Fransen geven hiervoor respectievelijk de voorkeur aan de woorden “petit pain”, “boucle” en “foire”. Verder gebruiken Walen (net als Zwitsers) de woorden “septante” en “nonante” voor de getallen 70 en 90, waar Fransen “soixante-dix” en “quatre-vingt-dix” zeggen.
In het Frans zeg je bijvoorbeeld soixante-dix als je het woord zeventig bedoelt en in het Waals is het woord septante.
In de Franssprekende delen van Zwitserland en België hebben 70, 80 en 90 wel 'eigen' getalnamen, namelijk: septante (zeventig), octante (tachtig) en nonante (negentig).
Walen (Frans: Wallons, Duits: Wallonen, Waals: Walons) zijn inwoners van Wallonië. In principe spreken Walen Frans of, in het geval van leden van de Duitstalige Gemeenschap, Duits. Soms spreken zij ook de streektaal Waals. Walen zijn inwoners van België.
Bevolking naar herkomstgroep
In absolute cijfers telt de Belgische bevolking 7.714.233 Belgen met Belgische achtergrond, 2.386.100 Belgen met een buitenlandse achtergrond en 1.483.675 niet-Belgen.
Nederlanders grootste buitenlandse nationaliteitsgroep
Begin 2022 ging het om ruim 148.000 personen, wat overeenkomt met 23% van het totaal aantal personen met buitenlandse nationaliteit. Daarna volgen Roemenen, Polen, Marokkanen, Bulgaren, Italianen, Spanjaarden en Fransen.
het Franse telsysteem vertoont kenmerken van een vigesimaal systeem. In een dergelijk systeem wordt er niet per 10 geteld (zoals in een decimaal systeem) maar per 20. Een behoorlijk aantal talen in de wereld maakt van een dergelijk systeem gebruik.
NL: Vijftig, zestig, zeventig... FR: Cinquante, soixante, soixante-dix... NL: U vroeg zeventig... FR: Je sais que vous demandiez 70...
Personen die regionaal Frans spreken worden heel vaak verward met diegenen die Waals spreken. Ze vertegenwoordigen echter een volledig andere taalkundige realiteit. De Petit Robert beschouwt het Waals nog als een “regionale verscheidenheid van het Frans in België”. Taalkundig gezien is dit niet correct.
In het huidige België wonen ten noorden van de taalgrens de Vlamingen, die Nederlands spreken, en ten zuiden van de taalgrens wonen de Walen, die Frans spreken.
Samengestelde getallen onder de 100 (van dix-sept 17 tot quatre-vingt-dix-neuf 99) worden verbonden met een koppelteken (-). Voor 21, 31, 41, 51, 61 en 71 gebruiken we et en geen koppelteken. Deze regel geldt niet voor de getallen 81 en 91.
Zeg altijd 'midi' voor het middaguur en 'minuit' voor middernacht, zelfs als je minuten na het uur zegt. Gebruik echter nooit het woord 'heures'. Als iemand je bijvoorbeeld precies om 12 uur 's middags vraagt hoe laat het is, zeg je 'Il est midi'.
Wat denkt u, Miss Julia? Qu'en pensez-vous, Mlle Julia? Wat denkt u dat er gebeurde? Que pensez-vous qu'il se soit passé ?
Je ne parle pas le français. Ik spreek geen Frans. - Je ne parle pas français.
Het exacte aantal Belgo-Marokkanen is onbekend, aangezien België geen etnische statistieken verzamelt. Schattingen variëren, maar hun aantal bedraagt minstens 430.000. Zij leven grotendeels geconcentreerd in enkele gemeenten; bijna de helft woont in Brussel.
De stad blijft een sterke aantrekkingspool voor onze noorderburen, want vier jaar geleden waren ze 'maar' met 18.873. De tweede grootste groep buitenlanders zijn de Marokkanen. Al zijn ze tegenwoordig met minder dan in 2015: 11.671 tegenover 11.939, een daling met dik 2 procent.
De meeste Turken die in België wonen, komen oorspronkelijk uit de regio Emirdağ , hoewel er ook veel Turken uit Sivas zijn die hun weg naar België hebben gevonden. In 1998 woonde bijna 49,8% in het Vlaams Gewest , 25,2% in Wallonië en 25% in Brussel .
Vlamingen zijn niet zuiver Germaans, maar stammen grotendeels af van de Franken die in de derde eeuw vanuit het hertogdom Franken in het huidige Duitsland naar de gebieden trokken die de Romeinen in de derde eeuw hadden verlaten.