Vliesbehang is veel sterker dan papierbehang. Het bestaat dan ook uit cellulose, polyester en textielvezels, die stevig in elkaar haken. Net daardoor beschermt vliesbehang een gepleisterde muur tegen schokken en krassen: het kan hier en daar wel een stootje opvangen.
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Glasvezelbehang. Een van de nieuwste soorten behang is glasvezelbehang. Het is de duurste behangsoort, maar ook de sterkste.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!
Over het algemeen geldt dat grove behangpatronen het beter doen in grotere ruimtes. Het is minder overweldigend dan in een kleine ruimte en optisch prima behapbaar. Wil je in een grote woonkamer juist een knusser gevoel creëren, kies dan voor donkere kleuren zoals grijs, donkerblauw of bruin.
Hou hier zeker rekening mee als je behang koopt
– Grootte ruimte: Heb je te maken met een kleine kamer, dan kies je beter niet voor een te druk behangpapier. Dat zal de kamer nog kleiner doen lijken. Lichte en effen kleuren werken in dat geval het best en laten de kamer optisch groter lijken.
Isolatiebehang is behangpapier met isolerende eigenschappen. Het bestaat doorgaans uit polystyreen en kan ook voorzien zijn van een een laagje karton. Dit behang is zeker van nut als je last hebt van koude muren in huis en het niet ziet zitten om te investeren in (betere) spouwmuurisolatie of gevelisolatie.
Vliesbehang. Het kenmerk van vliesbehang is dat het een vlieslaag heeft, soms in combinatie met vinyl. Deze behangsoort neemt geen vocht op zodat het niet krimpt wanneer je er lijm op smeert. Nog meer voordelen die we kunnen noemen; vliesbehang is stevig, scheurt niet snel, is prima afwasbaar en moeilijk ontvlambaar.
Dan raden we Renovlies vliesbehang van Renostuc aan. Dit is een professioneel vliesbehang met een werkbreedte van 1 meter. Zodoende heb je een beperkt aantal stroken nodig om een wand volledig te behangen en heb je weinig naden op de muur. Daarnaast heeft dit vliesbehang ook een goede en stevige structuur.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Vliesbehang is de ideale ondergrond voor het schilderen van muren. Het vlies absorbeert de ideale hoeveelheid verf en voorkomt strepen. Dankzij vliesbehang hoef je minder verflagen aan te brengen. Bovendien verstevigt het je muren en verstop je er oneffenheden of kleurverschillen mee.
Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Voor je slaapkamer kan je kiezen voor behang met een retrotintje. Kies voor een accentmuur en hul je kamer in dat extra tikkeltje sfeer. Retrobehang is te verkrijgen in verschillende prints en kleuren. Pasteltinten komen terug in veel retromotieven.
Een voordeel van vinyl behang is dat de meeste soorten afwasbaar zijn. Bovendien is vinylbehang sterk en scheurvrij. Nadelig is dan weer het feit dat vinyl behang doorgaans duurder is dan papier- of vliesbehang. Dat heeft uiteraard met de kwaliteit en levensduur te maken.
Waarom is behang zo duur? Behang is duur omdat het meestal een professionele plaatsing vereist, evenals het gebruik van duurdere materialen. Hier gaat het meeste van de kosten in zitten wanneer je kiest voor luxe behang.
Vliesbehang is standaard al behoorlijk dikker dan regulier behang. Binnen het aanbod van vliesbehang kun je echter kiezen voor dik vliesbehang.
Handig om lawaai buiten de deur te houden óf juist geluidsoverlast voor anderen te voorkomen. Met geluiddempend glasvliesbehang kunt u geluid met wel 50% dempen. Doordat dit geluiddempende behang iets dikker is, heeft het ook een isolerende werking.
Het feit dat vliesbehang afwasbaar is, is slechts één van de vele voordelen die deze behangsoort te bieden heeft. Het is zeer sterk behang, behang dat bovendien zeer snel aangebracht kan worden. Je hoeft namelijk alleen de muur maar in te smeren met lijm, het behang zelf hoeft dat niet.
Renovlies behang verstevigd uw wanden, is oersterk en isoleert ook nog eens. Het beschermt uw wanden tegen krassen en deuken, het is brandveilig en duurzaam. U kunt de Renovlies meerdere malen overschilderen in elk mogelijk gewenste kleur, en eventueel nog later over te behangen met een ander behang.
Naast glasvliesbehang aanbrengen op beton is het mogelijk om voor een glasvliesbehang betonlook te kiezen. Dit heeft het volledige tegenovergestelde effect. Met dit soort behang wil je namelijk juist de uitstraling van beton krijgen bij jou in huis.
Benodigdheden: afdekfolie, schaar, stanleymes, rolmaat, potlood, behanglijm, lijmkwast, eventueel een behangtafel, naadroller, behangliniaal, behangspatel / aandrukrol en spons. Je hebt nu een soort behang gekozen, kunnen berekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt en je oude behang verwijderd.