Bij je provider kan je controleren of je met je huidige smartphone en abonnement 5G ready is. Dat betekent dat je gebruik kunt maken van 5G internet zodra het beschikbaar is. Je provider kan je informeren wanneer 5G beschikbaar komt.
Voor 5G-internet heb je een smartphone nodig met een ingebouwd 5G-modem. Zo'n toestel ondersteunt hogere datasnelheden. Voor de hogere downloadsnelheden hoef je nu nog niet te kiezen voor 5G. Wel kun je mogelijk al profiteren van de betere dekking die het 5G-netwerk biedt.
Waar 4G snelheden van 100 Mbps (megabit per seconde) haalt, belooft 5G snelheden van 10Gbps (gigabit per seconde) te halen. Dat is 100x sneller dan 4G. Met 5G download je straks mogelijk een volledige HD-film in enkele seconden - oftewel bijna 1 gigabit per seconde. Dat is sneller dan bij de meeste wifi-netwerken.
5G verschilt eigenlijk niet van de 4G-technologie: in beide gevallen gaat het om het draadloos verzenden en ontvangen van data via radiogolven. 5G maakt meer capaciteit mogelijk omdat deze technologie enerzijds efficiënter werkt, en anderzijds gebruik maakt van nieuwe radiofrequentiebanden.
5G is sneller
5G internet is een stuk sneller dan 4G internet. De downloadsnelheid is namelijk 300 Mbit/s in plaats van 200 Mbit/s. En de uploadsnelheid is 75 Mbit/s in plaats van 50 Mbit/s. Websites laden hierdoor sneller.
Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Je gaat in 2024 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard.
De goedkoopste telefoons met 5G zijn sinds die tijd wel fors goedkoper geworden. Waar een 5G-telefoon je vorig jaar nog minimaal 315 euro kostte, betaal je nu minder dan 200 euro: een daling van rond veertig procent. Nu zijn er 5G-telefoons in vrijwel elke prijsklasse.
De belangrijkste vernieuwing is dat 5G op een veel hogere frequentie kan functioneren dan voorganger 4G. Een hogere frequentie heeft als voordeel dat je in dezelfde periode meer informatie kunt versturen en ontvangen. Het nadeel is dat het signaal minder krachtig is en slechter door vegetatie, muren of water beweegt.
Dat probleem omzeil je door veel antennes te plaatsen - die wel stuk voor stuk een veel zwakker signaal verspreiden. 5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen.Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op.
In tegenstelling tot de oudere WiFi-standaarden werkt WiFi 6 op zowel de 2,4GHz frequentie als de 5GHz frequentie. Hierdoor zijn het bereik en de reactiesnelheid bij 11ax verbeterd. Op 2,4GHz is namelijk een groter bereik te realiseren, terwijl op 5GHz een hogere snelheid te behalen valt.
4G zal nog minstens 10 jaar bestaan, dus 5G zal 4G niet snel laten verdwijnen. 4G technologie is daarnaast zeer stabiel. 5G is opwindend en in opkomst.
De betrouwbaarheid en beschikbaarheid van 5G zal naar verwachting sterk verbeteren in 2023, wanneer de hoogste frequentieband voor 5G geveild zal worden en door providers uitgerold zal worden.
Er wordt meer batterijvermogen verbruikt wanneer services met een groot dataverbruik (zoals videostreaming en gaming) actief zijn, of wanneer het netwerksignaal zwak is. Vergeleken met het 4G-netwerk, biedt het 5G-netwerk hogere netwerksnelheden per tijdseenheid, wat tot een hoger energieverbruik leidt.
Voor 5G heb je geen speciale simkaart nodig, maar wel een abonnement met 5G. Jouw simkaart hoeft dus niet veranderd te worden, maar een abonnement me 5G is wel vereist.
Beste 5G netwerk
5G is sinds de lancering in 2020 ook apart onderzocht. T-mobile wint op de categorie beschikbaarheid en KPN op internetsnelheid. Uit het onderzoek blijkt dat T-mobile gebruikers het vaakst kunnen verbinden met 5G.
Heeft u regelmatig vage klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, darmklachten, bij de huisarts SOLK klachten genoemd. Kan de huisarts hier geen duidelijke oorzaak voor vinden, dan kunt u wel eens gevoelig zijn voor elektromagnetische straling.
Het is mogelijk om jezelf te beschermen tegen elektromagnetische straling van elektronische apparaten, door een stralingsscherm te gebruiken die de straling tussen jou en de bron kan blokkeren en absorberen.
In de eerste plaats de afstand van jouw woning tot de lijn. Het RIVM heeft voor alle hoogspanningslijnen berekend hoe groot de minimale afstand zou moeten zijn. Bij 380kV-lijnen is dat bijvoorbeeld 115 tot 215 meter aan weerszijden.Bij lagere voltages is die afstand kleiner.
Ook 4G kun je nog heel lang gebruiken
Net als 5G heeft 4G landelijke dekking. Dit betekent dat je het vrijwel in heel Nederland kunt gebruiken. En dat zal de komende jaren zo blijven. Ga maar na: providers zetten nu pas hun 2G-netwerk uit, dat al sinds 1991 in de lucht is!
Maar hoe hoger in het spectrum, hoe vluchtiger de signalen worden. Reikt het signaal van een 4G-antenne die uitzendt op de 900 megaherz-band moeiteloos tot een mobiele telefoon een kilometer verderop, een antenne die straks een 5G-signaal uitzendt op de 3,5 gigaherz-frequentie komt niet verder dan 250 meter.
Het voordeel van 5G is dat je realtime data kan ophalen, als een meting nog bezig is. In het lab in Groningen wordt nu getest met prototypes die mogelijk in de toekomst in de praktijk worden gebruikt.
5G brengt haperingen terug van honderden milliseconden naar maar enkele milliseconden. Hierdoor wordt het netwerk zó betrouwbaar, dat zelfrijdende auto's hun digitale ogen altijd open hebben – en wij er blind op kunnen varen.
Neem contact op met je aanbieder om erachter te komen of deze 5G ondersteunt en of jij een mobiel abonnement hebt dat 5G ondersteunt. Je vindt deze opties via 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' > 'Opties mobiel netwerk' of 'Instellingen' > 'Mobiele data' > 'Opties mobiele data'.
Om het simpel te zeggen, “5G Wifi” oftewel 5GHz (gigahertz), is een frequentieband en 5G-mobiel verwijst naar het woord “generatie”. Wifi heeft twee frequenties, 2,4 GHz en 5 GHz. 2,4 GHz is de standaard voor de meeste apparaten waardoor de snelheid afneemt, maar de beschikbaarheid in het hele huis is beter.