zit, maakt het Skyr ook wat calorierijker. Aan de andere kant staan eiwitten bekend om bouwstoffen.
Skyr is rijk aan voedingsstoffen. Het bevat weinig calorieën, vet en koolhydraten, maar net als andere zuivelproducten bevat het veel vitamines, mineralen en probiotica. Hoewel de exacte hoeveelheid voedingsstoffen per merk verschilt, bevat een portie Skyr naturel van 170 gram doorgaans het volgende: Calorieën: 110.
Zeker omwille van het hoge eiwitgehalte is Skyr een prima kandidaat voor een gezond en vullend ontbijt.
Wat is er gezond aan yoghurt? Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2.
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Griekse yoghurt is een heerlijke proteïne booster.Daarbij zorgt deze yoghurt voor een goede vertering, die weer zorgt voor een platte buik – op hele korte termijn.
Zo'n verstoorde darmflora kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, een slechte stoelgang, constipatie of obstipatie, winderigheid, vitaminetekort en een verminderde stofwisseling. Als je darmflora uit balans is, is het belangrijk om deze te herstellen en terug in een goed evenwicht te brengen!
Het eten van veel soorten vezels is de beste manier om je microbioom te verzorgen en je eigen gezondheid in de hand te nemen. Een eetpatroon met veel zoete en vette bewerkte producten maakt het microbioom een stuk minder veelzijdig. Bovendien voed je hiermee de “slechte” bacteriën.
Het beste zijn zuivelproducten die komen van grasgevoerde koeien of koeien die in de wei staan. Die melk heeft een veel beter voedingsprofiel, inclusief goede vetzuren en in vet oplosbare vitamines; met name K2. Misschien nog beter zijn gefermenteerde zuivelproducten.
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Soorten yoghurt
Vervolgens wordt de bovenste, waterige laag afgeschept, waardoor de yoghurt verder indikt. Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt.