Koi karpers zijn een zware belasting voor het water. Een goed filtersysteem voor uw koivijver, bestaande uit een vijverfilter en vijverpomp, eventueel uitgebreid met een UV-C filter, zijn daarom essentieel om de waterkwaliteit optimaal te krijgen en te houden voor uw koi.
Toch geldt er voor een koivijver een algemene vuistregel, namelijk dat iedere week 10% van het vijverwater ververst moet worden. Dit is een algemene vuistregel, dit betekent dat je er ook voor kunt kiezen om 15% te verversen, als je waterwaarden stabiel blijven en je koi's er goed op reageren.
Bij watertemperaturen tussen de 6 en 10 graden 1 maal per twee dagen met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden 1 maal per dag met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 15 en 20 graden meerdere malen per dag.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Koi vinden levend voedsel een lekkernij, zoals garnalen, wormen en kokkels. Deze bevatten veel eiwitten. Ook muggenlarven en kikkervisjes zullen de koi lekker vinden. Geef de koi niet alleen levend voer, maar zo nu en dan als aanvulling.
Koi zijn echte alleseters, ze zijn dol op zowel dierlijke als plantaardige voeding, zoals waterplanten, algen, muggenlarven, watervlooien, kreeftjes en mosselen.
De prijs van een koi ligt gemiddeld tussen de 50euro en 200euro. Er zijn daarnaast ook meer elite koi karpers dat duizenden euro's kosten. Wij hebben een ruim aanbod van goedkopere karpers naar echte elite vissen.
1 Koi per kuub of 1 Koi per 1000 liter water. Niet meer dan 70 cm lengte aan Koi in de vijver houden.
Een koivijver moet minimaal 10 m3 inhoud hebben, en 120 à 150 cm diep zijn. Dit is belangrijk, want koi kunnen tot wel een meter lang worden, en hebben dus leefruimte nodig. De kosten voor een koivijver met een minimale inhoud van 10 m3 liggen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 5.000 (de koi niet inbegrepen).
Leidingwater is het meest geschikt om de vijver mee te vullen. Echter mist leidingwater nog wel wat voedingsstoffen zoals mineralen en kooldioxide. Deze voedingsstoffen kunnen eenvoudig aan het water worden toegevoegd. Mineralen zoals calcium en magnesium bepalen de hardheid van het water.
Om te beginnen verwijder je uitgegroeide planten en verwijder je het vuil van de bodem. Daarna kun je aan de slag met het schoonmaken van je vijverfilter en vijverpomp. Neem je vervolgens de juiste maatregelen dan blijft je vijver lang helder en schoon.
Een andere reden is dat Koi heel erg oud kunnen worden en daarnaast ook langzaam groeien. Het vraagt heel veel kennis, zorg en geduld om een Koi 50 jaar te laten worden. Hoe ouder en groter de vis hoe duurder de vis. En dan zijn er nog de tekeningen van de Koi die mede bepalend kunnen worden in de prijs.
Zo zie je maar dat Koi in een natuurlijke vijver gewoon mogelijk is. Zolang je maar zorgt dat de waterkwaliteit in orde blijft. Dat is echt het belangrijkste, en zolang dat lukt kun je er vanuit gaan dat je Koi gezond blijven.
Een koivijver moet eigenlijk minimaal anderhalve meter diep zijn. De voorkeur heeft zelfs twee meter diepte. Dit is niet alleen om de koi voldoende ruimte te geven, Natuurlijk is het niet mooi om uw vijver anderhalve meter boven de grond uit te laten komen; er moet dus een flink gat gegraven worden.
Zwarte patronen alleen boven de lateraal lijn, en 1 tot 3 Tejima, zwarte vinstralen in de vinnen. Goede kwaliteit wit en rood (vooral wederom in de staartregio) en gokken op de sumi. Als er sumi is dan moet het echt lakzwart zijn. Niet teveel sumi spots.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Re: Koi samen met goudvis? Alles kan maar eisen aan een koivijver zijn van een heel andere aard als die aan een goudvisvijver. Houd ook rekening met het feit dat een koi een enorme groeipotentie heeft tov een goudvis. Dus het is erg afhankelijk van de situatie wat mogelijk is en wat af te raden is.
Het kan heel lang! Er zijn er die een voerstop houden van 4 a 5 maanden en stoppen al bij een watertemperatuur van 12 graden.....
Voor groei bij Koi per jaar jaar mag je in het eerste jaar onder de beste omstandigheden een groei verwachten van 25 tot 30 cm. Een Tosai van 15 cm kan je in één jaar dus uitgroeien naar een Nisai van zeker 45 cm. In een vijver valt het niet mee om dit resultaat waar te maken.
Koi zijn geen kogelvissen en ze zijn op geen enkele manier giftig. Hun vlees bevat ook geen giftige stoffen. Dus in die zin zijn koi volkomen veilig om te eten, hoewel het een heel ander verhaal is of je het echt wilt of niet.
Bij een watertemperatuur tussen de 8 en 13 graden kunt u uw koi het beste tarwekiem geven; hier zitten veel eiwitten in wat de koi makkelijker kan verteren. Komt de watertemperatuur boven de 13 graden, dan kunt u de standaard brokjes gaan voeren aan uw koi.