Hoe gieten? Geef je planten altijd aan de wortels water en nooit op het blad. Doe dit bij voorkeur 's avonds, want op hete zomerdagen verdampt het water sneller. Daarnaast verbranden de bladeren van je planten makkelijker bij felle zon.
Het beste is om tuinplanten 's avonds water te geven. Overdag in de zon verdampt het water namelijk snel en is er kans op bladverbranding. Planten die net zijn geplant hebben meer behoefte aan water. Maak rondom deze planten een dijkje van de grond zodat het water niet te snel wegloopt.
Wanneer water geven? Geef de plant altijd in de ochtend water, want de temperatuur van het water en de grond is dan gelijk. Mocht je de plant 's avonds water geven dan is de aarde vaak heel erg opgewarmd door de zon of de verwarming en daar kan de plant nog wel eens van schrikken.
Laat op de avond je tuin sproeien is ook niet goed. Als planten nat de nacht in gaan is er kans op schimmelvorming. De beste tijden om je tuin water te geven zijn als de zon laag staat; in de vroege ochtend of aan het begin van de avond.
Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden. Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt.
Zure regen, zout water, chloorwater en geconcentreerde mestoplossingen kunnen bruine plekken opleveren die aan zonnebrand doen denken. Planten kunnen zelfs een soort stress ervaren wanneer we koud water op hun warme bladeren gieten. Maar daar heeft het vergrootglaseffect dus niets mee te maken.
Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen. Om de lucht vochtiger te maken zet je schaaltjes met water op de verwarming, en verwen je je Pannenkoekplant eens per week met de fijne nevel uit je plantenspuit.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Planten met dikke en harde bladeren hoef je ook niet te sproeien, zoals cactussen en vetplanten. Ten slotte houden bloeiende kamerplanten, kamergeraniums en andere Begonia-soorten ook niet van een sproeibeurt.
Type, formaat, leeftijd en gezondheid van je plant zijn allemaal van belang. Als vuistregel kun je aanhouden om je plant 5-10% van de capaciteit van zijn pot in water te geven. Er zijn meerdere manieren om te weten of het al tijd is om water te geven. Je zou bijvoorbeeld een vochtigheidsmeter gebruiken.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Water geven in de zon is geen goed idee. Als je dat doet, verdampt het water namelijk veel sneller, nog voordat het is opgenomen door de plant. Zet verder potplanten bij warm weer in de schaduw en/of geef ze meerdere keren per dag water.
Nieuwe aangeplante vaste planten, heesters en bomen moeten de eerste twee jaar na aanplant, regelmatig van water worden voorzien. Zeker in warme droge periodes is het beter om twee keer per week de sproeier ongeveer een uur op dezelfde plek te zetten, dan elke dag een beetje water te geven.
Een waterbol (soms ook waterdruppelaar of self watering globe genoemd) is een bol met een lange tuit, meestal van plastic of van glas. Het idee is dat je de bol vult met water en deze onder een hoek (dus niet volledig rechtop) in de potgrond steekt, zo'n 10 centimeter naast de stam van je plant.
De pannenkoekplant houdt van een lichte standplaats, maar vermijd de volle zon om verbranding te voorkomen. Geef hem een à twee keer in de week een beetje water. Om te testen of dit nodig is, druk je je vinger even in de aarde: voelt deze droog aan, dan geef je een scheutje water.
Een Pannenkoekenplant groeit vrij snel. Als je hem mooi groot wilt laten groeien is het zaak om hem regelmatig te verhuizen naar een grotere pot. Iedere twee jaar verpotten is dan het beste om te doen. Daarbij is het wel belangrijk dat de plant ook daadwerkelijk de ruimte heeft om verder te groeien.
Luchtzuiverend. De Pilea is over het algemeen een fijne luchtzuiveraar, maar door zijn kleine formaat zal hij niet zo veel lucht zuiveren als zijn grotere concurrenten. Doordat de Pannenkoekplant vrij klein is, kan hij ook maar kleine beetjes zuiveren.
Het blad kan naar geel verkleuren en sommige planten stoten zelfs blad af om zichzelf te beschermen. Des te minder blad, des te minder vocht er nodig is. Bij deze verschijnselen is het zeker nodig om water te geven. Gemiddeld houden we de stelregel van tweemaal per week een halfuur water geven aan.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.