Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Goede pijnstillers bij kiespijn zijn Ibuprofen en paracetamol en kunnen zonder recept in de drogist of online drogist aangekocht worden. Ibuprofen heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie, wat met het oog op een mogelijke ontsteking in de kies een goede mogelijkheid is.
Bij een combinatie van beide pijnstillers, moet je ook rekening houden met de maximale dosis van 4g paracetamol en 1200 mg ibuprofen. Als je ze combineert, wissel je ze best af voor het meest optimale effect. Begin bijvoorbeeld met 500 mg paracetamol. Na drie uur kan je 400 mg ibuprofen innemen.
Pijnstillers. Indien je aanhoudende kiespijn hebt, moet je zo snel mogelijk contact op te nemen met je tandarts. Totdat je geholpen wordt, kun je de pijn verzachten met paracetamol 500mg en/of ibuprofen 400mg. Let op dat u de maximale dosseringen niet overschrijdt.
Ibuprofen, naproxen of diclofenac werken ontstekingsremmend. Deze pijnstillers zijn daarom het best te gebruiken wanneer de tand- of kiespijn veroorzaakt wordt door een ontsteking.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Pijnstiller/ontstekingsremmer. 400 mg zonder voorschrift. Inname op een volle maag. Maximum 2,4g/dag.
Het komt voor in verschillende vormen en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een kapotte vulling, gaatjes of ontstoken tandvlees. De pijn kan langzaam op komen zetten en steeds erger worden of juist acuut ontstaan. Kiespijn wordt meestal ervaren als een stekende en zeurende pijn.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder De begindosering bedraagt 400 mg, indien nodig gevolgd door 200 mg of 400 mg per keer. U mag ten hoogste 1200 mg (= maximaal 2 tabletten à 600 mg) per dag innemen.
Er zijn diverse oorzaken van kiespijn, zoals een ontsteking of kapotte vulling. Een kloppende, zeurende of stekende pijn in uw mond kan duiden op kiespijn. Het is belangrijk u tijdig te laten behandelen door een professionele tandarts.
Hoe komt het dat de zenuw in mijn kies dood is? Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
Kies zit los door een ontsteking van het tandvlees
De eerste ontsteking heet een tandvleesontsteking (gingivitis). Het tandvlees ziet er rood en gezwollen uit en bloedt makkelijk. Aanraking kan pijnlijk zijn.
Als de gebruikte pijnstiller onvoldoende sterk werkt kan geadviseerd worden om paracetamol en een NSAID gelijktijdig in te nemen. Mochten de pijnklachten nog steeds onvoldoende bestreden worden, dan kan naar stap 3 gegaan worden. Dit betekent dat tramadol wordt toegevoegd aan de paracetamol en/of een NSAID.
Een zenuwbehandeling kan wel napijn geven. Over het algemeen duurt dit 2 tot 3 dagen. Met een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, is deze pijn te onderdrukken. Houdt de pijn langer aan, neemt u dan contact op met uw tandarts.
Kiespijn kan enkele minuten duren, maar ook continu doorgaan. Een scherpe pijn die optreedt bij bijten of het consumeren van hete, koude of zoete etenswaren of dranken kan een symptoom zijn van het eerste stadium van een gaatje.
Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen. Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk.
Het is niet verstandig om met de klachten te blijven rondlopen. Daarom is het raadzaam om zo snel mogelijk er een tandarts naar te laten kijken: Scherp, stekende, kloppende en/of een zeurende pijn die blijft aanhouden. Ernstige kies- of tandpijn op een andere plek in uw mond.
Tandpijn: er is geen tandarts van wacht beschikbaar op de spoeddienst. We kunnen je wel pijnmedicatie en antibioticum voorschrijven. Verwijderen van draadjes of haakjes: maak daarvoor een afspraak met je huisarts of arts-specialist.