Over het algemeen geldt: hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je laptop. Met meer RAM slaat je laptop meer tijdelijk geheugen op en voert daardoor meerdere taken tegelijkertijd en sneller uit.
Leer hoe RAM van invloed is op de snelheid en prestaties van uw pc en hoeveel geheugen u mogelijk nodig hebt voor verschillende taken. RAM is sneller dan schijven bij het lezen en schrijven van informatie. Hoe meer geheugen uw apparaat heeft, hoe meer dit tegelijkertijd kan doen zonder vertragingen in de prestaties.
RAM, ook wel intern geheugen of werkgeheugen genoemd, staat voor Random Access Memory. Deze kleine repen zijn een essentieel onderdeel van je computer, omdat je processor hier tijdelijke bestanden bewaart. Hoe meer RAM geheugen, des te meer processen je tegelijkertijd uitvoert.
Het werkgeheugen speelt een grote rol in hoe snel je laptop is. Bijvoorbeeld wanneer je veel programma's tegelijk open hebt staan. Te weinig werkgeheugen zorgt voor vertraging bij de eerste de beste internetpagina en dat is voor niemand prettig. Maar te veel werkgeheugen is zonde van je geld.
Voor basis en hobbygebruik zit je rond de 4 en 8 gigabyte aan voldoende geheugen. Professioneel gebruik is al vaak 16 of zelfs 32 gigabyte. Wil je meer weten welke soorten RAM geheugen er zijn?
Je hebt minstens 4 GB RAM geheugen nodig om moderne toepassingen voor gamen te kunnen draaien. Als algemene vuistregel geldt eigenlijk al dat 8 GBgeheugen wordt aanbevolen om problemen met prestaties en/of snelheid te voorkomen. Sommige gamers vinden dat ze 16 GB nodig hebben, maar voor de meesten is dit niet nodig.
RAM: 4 GB. Als uw pc minder dan 4 GB geheugen heeft, zijn er soms opties voor een upgrade om extra RAM-geheugen te krijgen. Mogelijk wilt u de website van de fabrikant van uw pc of met een verkoper raadplegen om te kijken of er eenvoudige en betaalbare opties zijn om te voldoen aan de minimumvereisten voor Windows 11.
Voor een basis computer raad ik je minimaal 4 GB (GigaByte) aan werkgeheugen aan. Maak je meer gebruik van de computer waarbij je ook (soms) gebruik maakt van foto- en videobewerkings programma's? Dan is 8 GB aan hoeveelheid werkgeheugen aan te raden. Ook voor 3D-gaming is 8 GB wel minimaal noodzakelijk.
Is meer RAM geheugen beter? Het is een goede indicatie, maar veel RAM geheugen zegt lang niet altijd alles. Vaak merk je het verschil tussen 6 en 8 GB bijvoorbeeld maar nauwelijks, omdat 6 GB RAM meer dan voldoende is voor de bestanden die nodig zijn voor het opstarten van je apps.
welk RAM geheugen gebruikt wordt is afhankelijk van het moederbord. Niet elke geheugenmodule past op elk moederbord. Daarnaast geldt ook dat langzamer geheugen dan het systeem aankan de werking van het hele apparaat vertraagt. Te snel geheugen zal wordt begrensd op het maximum van het moederbord.
De maximale hoeveelheid RAM-geheugen voor alle 32-bits Windows-besturingssystemen bedraagt 4 GB. Zelfs als uw moederbord meer RAM-geheugen kan herbergen, kan het besturingssysteem er niets mee doen, dus dat is zonde.
RAM staat voor Random Access Memory en wordt ook wel werkgeheugen of intern geheugen genoemd. Dit werkgeheugen zorgt voor tijdelijke opslag van je besturingssysteem en de programma's die je open hebt staan. Door RAM is het bijvoorbeeld mogelijk om snel tussen verschillende tabbladen in je browser te schakelen.
Hoe bepalen we de snelheidsklasse? Voor de snelheid van een laptop vinden wij de processor het belangrijkst. Dit is namelijk het 'brein' van je laptop en bepaalt welke taken deze aankan en hoe snel dat gaat. Het type opslag maakt veel uit voor de opstartsnelheid en hoe snel programma's opstarten.
Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
Bij het aanschaffen van een laptop moet u ook nadenken over de afmeting en het gewicht. Neemt u de laptop vaak mee, dan kunt u beter een kleine lichte aanschaffen. Denk er aan dat een laptop van goede kwaliteit, met een grote processor, accu en geheugen, zwaarder en groter is dan een laptop met minder vermogen.
Helaas: het RAM uitbreiden is niet altijd mogelijk. Zo zit je misschien al aan het maximaal beschikbare RAM. Check hiervoor de specificaties van het moederbord. Daarnaast ligt het ook aan het specifieke model van je apparaat of het überhaupt mogelijk is om het RAM te vervangen.
Tegenwoordig heb je in principe genoeg aan 2 tot 3 GB aan werkgeheugen omdat de apps nog niet zo extreem zwaar zijn voor je telefoon. In praktijk zul je dus nog geen 8 GB nodig hebben om je telefoon soepel te laten draaien.
Corsair heeft een nieuwe set werkgeheugen gepresenteerd, die volgens de fabrikant zelf de snelste ter wereld is. Het ddr3-pc24000-geheugen heeft een ddr-snelheid van 3000MHz. Om het geheugen zo snel te laten lopen moet de gebruiker over specifieke hardware beschikken.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
Volgens Microsoft zijn de basisvereisten voor Windows 11 minimaal 4GB aan RAM, 64GB aan opslag, TPM 2.0, Secure Boot en een Intel Core-processor van de 8ste generatie of hoger, een Zen2 of nieuwere AMD-processor of een gangbare Qualcomm SoC.
Einde support Windows 10
Met de aankondiging van Windows 11 werd duidelijk dat dit spel niet eeuwig zal doorgaan: de ondersteuning van Windows 10 zal uiterlijk op 14 oktober 2025 eindigen.