Voor de witte was levert waspoeder vaak het beste resultaat, maar vloeibaar wasmiddel (zoals pods) houdt kleuren het mooist en werkt meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten en resten in het bakje van je wasmachine achterblijven. Bij pods heb je dit niet.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Het gebruik van wasmiddel capsules voor het wassen van kleding wordt aangeraden, omdat ze eenvoudig en handig zijn in gebruik. Capsules zorgen ervoor dat je zelf niet hoeft te doseren en niet hoeft te bepalen hoeveel wasmiddel nodig is per wasbeurt.
Voordelen waspoeder:
Het is goedkoper in de aanschaf. De was ruikt doorgaans frisser na het wassen met waspoeder. Het is beter voor het milieu, breekt beter af. Het is zeer effectief bij wassen op hoge temperaturen.
Waspoeder is echter vaak een stuk goedkoper dan vloeibaar wasmiddel en het laat een net iets frissere geur achter op je kleding. Daarentegen kan waspoeder op lage temperaturen zorgen voor vlekken omdat het middel niet goed genoeg oplost.
Deze pods hebben dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Het is hooguit ongunstig in de dosering. Heeft u een kleine was, dan moet er toch een hele pod bij. Bewaar ze ook droog, want het folie dat er omheen zit lost op.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid. Heb je minder was of zit de trommel helemaal vol, kijk dan op het doseeradvies op het etiket aan de achterkant. Je vindt hier precies hoeveel milliliter je per type wasmiddel nodig hebt.
Conclusie. Waspoeder kan je beter in het zeepbakje stoppen, behalve als er vaak of veel waspoeder achterblijft in de doseerla Vloeibare wasmiddelen kan je meestal het best in een wasbol gebruiken en dan rechtstreeks in de wastrommel op of tussen de was stoppen.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Het eerste wasmiddel dat uit 3 verschillende onderdelen in 1 capsule bestaat. De 3 in 1 pods, of capsules van Ariel bestaan uit meerdere gedeeltes in één uniek ontwerp, waardoor de sterke eigenschappen van de verschillende mogelijkheden gescheiden blijven, totdat de capsule de was bereikt.
Deze pods zijn niet voorzien van wasverzachter, als je wasverzachter wilt gebruiken dan kun je die gewoon gebruiken naast het gebruik van de capsules en dus wasverzachter kopen.
Hoe lang is je waspoeder, wasmiddel of wasverzachter houdbaar? Om deze vraag te beantwoorden hebben we contact gezocht met Unilever. De voorlichtster gaf aan dat alle wasproducten in ieder geval 3 jaar houdbaar zijn na de productiedatum. Is de verpakking eenmaal geopend dan is het na opening nog 1 jaar houdbaar.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
1. Hakuna Matata Wasmiddel. Van alle ecologische wasmiddelen komt het duurzame wasmiddel Hakuna Matata wasmiddel het beste uit de test van Ecotoday.nl, ook wanneer het wordt vergeleken met een niet-ecologisch middel. Tranditionele wasmiddelen bevatten veel water en worden vervoerd in grote, zware plastic flessen.
Je gebruikt waspoeder voor alle temperaturen, maar het lost het beste op in heet water. Als de temperatuur te laag is, lost niet al het poeder op en blijft dit achter in je wasmachine en op je wasgoed.
Als er waspoeder is achtergebleven in het doseerlaatje, kan dat komen doordat u vochtig of klonterig wasmiddel heeft gebruikt. Een andere oorzaak kan zijn dat de waterkraan niet helemaal open is gedraaid, waardoor het water niet krachtig genoeg door de lade stroomt om al het poeder 'mee te nemen'.
Vaak kun je bij je fabrikant of bij een wasmiddelmerk een gratis wasbol aanvragen. Deze bollen zijn vaak niet geschikt om mee te draaien met de was, maar alleen om te doseren voor de doseerlade.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
Na het wassen blijven er altijd kalkdeeltjes achter. Die dringen de vezels van je was binnen terwijl het water verdampt. Hierdoor worden handdoeken hard tijdens het drogen.
Te weinig wasmiddel gebruiken kan zorgen voor verkleuring van je kleding en het intrekken van vlekken, doordat ze niet op tijd verwijderd worden. Heel vervelend, maar nog niet zo vervelend als te véél wasmiddel gebruiken.
* Was wit en lichtgekleurd beddengoed op min 40gr tot maximaal 60gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma. Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel.
Wasmiddel met wasparfum ruik je erg lang
Wasparfum bevat GEEN PARABENEN en is nagenoeg NIKKELVRIJ! Wasparfum is lekker als je de was een extra geurboost wilt geven en ook lang van de geur wilt blijven genieten! En…...
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.