Nascheiding is een klein beetje beter als je kijkt naar de polymeerzuiverheid: dit is vervuiling van één plasticsoort met andere plasticsoorten. Bronscheiding zorgt er weer voor dat er minder restafval en viezigheid vastplakt aan het plastic, waardoor meer plastic geschikt is voor recycling.
Afval scheiden kost meer dan het oplevert
Niet alleen voor het milieu, maar vaak ook voor onze portemonnee. Ingezameld papier, glas, metaal en textiel leveren geld op: daarmee gaan de kosten van het inzamelen en verwerken naar beneden.
Herbruikbare afvalstromen, zoals papier en karton, zijn stukken goedkoper om in te zamelen. Bovendien zorgt het recyclen van verschillende soorten afval ervoor dat we belangrijke grondstoffen behouden. Afvalscheiding bespaart dus niet alleen kosten, het spaart ook het milieu.
In 2020 bereikten 31% van de gemeenten 75% afvalscheiding, tegenover 7% in 2015. Ruim 15% van de gemeenten hadden minder dan 100 kg restafval per inwoner. In de periode 2015 - 2020 daalde de hoeveelheid restafval van 240 kg naar 180 kg per inwoner per jaar. De afvalscheiding nam toe van 50% naar 60%.
Omdat het dumpen van afval telt als milieudelict, kost een boete al snel € 350,-. Naast dat de boete veel geld kost, is er natuurlijk ook sprake van schade aan de natuur. Met het dumpen van afval dient u dus niet alleen schade toe aan uw portemonnee, maar ook aan de omgeving.
De afvalproductie is stabiel gebleven in 2020
De industrie is de sector die met 37 miljoen ton het meeste afval produceert, gevolgd door de bouw (20 miljoen ton) en de huishoudens (5,3 miljoen ton).
Sinds 1 juli 2020 is het voor Nederlandse gemeenten wettelijk verplicht om afval gescheiden in te zamelen. Dit betekent dat afvalscheidingsbakken steeds vaker de openbare buitenruimte sieren.
Voordelen afval scheiden
Gescheiden afvalstromen worden voor een groot deel hergebruikt. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Recyclen kost meestal (veel) minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen en het maken van nieuwe materialen.
Nadelen? Hergebruik blijft beter er is immers wel hergebruik van grondstoffen maar er moet opnieuw energie verbruikt worden voor het recycleren. Bij sommige producten gaat de kwaliteit achteruit (bv. petflessen, papier) en is het hergebruik dus niet eindeloos.
De prijs van oud papier en karton is sinds kort 150 euro per ton, dan wel 15 cent per kilo.
In 2022 verdween gemiddeld 33,4 kilo vast voedsel in de prullenbak en 64,4 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild. Voor meer info over voedselverspilling door consumenten, kijk hier.
Plastic, metaal en drinkpakken (PMD) (gratis)
Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (blik) en Drankkartons.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.
Plastic verpakkingen om brood, groenten etc. Overig afval zoals piepschuim (verpakkingen), doordrukstrips, koffiecups, flessen van schadelijke stoffen zoals wasbenzine en gootsteenontstopper, medisch afval, landbouwplastic, vijverfolie en worteldoek horen niet thuis in deze afvalstromen.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we meer dan 75 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt 65 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.
Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
Plastic verdwijnt nooit uit het milieu. Het breekt af in hele kleine stukjes (microplastics), maar vergaat niet. Deze kleine stukjes plastic kunnen via de bodem en het water in ons voedsel terechtkomen. Bovendien kan zwerfafval voor problemen zorgen voor de scheepvaart.
Het afvalsysteem hangt in een uittrekkader of staat in een uittreksysteem. De onderkast kan bijvoorbeeld een korfraam met inhangbare afvalemmer hebben. Het afval scheiden wordt een stuk aangenamer door een goede planning van de verschillende bakken voor GFT, plastic, papier en glas.
Om afval te scheiden kies je een prullenbak met meer dan één binnenemmer, ook wel een recycler of afvalscheider genoemd. Door het scheiden van afval help je mee aan een beter milieu. Een prullenbak met 2 binnenemmers maakt het scheiden van bijvoorbeeld rest- en plastic afval mogelijk.
Afvalproductie per EU-land
De hoeveelheid stedelijk afval per hoofd van de bevolking was in absolute cijfers het hoogst in Oostenrijk, Luxemburg, Denemarken en België, en het laagst in Spanje, Letland, Kroatië en Zweden. Rijkere landen lijken dus per capita meer afval te produceren.
Volgens onderzoek van #PlasticFreeJuly en verpakkingsdetaillist RAJA UK staat India bovenaan de lijst van grootste vervuilers wereldwijd met maar liefst 126,5 miljoen kg per jaar plastic wat in de oceanen terechtkomt. Ook China en Indonesië staan bovenaan de lijst van grootste plasticvervuilers in onze oceanen.
De Yangtze staat stijf bovenaan en is met 1,5 miljoen ton plastic de grootste vervuiler. Hierdoor is geconcludeerd dat China de grootste plastic vervuiler op de wereld is. En naast het feit dat China het meeste plastic gebruikt, is China ook het land dat het meeste plastic produceert.