Grofweg zijn er drie soorten noren: hoge, lage en combinoren. Hoge noren zijn speciaal voor wedstrijden en echte hardrijders.Lage noren zijn er voor de langere toertochten, en combinoren zijn ideaal om op te leren schaatsen.
Combinoren zijn ideaal voor beginners. Ze hebben een harde schoen en ijzers die op gewone noren-ijzers lijken. Zo kun jij toch comfortabel lange afstanden gaan schaatsen, zonder dat je op echte noren moet leren schaatsen. Na het schaatsen op combinoren is het echter erg lastig om over te stappen naar klassieke noren.
Kies je voor een conventionele noren, met leren schoen, platte zool en voetplaat, dan geldt nog steeds het oude advies: een maatje kleiner. Kies je voor een kuipzool (gevormd met een voetbed) dan kies je automatisch voor meer comfort. Koop dan je schaatsen in dezelfde maat als je schoenen of hooguit een maatje kleiner.
Leren schaatsen is met dit type schaats niet moeilijk. Door de stevige, hoge schoen kunnen je enkels niet zwikken. Ideaal dus voor onervaren schaatsers en mensen met zwakke enkels en evenwichtsproblemen. De gevoerde schoen houdt je voeten warm.
Wat wordt er bedoelt met Lage noren? Bij lage noren word niet de schaatsschoen bedoelt maar het lage ijzer bedoelt. Met lage noren staat u ongeveer 13 mm. lager op het ijs dan met hoge noren.
Als de noor hoger is raak je bij het maken van bochten met zeer hoge snelheid minder snel het ijs. Dit zijn dus echte wedstrijdschaatsen. Voor plezierig schaatsen is de veel stabielere lage combi-noor de beste koop. De beste noren worden gemaakt door Viking, Zandstra en Nijdam.
Noren moeten strak om de voeten heen zitten om blaren en wrijving tijdens het schaatsen te voorkomen. Het leer van deze schoenen loopt altijd nog uit en wanneer het nat wordt wordt het leer ook soepeler en daardoor ook groter.
Comfortnoren of combinoren
De comfortnoor is een gewone schaats met een schoen die meer comfort biedt door de hogere schacht rond de enkel met zachte polstering.
Schaatsen op (combi)noren heeft ook een aantal nadelen: je bent minder wendbaar. Ook zijn (combi)noren niet op elke ijsbaan toegestaan. Het is op noren moeilijker om te leren schaatsen dan op ijshockey- of kunstschaatsen.
Het beste is om een paar dunne sokken te dragen van wol of een van een moderne kunstvezel gemaakte sportsok. De schoenveters hoeven dan niet extreem vast aangetrokken te worden, de doorbloeding blijft goed en de voeten blijven warm.
Grofweg zijn er drie soorten noren: hoge, lage en combinoren. Hoge noren zijn speciaal voor wedstrijden en echte hardrijders. Lage noren zijn er voor de langere toertochten, en combinoren zijn ideaal om op te leren schaatsen.
Combinoren hebben een Noren onderstel met een stevige schalen schoen van kunststof met een zachte binnenschoen. Comfortnoor kun je zowel in een klap variant als een vaste variant verkrijgen. Veel Comfortschaatsen gebruiken klittenband of een snelsluiting om de schoen dicht te maken.
REMMEN MET SCHAATSEN
Je kan ook stoppen door de punten van je schaatsen vooraan naar elkaar toe te brengen dit noem je met skiën een pizzapunt. Of je kan stoppen zoals bij het skiën, door je twee voeten parallel naast elkaar te zetten en schuin af te remmen.
Je been mag niet te veel in de schaats bewegen en moet goed vast zitten. Anders sloddert de schaats en dan kan je niet goed schaatsen. Een schaats is eigenlijk als een goede wandelschoen. Hoe beter de schaats rond voet en been zit, hoe beter het schaatsen zal gaan.
Bij een bocht naar links hang je met je lichaam zo ver mogelijk naar links en breng je je gewicht op je linkerbeen. Stap nu met je rechter skeeler over je linker skeeler. Ze vervolgens je linker skeeler weer naast je rechter skeeler. Dit is pootje over.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.
Heb je het schaatsen onder de knie, dan kun je je wagen aan de 'overstap' of 'het pootje'. Hierbij zet je af met het rechterbeen en in de bocht zet je je rechtervoet langs binnen over je linkervoet. Zo verlies je geen snelheid en na deze beweging schaats je gewoon weer verder.
"Maar recht op de schaats staan is heel belangrijk voor een juiste glijfase." De geschikte oefening volgens Wüst: ga op één been staan, verklein de kniehoek en hou de armen voor het lichaam. "Daarbij leer je allereerst om goed op een been te staan, wat nodig is voor die glijfase.
Maar is snel schaatsen op de Combi klapschaats dan echt onmogelijk? Nee, natuurlijk kun je wel hard schaatsen op deze schaatsen. Je moet alleen je houding op de schaatsen aanpassen en voorzichtig zijn in de bochten.
Voor beginners op natuurijs zijn comfortnoren of combinoren erg comfortabel. De hoge stevige schoen is erg prettig voor mensen met zwakke enkels en nog wat minder balans. Denk bij comfortnoren of combinoren aan de Viking Combi 2 of de Viking Unlimited. De schoenen van deze schaatsen zijn wat warmer en geven veel steun.
Bij ijshockeyschaatsen en bij kunstschaatsen kun je deze ronding heel makkelijk zien, het ijzer loopt duidelijk in een boog. Ook noren worden echter geslepen met een ronding. Als men twee noren met de ijzers tegen elkaar aan houdt, dienen de boven- en onderkant wat van elkaar af te staan.
Hoe vaak moet je je schaatsen slijpen? Sommige schaatsers slijpen na ongeveer drie keer schaatsen en sommige na tien keer. Het slijpen kost dan ook minder tijd als ze niet super bot zijn. De scherpte van de ijzers kan men controleren door met de nagel over de afzethoeken te bewegen.
De pasvorm van Viking is voor veel mensen geschikt. De combinoren hebben veel padding aan de binnenzijde en zijn warm. Ten opzicht van de schaatsen van Zandstra zijn de schoenen wel iets smaller in de voorvoet. De schoenen vallen relatief groot, je kunt dus sneller een maat kleiner nemen dan je normale schoenmaat.