Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten.Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
De gezondste plantaardige melk
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Haver- en amandelmelk zitten net als sojamelk onder de waarde van koemelk. Het is wel goed om de ongezoete variant van plantaardige melk te kopen, dat is een stuk gezonder. Het grootste verschil zit hem in eiwitten en vitamine B2 en B12. De verschillende plantaardige soorten melk bevatten hiervan minder dan koemelk.
Amandelmelk die je koopt in de supermarkt is meestal verrijkt met vitamines A, D en B12. Die laatste speelt een belangrijke rol in je metabolisme, dat calorieën verbrandt en je helpt vermageren.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
Een liter havermelk kost bijna vier keer zo veel als een liter koemelk. Maar de ingrediënten zijn veel water en een beetje haver, dus waar komen die kosten dan vandaan? Melk niet uit een koe, maar een plant.
Haverdrink. Met haverdrink krijg je zo'n anderhalve gram vezels per glas binnen. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed. Al moet je wel meerdere glazen haverdrink per dag drinken voor een effect.
De zachte romige smaak is gewoon goed voor je! * De Alpro producten bevatten calcium en vitamine D. Calcium en vitamine D zijn nodig voor de instandhouding van normale botten. Een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn aanbevolen voor een goede gezondheid.
Het bevat weinig calorieën. Het verhoogt het goede cholesterol (HDL) en verlaagt het slechte cholesterol (LDL). Amandelmelk verlaagt het cholesterolgehalte zelfs twee keer zo sterk als olijfolie. Ideaal dus voor mensen met te hoge cholesterol.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
De drank bevat 2 gram vezels en vitamine A, B12, D, calcium, ijzer en kalium. De B-vitamines zitten oorspronkelijk in haver. De rest van de vitamine is aan het product toegevoegd. Ten opzichte van koemelk, zit er wel minder eiwit in Oatly havermelk.
De winnaar!
Met stip op 1 staat wat mij betreft Provamel. Naast dat deze amandelmelk biologisch is, bevat deze plantaardige melk slechts 3 ingrediënten. De andere merken hebben minimaal 8 ingrediënten.
Wat betreft voedingsstoffen wijkt amandelmelk af van koemelk en de meest klassieke melkvervanger sojamelk. Amandelmelk bevat minder calorieën en veel minder eiwitten. Het kleine percentage aan vet in de melkvervanger omvat gezond, onverzadigd vet.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.
In het algemeen bevatten alle soorten amandelmelk een grote hoeveelheid calcium, zelfs meer als die er in koemelk zit. Ze zijn ook rijk aan mineralen zoals kalium, wat helpt bij diarree, braken en andere maag-darmklachten, en magnesium, fosfor, ijzer en zink.
Dranken op basis van noten en bonen, plantaardige margarine en vegaplakken: ze mogen hun huidige verpakkingen houden.
De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij. De verrijkte varianten van amandelmelk zijn vooral een goede bron van calcium en lekker als vervanging van melk in een smoothie of recept.
Opwarmen in de magnetron? Is amandelmelk op te warmen in de magnetron? Liever niet. Je verliest voor een heel groot deel de voedingswaarde van de amandelmelk, net als alle andere producten die uit de magnetron komen!
Havermelk is veelzijdig, van nature een beetje zoet en neutraal van smaak, waardoor het naadloos aansluit bij de smaak van koffie en thee – Oatly heeft zelfs een versie speciaal voor barista's!
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
Havermelk helpt je LDL-cholesterol verlagen
De vezels in haverdrank hebben een positief effect op het verlagen van het LDL-cholesterol. Dit type cholesterol is het zogenaamde slechte cholesterol en wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten.
Je kunt het ook gewoon verwarmen. Ook hier gebruiken we liever havermelk, dan blijft het tenminste lekker. Dit is wat je doet: vul een ontbijtkom met havermout en bestrooi met kaneel, pitten en zaden, ongezouten noten en als je ze in huis hebt; kokosrasp.
Wil je nou nog een stapje verder op de koffiemelk-gezondheidsladder, dan kies je voor plantaardige melk zoals kokosmelk, havermelk of amandelmelk. Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid.