Een onderneming die de maatstaf EBITDA gebruikt, kijkt naar het resultaat voor interestkosten, belastingen, afschrijvingskosten op vaste activa en amortisatie (lees: afschrijving) op immateriële vaste activa, zoals goodwill. Afschrijvingskosten en amortisatie zijn geen uitgaven voor de onderneming.
EBITDA en bedrijfswaarde
Voor de waardebepaling van een bedrijf wordt vaak de formule 'EBITDA x multiple' gebruikt, dus hoe groter de EBITDA, hoe hoger de waarde van het bedrijf. Hoewel het een indicatie van de waarde op een bepaald moment is, geeft het goed weer hoe een bedrijf ervoor staat.
Een belangrijk kengetal voor (obligatie)beleggers is dan ook de netto schuld/EBITDA -ratio. Over het algemeen is deze ratio onder de 2 goed, maar boven de 3 is hoog, boven de 4 is te hoog.
EBITDA is een afkorting van Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. De Nederlandse betekenis van EBITDA is inkomsten voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. EBITDA geeft dus de winst of het verlies van een bedrijf aan vóór aftrek van alle overheadkosten.
EBITDA voorbeeld
Het bedrag onder de streep geeft een goede indicatie als input voor de waarde van je bedrijf. Hoe hoger het bedrag onder de streep, des te meer potentie ziet een potentiële koper in jouw onderneming.
Vuistregels voor bedrijfswaardering
De vuistregels – ook wel multiples genoemd – variëren sterk per branche of per locatie. Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
EBITDA geeft het kasgenererend vermogen van een onderneming weer en is daarmee dus een indicatie van de vitaliteit van het bedrijf. EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Oftewel: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen.
De meeste ondernemers weten wel dat de hoeveelheid omzet niet zoveel zegt, de hoeveelheid winst is belangrijker. Maar je moet óók de cashflow goed in de gaten houden, zodat je altijd weet hoeveel geld er in je bedrijf zit en wat je financiële mogelijkheden zijn.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen werd in 2022 gemiddeld een EBITDA multiple van 4,85 betaald voor MKB bedrijven in Nederland. In de DACH regio ligt deze multiple bijna 1 keer hoger met 5,8 keer de EBITDA. In Frankrijk, de UK en Ierland ligt dit ongeveer op 5,45.
Een EBIT-marge tussen de 10 en 15 procent wordt over het algemeen beschouwd als een goede waarde. Een EBIT-marge tussen de 3 en 9 procent wordt overigens nog wel gezien als solide, terwijl je onderneming met een EBIT-marge onder de 3 procent niet erg winstgevend is.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal.
Het gebruik van EBITDA in plaats van netto winst maakt het makkelijker om ondernemingen onderling te vergelijken. Het laat zien hoe het bedrijf presteert op basis van haar operaties, zonder dat daarin mee wordt genomen hoe deze gefinancierd is.
Om EBITDA uit de externe jaarrekening te berekenen, moet u de EBIT vermeerderen met de afschrijvingen en waardeverminderingen op oprichtingskosten, immateriële en materiële vaste activa (codes 630 en 660), met de waardeverminderingen op voorraden, bestellingen in uitvoering en handelsvorderingen (code 631/4) op ...
Ebitda: Wat is het en hoe bereken ik mijn Ebitda? In dit artikel gaan we het hebben over de EBITDA (Earnings before interest taxes depreciation and amortization) of in de nederlandse vertaling, het bedrijfsresultaat (nettowinst) voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardverminderingen.
EBITDA is hoger dan EBIT omdat er bij de EBITDA nog afschrijvingen op vaste en immateriële activa(amortisatie) bijkomen.
De Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization (EBITDA) is een maatstaf voor de brutowinst minus de aftrek van overheadkosten van een bedrijf. De overheadkosten worden ook wel vaste lasten genoemd.
Met EBITDA kun je de prestaties van jouw onderneming goed in kaart krijgen, want met de EBITDA laat je de werkelijke operationele prestaties (of operationele winst) zien. Het is het resultaat uit de normale bedrijfsvoering. Dat wil zeggen: de omzet en de kosten die zijn gemaakt om die omzet te halen.
EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Het is een maatstaf voor de brutowinst met aftrek van overheadkosten van een bedrijf. In het Nederlands is de vertaling: Inkomsten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen en amortisatie.
Bij een branche met een volatiele EBITDA liggen de risico's wat hoger en daarmee de debt/Ebita wat lager. In de huidige tijd zien we dat deze ratio, en daarmee de wil om te financieren, afneemt. In recente hoogtij dagen was een Debt/Ebitda van tussen de 4-5 acceptabel.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is.
De cashflow is de belangrijkste graadmeter om te zien hoe je bedrijf er financieel voor staat. Sterker nog, je kunt als bedrijf winstgevend zijn en toch failliet gaan omdat je een negatieve kasstroom hebt en er dus geen geld beschikbaar is.
Cashflow is niet hetzelfde als winst of verlies. Het is belangrijk om dat goed te beseffen. Je hebt net kunnen lezen dat winst het bedrag is dat overblijft nadat de kosten zijn verrekend. Daarbij wordt niet gekeken of het geld ook al daadwerkelijk op je eigen rekening staat.
Door te sturen op een EBITDA voorkomt de instelling dat zij in de knel komt met haar bancaire convenanten. Voorafgaand aan het verkrijgen van financiering laten zorginstellingen in de financiële prognose veelal een stijging van de EBITDA zien om het investeringsprogramma te kunnen realiseren.
De bank wil vaak 3 tot 4 keer EBITDA financieren. Let op: in de senior netto schuldpositie houdt men ook rekening met overige, niet de door de bank verstrekte schulden en met vrije liquide middelen die de senior netto schuldpositie kunnen verlagen.
Een lage of negatieve EBIT kan echter wijzen op problemen in de operationele efficiëntie of hoge kosten.