Er is sprake van strafbaar hands, indien een aanvaller de bal met de arm controleert en vervolgens een duidelijke scoringskans creëert of een doelpunt scoort, zelfs indien dat per ongeluk gebeurt. Bij deze vorm van strafbaar 'aanvallend' hands ontvangt de aanvaller geen gele kaart.
Hands wordt meestal niet bestraft, wanneer het wordt aangeschoten. Dat wil zeggen dat de speler, wiens arm of hand de bal heeft aangeraakt, bijna onmogelijk hands had kunnen voorkomen.
Een keeper kan ook hands maken, hoewel hij nog in het strafschopgebied staat. Dit kan wanneer hij de hand met de bal buiten het strafschopgebied heeft (buiten de lijn) en met zijn voeten nog in het strafschopsgebied staat.
Een strafschop voor strafbaar hands binnen het strafschopgebied is niet altijd een gele kaart, dit is alleen wanneer er een veelbelovende aanval wordt onderbroken. Dat is ter beoordeling van de scheidsrechter.
Een speler of wisselspeler die vóór, tijdens of na een officiële wedstrijd een directe rode kaart heeft gekregen, mag automatisch niet meespelen in de eerstvolgende officiële wedstrijd van zijn/haar elftal en is tevens gedurende deze periode niet speelgerechtigd voor andere elftallen.
Als een speler tijdens de wedstrijd een gele kaart ontvangt, dan krijgt deze ook gelijk een geldboete. Bij de amateurs bedraagt dit circa € 16,- per keer bij de senioren en ruim € 7,- voor jeugdspelers. Spelers binnen de B-categorie van de KNVB zijn hiervan uitgesloten.
Een doelman, doelverdediger of keeper (vrouwelijk doelvrouw, doelverdedigster of keepster) is bij voetbal een speler die moet voorkomen dat de bal in het eigen doel terechtkomt.
Een doelpunt vier je als team, behalve de keeper. Deze clown rent vaak als een gek in zijn doelgebied om een treffer te vieren. Of ze gaan van gekkigheid in hun eigen gebiedje op de grond liggen rollen. Eigenlijk is dit puur een schreeuw om aandacht, aandacht die ze overigens nooit krijgen.
Onderkant oksel de grens tussen hands en niet-hands
Het gebied tussen de schouder en de rest van de arm is nu echter officieel afgebakend. De grens loopt tot aan de onderkant van de oksel: komt de bal daarboven, is het geen hands en komt de bal daaronder is het wél hands.
Hands binnen het strafschopgebied
Wordt in het strafschopgebied hands gemaakt maar wordt daarmee geen scoringskans ontnomen, dan dient wel een penalty te worden toegekend maar staat hierop niet de sanctie van een rode kaart. Eventueel kan wel een gele kaart worden gegeven.
Bij een strafschop moet de keeper officieel op de doellijn staan, maar die regel werd nauwelijks gehandhaafd. Tot een recente aanscherping, die de strafschop flink zal veranderen – ten nadele van de doelman.
1 Handsbal. Deze overtreding wordt bestraft met een vrije trap. Wanneer deze overtreding plaatsvindt in het strafschopgebied, wordt een penalty gegeven. 2 De bal die over de eigen achterlijn wordt gespeeld door een verdedigende speler wordt door de aanvallers op de hoek van het veld weer in het spel gebracht.
Kort gezegd, een indirecte vrije trap is een vrije trap van waaruit een doelpunt niet direct mag worden gescoord. In plaats daarvan moet de bal worden aangeraakt door een extra speler, dat kan van beide kanten zijn, voordat een schot kan worden genomen.
Toelichting De schouder maakt geen deel uit van de arm bij het bepalen van hands. Het is daarom een deel van het lichaam waarmee een geldig doelpunt kan worden gescoord en daarom moet dit worden meegenomen in het beoordelen van buitenspel.
Terugspeelbal definities
naamw. (m.) Uitspraak: [tə'rʏxspelbɑl] Verbuigingen: terugspeelbal|len (meerv.) handeling waarbij een speler de bal naar de keeper of het doel van zijn eigen ploeg schopt Voorbeeld: `De doelman kreeg een harde terugspeelbal...
– De keeper heeft een beschermende status binnen het 5-meter gebied. Wanneer hij/zij gehinderd wordt bij het pakken van de bal krijgt de keeper de vrije trap mee. – Wanneer de keeper de bal langer dan 6 seconden in zijn/haar handen heeft, dan krijgt de tegenpartij een vrijetrap op de plek waar dit gebeurde.
Kan een keeper een doelpunt scoren door de bal rechtstreeks vanuit zijn/haar strafschopgebied in de tegenstander hun goal te gooien? Antwoord: Neen, de scheidsrechter kent dan een doelschop toe aan de tegenstander.
Voetbal wordt gespeeld met de voeten, maar ook het hoofd wordt gebruikt, benen, borst en schouders. Een bal met handen of armen raken mag niet, behalve de keeper, die mag in het eigen doelgebied wel de handen gebruiken. Voebal is een spel waar veel en goed moet worden samengespeeld.
Op de kop van het strafschopgebied bevindt zich nog een cirkeldeel dat zich op 9,15m van de penaltystip bevindt. Deze heeft als functie om de overige spelers op de voorgeschreven afstand van 9,15 meter te houden tot de strafschop is genomen.
De ideale lengte voor een doelman is 1.85 meter."
Een strafschopgebied is in het voetbalveld een gebied van 16,5 (18 yard) bij 40,3 meter, dat voor beide doelen gepositioneerd is. De naam verwijst naar de mogelijkheid voor de scheidsrechter om een strafschop te geven voor de aanvallende partij.
Gele kaarten
Want zoals iedereen weet is twee keer geel rood.
Was het voorheen zo dat twee gele kaarten in een wedstrijd niet altijd wat hoefde te betekenen voor een volgend duel, nu is tweemaal geel niet alleen rood in het duel waarin dit gebeurt, ook ben je automatisch geschorst voor de volgende wedstrijd.
Spelers die een directe rode kaart ontvangen, krijgen een boete van 28,60 euro (jeugdspelers 16,20 euro). Na een directe rode kaart is een speler automatisch bij de eerstvolgende wedstrijd uitgesloten van deelname. Daarna bepaalt de KNVB-tuchtcommissie de uiteindelijke straf.