Met de Remigratiewet helpt de overheid immigranten uit bepaalde landen die terug willen keren naar het land waar zij zijn geboren. Of naar het land waarvan zij de nationaliteit hebben of hebben gehad. Remigranten kunnen na hun remigratie een remigratie-uitkering krijgen.
De remigratieregeling is voor mensen die in Nederland wonen en willen terugkeren naar het land waar ze zijn geboren. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u een maandelijks bedrag krijgen om van te leven. Dat noemen we de remigratie-uitkering.
Remigratie is de permanente terugkeer van geëmigreerde mensen naar het geboorteland.
Voorwaarden remigratie-uitkering
u bent buiten Nederland geboren; u heeft of had de nationaliteit van het land van herkomst; u was 18 jaar of ouder toen u in Nederland kwam wonen; u bent voor een bepaalde datum in Nederland komen wonen (deze datum verschilt per land van herkomst);
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Geldt de Remigratiewet voor u? Dan hebt u mogelijk levenslang recht op een gegarandeerd bedrag per maand voor de kosten van het levensonderhoud in uw remigratieland. Dit bedrag is afgestemd op uw gezinssituatie.
Wat is het minimaal bedrag wat je nodig hebt om te emigreren? Een beetje afhankelijk van waar je wilt gaan wonen zou ik zeggen, minstens 1,000 euro, Cash, in je zak en alle onkosten van reis en een eventueel visum al betaald. Maar het is nog beter om met een meervoud van dat bedrag te starten.
Dan kunt u mogelijk een remigratie-uitkering krijgen. Dit is een maandelijkse uitkering voor uw levensonderhoud.
Om te emigreren moet je allereerst kunnen reizen naar een ander land. Om zelfstandig per vliegtuig te kunnen reizen moet je alvast minstens achttien jaar oud zijn, volwassen dus. Indien jonger, is er wettelijke toestemming van de ouders vereist dat geschiedt door het invullen van een toestemmingsformulier.
AOW meenemen naar buitenland
Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u per land nagaan wat er met uw AOW gebeurt als u emigreert. Als er geen verdrag is met het land waar u naartoe gaat verhuizen, dan kunt u alleen de AOW voor gehuwden blijven ontvangen. Dit geldt ook als u alleenstaand bent.
U kunt uw uitkering meenemen naar een land binnen de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of naar Zwitserland. Daarbuiten kan dat alleen als Nederland een verdrag met dat land heeft.
Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
Ieder jaar dat u niet bent verzekerd, wordt uw AOW met 2% gekort. Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u de premie voor uw AOW door blijven betalen terwijl u in het buitenland woont. Dit kunt u regelen via de Sociale Verzekeringsbank.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
De goedkoopste landen ter wereld zijn Paraguay, Zimbabwe, Argentinië, de Filippijnen en Pakistan. Deze resultaten uit een onderzoek van Mercer waren al langer bekend, maar Reishonger komt nog maar net kijken.
Vreemdelingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun terugkeer naar het land van herkomst. Mensen die zelfstandig willen terugkeren, kunnen hulp krijgen. Bijvoorbeeld van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Dit kan onder meer hulp zijn bij het regelen van reispapieren of een vliegticket.
U bent gearriveerd in Suriname, veel tijd om te relaxen is er niet want de nodige formaliteiten moeten zo snel mogelijk worden afgehandeld. De eerste stap is het verlengen van het Visum, daarna volgt de tweede stap het aanvragen van een tijdelijke verblijfsvergunning.
Omdat je rechten hebt opgebouwd in Nederland kun je de uitkering meenemen naar Turkije. Wegens het Europese verband en het vrije verkeer van personen mag men zonder problemen bepaalde uitkeringen naar Turkije meenemen. Geniet ook van een Nederlandse uitkering als je in Turkije woont.
Met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kunt u over het algemeen gewoon een hypotheek afsluiten. Bij het afsluiten van een hypotheek is het verplicht om een verblijfsvergunning "anders dan tijdelijk" te hebben.
Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen.
Situatie kiezen. Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn. Dat noemt de wet uw "hoofdverblijf". En het adres van uw hoofdverblijf is van belang voor het woonlandbeginsel, post, belastingen, enz.
Op grond van artikel 13 Participatiewet is het personen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt toegestaan per kalenderjaar maximaal 13 weken in het buitenland te verblijven. Voor personen die jonger zijn dan de pensioengerechtigde leeftijd geldt een maximum verblijfsduur van 4 weken per kalenderjaar.