Volgens een onderzoek van de Amerikaanse bewegingswetenschappen Michael Thomas bouwen bodybuilders even veel kracht en spiermassa op, ongeacht welke van de twee methodes wordt gebruikt. In combinatie met gezonde voeding zijn full-body workouts net zo effectief als trainingen waarbij de spiergroepen gesplitst worden.
Een goed trainingsschema is afgestemd op jouw persoonlijke doelen. Het geeft je structuur en helpt je om jezelf te (blijven) verbeteren. Een trainingsschema bestaat uit meer dan alleen een korte introductie. Je trainingsplan moet goed passen bij je dagelijkse leven.
Spieren hebben hersteltijd nodig. Wanneer je twee dagen achter elkaar de zelfde spiergroepen traint zit je het herstel van je spieren in de weg. Ook is het minder erg als je een keer een training over moet slaan omdat je dan sowieso je gehele lichaam die week al belast hebt.
Met krachttrainingen zal je het vlugst resultaat zien; binnen de 1 tot 2 weken. Voeg daar cardiovasculaire oefeningen aan toe om ook je energieniveau en uithoudingsvermogen op te krikken. Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout.
De spier heeft een minimale hersteltijd van 48 uur nodig, train je de desbetreffende spier opnieuw binnen die 48 uur, dan loop je grote kans op overtraining. Binnen die 48 uur kunnen natuurlijk wel andere spieren getraind worden of kan het uithoudingsvermogen getraind worden.
Voordelen splitschema
– De belasting per spiergroep is hoger dan bij full body training omdat je meer oefeningen uitvoert voor een bepaalde spiergroep. – Met een splitschema kun je gemakkelijker variëren in je training en ook verschillende spiergroepen mixen zonder dat je in de knel komt met je schema.
Natuurlijk hangt alles daarbij af van je doel en trainingsmogelijkheden. Maar als je gezond en fit wilt blijven is 3x sporten per week een ideale balans tussen inspanning en ontspanning.
Een eenvoudige en erg effectieve split is de upper-lower split. De ene trainingsdag train je je bovenlichaam, de andere trainingsdag je onderlichaam. En dat wissel je steeds af. Je kan kiezen voor 2 of 4 trainingen per week.
Eet puur en met mate. Zoveel mogelijk pure voeding; groenten, fruit, noten, kwark, vis en gevogelte zijn erg goed voor je. Vermijd suikers, transvetten en het eten van teveel koolhydraten in de vorm van pasta, aardappelen, rijst en brood. Doe aan krachttraining en doe dit zo vaak je kunt, 2, 3, 4 x per week.
Je lichaam is eigenlijk de hele dag bezig om eiwitten op te bouwen en af te breken. Het spreiden van eiwitten over de dag is dan ook belangrijk om meer spiermassa op te bouwen dan dat er afgebroken wordt. Zorg dat je op een dag 3 tot 4 maaltijden met 0,4-0,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht eet (8,11,12).
Je kunt met full-body workouts waarbij je niet all-out gaat elke dag trainen. Maar als je doel spiergroei is, is dat verre van optimaal. Niet alleen omdat een spiergroep rust nodig heeft om te herstellen - en te groeien dus - maar ook om je lichaam niet uit te putten.
De enige 2 voordelen van meerdere keren op een dag sporten zijn: je conditie opbouwen en je metabolisme versnellen. Hoe meer je traint, hoe beter je uithoudingsvermogen zal worden en hoe sneller je spieren zullen groeien. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je lichaam voedsel sneller afbreekt en omzet in energie.
Voor normale mensen die ook fulltime werken is 3 keer per week sporten perfect. Hoe vaak per week sporten ideaal is hangt namelijk nauw samen met je herstelvermogen. En met een drukke levensstijl heb je meer tijd nodig om te recupereren.
Het effect van cardiotraining
Tijdens een cardiotraining verbrand je energie, meestal in de vorm van vetten en koolhydraten. Doordat je calorieën verbrandt, verlies je gewicht. Je ontwikkelt echter geen spierweefsel. Wanneer je dus alleen een duursport beoefent, zoals hardlopen of fietsen, neemt je spiermassa niet toe.
Het is juist een goed teken! Je hoort vaak dat spierpijn het gevolg is van melkzuur dat zich opbouwt. Dat is niet waar. Door intensief te trainen, verbrandt een spier veel glucose en als de aanvoer van zuurstof tekortschiet, ontstaat er inderdaad een beetje melkzuur (afvalstoffen in de spieren worden melkzuur genoemd).
Het kan bij zowel krachttraining als duursport voorkomen dat je op de weegschaal geen verschil ziet of zelfs in kilo's aankomt. Dat kan komen omdat je meer spierweefsel ontwikkelt. Laat je dus niet ontmoedigen. Als je intensief sport, kan je er vanuit gaan dat je vetmassa kwijt bent.
Als jij je benen wel traint dan heeft je gehele lichaam hier profijt van. Deze extra testosteron verspreid zich namelijk door heel je lichaam, oftewel in je bovenlichaam zal hierdoor ook meer spiergroei ontstaan. Je kan dus beter wat meer je benen trainen in plaats van dat je je bovenarmen suf traint.
Als je kijkt naar de meeste standaard en persoonlijke full body schema's zie je ook vaak dat een trainingsdag uit ongeveer 5 tot 8 oefeningen bestaat.
In dit full-body schema voor massa gaan we ervan uit dat je drie dagen in de week naar de sportschool gaat en de overige 4 dagen rust houdt. Daarnaast zul je merken dat niet alle trainingsdagen er precies hetzelfde uitzien. De ene dag zijn de oefeningen iets zwaarder dan de andere dag.
Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, ofwel 0,2 tot 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.
Spiermassa man
Als man kun je per week maximaal ongeveer 0,1 tot 0,25 kg spieren opbouwen. Per maand kom je dus op een maximum van ongeveer kilo. Maar let op, dat geldt alleen voor beginners, waar het echt nog hard gaat! Ben je meer ervaren, dan is een halve kilo per maand al een prima prestatie.
Belangrijkste kenmerken zijn onder meer een afname van het prestatievermogen, slaapstoornissen (m.n. bij het inslapen), vermoeidheid en verhoogde rusthartslag. Blijf je in dit stadium de klachten negeren, dan kom je uiteindelijk in de fase van het overtrainingssyndroom (volledige overtraindheid).