Als je een haarscherpe print wilt, dan kun je het beste een Icing/Frosting print bestellen. Omdat Ouwel dunner is dan Icing/Frosting, is dit van invloed op de felheid van de print (ouwel is doffer). De kleuren komen op Icing/Frosting meer tot zijn recht.
Frosting sheets hebben een gladde structuur. Hierdoor ligt de eetbare print meer aan de oppervlakte dan bij ouwel, met als gevolg een scherpere en meer heldere print. Die scherpte is natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit, resolutie en zoom van de aangeleverde afbeelding.
Ouwel is zeer gevoelig voor vochtigheid dus bewaren op een droge plaats en in de verpakking. In ieder geval niet bewaren in gewone open luchtcondities of in het zonlicht. De houdbaarheid is minimaal 12 maanden mits bewaard onder 20 ºC en een luchtvochtigheid tussen 60 en 75%.
Het gebak waar op het gebruikt gaat worden moet de smaakmaker zijn. Bewaaradvies: Bewaar de ouwel op een droge, donkere plaats van max 20 graden. Niet in de koelkast bewaren!
Frosting sheets kunnen rechtstreeks worden gebruikt op roomsoorten, zoals slagroom, (boter)crème en kwark/bavaroise. Hierbij smelt de print als het ware samen met de ondergrond.
Wat is Ouwel (dik)?
Ouwel (dik) is een natuurlijk product dat bestaat uit aardappelzetmeel, olie en water. Ouwel heeft een neutrale smaak en is vergelijkbaar met het witte vel eetbare papier onder een kokosmakroon (alleen dan dikker). Het kan geplaatst worden op Fondant, Marsepein en Botercrème.
Icing sheets (ook wel fondantpapier of suikerpapier genoemd)
De vellen van icing zijn voorzien van een plastic beschermlaag, waarmee ze gemakkelijk in de printer gebruikt kunnen worden. De afdruk op de icing sheets is mooi en helder en de smaak is licht zoet.
Wat is ouwel
Ouwel is het oudste medium, gebruikt om met eetbare inkt plaatjes te maken. Het is een aardappelmeelproduct wat gemixt wordt met water en vegetarische olie. De ouwel bestaat uit de volgende ingredienten en is glutenvrij: Ingrediënten : Aardappelzetmeel, water, aroma (vanille), zoetstof: sucralose E955.
Als je een printer hebt die je gebruikt voor normale prints, kan je deze niet gebruiken voor eetbare inkt. De normale printer inkt is namelijk schadelijk voor je gezondheid en zelfs als je de printer grondig reinigt kan het zijn dat er nog restjes in de printer blijven zitten.
Naast een foodprinter heb je ook eetbare inkt nodig. Dit zijn normale cartridges, maar dan gevuld met eetbare inkt. De eerste keer dat je een foodprinter koopt zitten deze eetbare inkt cartridges al in de doos en hoef je deze dus niet bij te bestellen. Vaak print je op eetbaar papier een afbeelding op A4.
Snoep kan worden gelijmd met een heel geconcentreerde, bijna stroperige oplossing van suiker en water, dus suikerwater. Maar de alleslijm voor eetbare waar is glazuur! Neem 100 gr poedersuiker op 1 eiwit en roer alles goed door elkaar. Het mengsel moet glad en glimmend zijn en vrij stijf.
Ouwel papier bestel je op Bouwhuis.com
In combinatie met een foodprinter, eveneens verkrijgbaar bij Baktotaal Bouwhuis, kun je eenvoudig een afbeelding op een ouwel sheet zetten.
Bevestigen op botercrème/crème au beurre
Knip de print uit indien nodig en leg de print op de taart. Wrijf zachtjes van het midden naar buiten toe om luchtbellen te vermijden. Zorg ervoor dat de randjes van de print mooi tegen de botercrème zitten. Werk eventueel af met een randje in gespoten botercrème of slagroom.
Hoelang kan ik een eetbare print bewaren? Een sheet (ouwel/icing) kunnen tot wel 2-3 maanden in gesloten verpakking op een droge/donkere plek bewaard worden, het liefst In de door ons meegestuurde verpakking. Let erop dat je de prints niet in de koeling of diepvries bewaart.
Omdat kokoskoekenbeslag heel zacht is en zelfs na het bakken flexibel en breekbaar is. Ze spuiten de koeken op eetbaar papier en het papiertje zorgt voor de stevigheid.
Ouwels zijn producten die worden vervaardigd uit tarwezetmeel of aardappelzetmeel en water, waardoor het product in de basis geen smaak heeft. Afhankelijk van het product kunnen kleur- of smaakstoffen aan het beslag worden toegevoegd.
De ouwel- en frostingsheets zijn glutenvrij. Ouwel is eetbaar papier, vooral bekend van het gebruik onder kokosmakronen en vroeger onder brood. Ouwel wordt gemaakt van aardappelzetmeel, plantaardige olie en water.
Ouwel, ook wel eetpapier of snoeppapier genoemd, is een dun, wit ongedesemd baksel van rijstzetmeel of aardappelzetmeel. Dit wordt gebruikt als ondergrond voor verschillende soorten koekjes, bijvoorbeeld kokosmakronen maar ook voor noga. Vroeger werd het ook vaak op krentenbrood gebruikt.
Je kunt icing best lang bewaren, zeker twee weken. Dat kan gewoon op een koele plek buiten de koelkast. Zorg dat de icing luchtdicht is afgesloten, dan zal het niet uitdrogen.
Wat is eetpapier of ouwel eigenlijk? Eetpapier is gemaakt van aardappelzetmeel, water en plantaardige olie. De smaak is neutraal en dat komt mede omdat er géén suiker in verwerkt is. Het eetbare papier is door de droge omstandigheden tot wel 2 jaar houdbaar en je kunt het gewoon op kamertemperatuur bewaren.
Foodprinter Canon TS 705
Deze printer is speciaal gereed gemaakt voor eetbare inkt. Gebruik deze printers dan ook NOOIT voor normale inkt. De printer wordt standaard zonder eetbare inkt geleverd, deze kun je bijbestellen of uit een vorige printer gebruiken.
Eetbare lijm - 63 gram | Xenos.
Hagelslag/Nogatine op een baan van zilverfolie strooien. Bovenkant van de taart nog niet afsmeren. Pak de taart tussen je twee handen (een hand op de bovenkant andere op de onderkant) en rol hem zo over de hagelslag/nogatine. Het zit er dan mooi op.