Koolhydraten blijken bij grotere hoeveelheden schadelijker voor de gezondheid dan vetten. Dit blijkt uit een groot onderzoek naar de invloed van koolhydraat- en vetinname op hart- en vaatziekten.
Suikers zijn namelijk slechter voor het hart dan verzadigde vetten. Dat concluderen wetenschappers op basis van een literatuurstudie, gepubliceerd in Progress in Cardiovascular Diseases. Hun belangrijkste aanbeveling: eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd ultra-geraffineerde producten.
"Vetten en suikers worden meestal samen geëvalueerd, terwijl uit onderzoek blijkt dat vetten, als ze geïsoleerd worden gegeten, helemaal niet bijdragen tot gewichtstoename. Suiker is daarentegen op zichzelf wel een dikmaker", aldus voedingsexperte Lynn De Merlier. Is dat meteen uit de wereld!
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
1 gram vet bevat ruim 2 keer zoveel calorieën als 1 gram eiwitten of 1 gram koolhydraten. Als je veel vet eet en weinig beweegt, dan heb je meer kans op overgewicht. En het maakt ook uit welk vet je eet. Vooral verzadigd vet is niet goed voor je hart en bloedvaten.
Koolhydraten blijken bij grotere hoeveelheden schadelijker voor de gezondheid dan vetten.
Je hoeft suiker niet te mijden en je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers. Wel is het goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten en te drinken.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Stoppen met suiker betekent dat je lichaam de gebruikelijke bron van dopamine en serotonine verliest. Hierdoor kun je je tijdelijk wat humeurig voelen. Na ongeveer een week zou je lichaam andere bronnen van gelukshormonen moeten gaan aanboren, zodat jij weer lekker in je vel zit.
Je kunt afvallen
De stof suiker is geen dikmaker, maar door suikerrijke producten als frisdrank, koek en snoep krijg je snel veel calorieën binnen. Krijg je deze calorieën langere tijd flink meer binnen dan je ze verbruikt, dan heb je een verhoogde kans om zwaarder te worden.
1 gram vet levert 9 kilocalorieën, of dit nu verzadigd of onverzadigd vet is. Dus kort door de bocht: je wordt er even dik van. Toch is er net als bij suiker wel een verschil: onverzadigde vetten zijn minder stabiel. Onverzadigd vet is in algemene zin dus reactiever dan verzadigd vet.
Uit zijn onderzoek blijkt dat het lichaam in staat is om per dag maximaal 31 calorieën aan vetmassa per pond (lb) lichaamsvet te verbranden. Wordt deze dagelijkse limiet overschreden, dan zal het lichaam hoofdzakelijk gaan putten uit de eiwitreserves, waardoor je dus spiermassa verliest in plaats van vet.
Je wordt niet dik van koolhydraten, noch van vet. Je komt aan in vetmassa als je langere tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, ongeacht of die afkomstig zijn uit koolhydraten, vet of eiwitten.
Het verhoogt de bloeddruk.Vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Als suiker niet nodig is in de vorm van bloedglucose (bloedsuiker) wordt het omgezet in vet en dat is verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed.
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.
Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten. Let op met salades, paté, sandwichspread en alle zoete soorten broodbeleg.
'Suikervrij' betekent niet altijd dat een product volledig suikervrij is. Er zijn namelijk ook producten die van nature aanwezige suikers bevatten, zoals fruit, groenten en zuivel. De term 'suikervrij' wordt daarom meestal gebruikt om aan te geven dat er geen suikers zijn toegevoegd aan een product.
Er is geen bovengrens voor het gebruik van (toegevoegde) suikers. Dat komt omdat er ook suikers zitten in producten die een positief effect hebben op onze gezondheid, zoals fruit, groenten en zuivel. Deze producten zijn gezond omdat er nuttige voedingsstoffen in zitten zoals vitaminen, mineralen en vezels.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Verzadigde vetten en transvetten zijn slechte vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten zijn goede vetten, omdat ze bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en daarmee een bijdrage aan de hartgezondheid leveren.
Het lichaam kan de energie uit voedsel binnen drie uur omzetten naar lichaamsvet. De energie uit ons voedsel bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten. 90 tot 100% van de gegeten koolhydraten zijn binnen twintig tot negentig minuten in het bloed opgenomen als glucose.