Een groep medewerkers of studenten werkt samen als een team als: ze in goede harmonie werken aan gezamenlijke taken en doelen; zij elkaar aanvullen in kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten; ze elkaar vertrouwen en steunen; onderling open communiceren.
Bij een goede samenwerking is het belangrijk om (tijdelijk) de eigen voorkeuren ondergeschikt te maken aan het gezamenlijke doel. Het behalen van groepsresultaten staat voorop. Het is handig om in de samenwerking en communicatie rekening te houden met het gedrag van anderen.
Goed teamwerk is meeromvattend en gaat over: én een goed resultaat behalen als team met elkaar; én zorgen dat het team als geheel, elk teamlid, en alle andere betrokkenen rondom het team, een goed gevoel hebben over het resultaat; én dat alle betrokkenen een goed gevoel hebben over de samenwerking in.
Een teamwaarde is iets wat jullie belangrijk en wenselijk vinden, iets wat jullie na willen streven. Teamwaarden maken helder 'hoe doen we het samen? ' Dit vertaald naar concreet zichtbaar gedrag, principes en afspraken.
De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Op de vraag aan welke eigenschappen de ideale collega moet voldoen is de top 5 als volgt: betrouwbaar, behulpzaam, talentvol, vrolijk en aardig. Eigenschappen die veel minder vaak worden genoemd zijn: slim, zelfverzekerd en bescheiden. In de huidige samenwerking met collega's kunnen nog wel wat dingen verbeterd worden.
Een echt team heb je wanneer medewerkers een opdracht en gemeenschappelijk doel hebben dat ze behalen door gecoördineerd samen te werken. Lencioni omschrijft vijf gevaarlijke valkuilen voor teamwerking: Er is geen vertrouwen tussen teamleden. Elkaar kunnen aanspreken en feedback geven is belangrijk in een team.
Werkwaarden zijn de drijfveren die mensen hebben om voor een bepaalde functie en een bepaalde organisatie te kiezen. Jouw werkwaarden laten zien wat jij belangrijk vindt in een baan en andersom dus ook waarom een bepaald beroep of bepaalde baan bij jou past of niet.
Persoonlijke waarden geven aan wat jij het allerbelangrijkste in jouw leven vindt. Het is datgene waar jij echt voor staat: het is jouw 'vuurtje' of 'motor'. Ze vormen als het ware jouw innerlijke kompas. Waar een kompas tijdens je reis de richting aangeeft en zorgt dat je op koers blijft, doen waarden dit ook.
“De definitie van een team is een groep personen die door middel van samenwerking een gezamenlijk doel nastreeft, waarbij de teamleden afhankelijk van elkaar zijn om het doel te bereiken.”
Een visie is het droombeeld van de ideale toekomst van jouw team of organisatie. Om te kunnen dromen moet je je gedachten de vrije loop kunnen laten gaan. Maar dat is niet zo gemakkelijk, omdat veel bedrijven erg taakgericht zijn en weinig ruimte laten om onbevangen te filosoferen over de toekomst.
Je vindt het fijn om samen dingen te doen. Je zorgt ervoor dat ieder mag meedoen en niemand wordt buitengesloten. Je probeert het teamgevoel te ontwikkelen en individuele egotripperij te vermijden. Je bevordert respect voor elkaar en je bent loyaal aan het team of de collega'
Een grote valkuil is dat samenwerken te impliciet gebeurt. Veel teams spreken niet of nauwelijks met elkaar af wie waarvoor verantwoordelijk is. Als dat niet gebeurt kunnen teamleden zich achter elkaar gaan verschuilen. Gedeelde verantwoordelijkheid beperkt dan de individuele verantwoordelijkheid.
Een effectief team is een team waarin de teamleden elkaar voldoende vertrouwen en onderling respectvol met elkaar omgaan. Waarin (belangrijke) zaken of onderlinge meningsverschillen, constructief en waardevrij met elkaar besproken worden, zodat de werksfeer goed blijft en de neuzen dezelfde kant op blijven staan.
Ze creëren samenhang en anticiperen door vooraf acties af te stemmen en informatie te delen. Het ontbreken van deze flow, zoals onnodig wachten, blijkt in veel omgevingen een grote blokkade te zijn. Co-creatie draait in de kern om krachtig en slim samenwerken doordat je elkaar inspireert en actief met elkaar afstemt.
Door samen te werken, kunnen complexe vraagstukken of problemen makkelijker worden opgelost.Samenwerken stelt mensen daarnaast in staat om te reflecteren op hun eigen kunnen. De één heeft echter meer aanleg dan de ander als het aankomt op samenwerken.
Om een zo objectief mogelijk beeld van samenwerken te krijgen, hebben we samenwerken verdeeld in verschillende samenwerkingsvaardigheden. Dit zijn: actief luisteren, feedback ontvangen, feedback geven, afspraken nakomen, werkverdeling, assertiviteit, werksfeer, verantwoordelijkheid nemen.