Het oude Griekenland is de bakermat geweest van grote denkers die vandaag de dag wetenschap nog steeds beïnvloeden met hun ontdekkingen. De Grieken onderzochten als eerste hoe de wereld in elkaar zat.Ze ontdekten van alles op het gebied van geneeskunde, de wiskunde en de sterrenkunde.Het waren echte uitvinders.
De bakermat van de Westerse beschaving, zoals de Griekse Oudheid regelmatig wordt genoemd, heeft zijn sporen nagelaten in de geschiedenis. Of het nu de Olympische Spelen, kunst, filosofie, politiek of mythologie is, onderdelen van de Oude Grieken kom je vandaag de dag in Nederland nog steeds tegen.
De oude Grieken bijvoorbeeld onderzochten al hoe de wereld in elkaar zat. Zij waren de grondleggers van onze geneeskunde, wiskunde en sterrenkunde. Ze bouwden klokken, maar ook de eerste vuurtoren, de eerste scheepslift, de eerste stoommachine en de eerste computer.
De klassieke beschaving van de oude Grieken (8ste-4de eeuw v. Chr.) kenmerkte zich door een culturele en politiek-militaire expansie die tot ver buiten de landsgrenzen reikte. Het leidde tot een rijkdom aan ontwikkelingen op het gebied van de beeldende kunst, bouwkunst, politiek, economie en landbouw.
De oude Grieken hadden net als de oude Egyptenaren niet één god, maar meerdere goden. Zij beleden hun veelgodendom (polytheïsme) in tempels die werden gebouwd en onderhouden door de polis – de gemeenschap of staat. Diezelfde gemeenschap was verantwoordelijk voor de cultus waarmee de godsdienst werd omgeven.
Medusa is een Gorgon, maar in tegenstelling tot haar twee onsterfelijke zussen, is zij wel sterfelijk. Op een dag wordt ze door de zeegod Poseidon verkracht in de tempel van Athene. De godin neemt achteraf wraak door Medusa te vervloeken met slangenhaar zoals haar zussen, maar vooral met een dodelijke staar.
De Grieken geloofden dat er veel verschillende goden en andere mythische wezens bestonden, waarvan de meeste halfgoden waren. Zij waren dus polytheïstisch (poly = veel en theos = god) en vereerden een pantheon aan goden en godinnen.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
"Grieken en Nederlanders hebben een klik met elkaar.Nederlanders zijn erg open, zeker vergeleken met Oostenrijkers of Schotten. Dat is belangrijk, want met een open karakter bereik je bij de Grieken het meest. Toon je empathie en interesse, dan kun je gemakkelijk hulp krijgen of worden uitgenodigd.
De Grieken zijn een Indo-Europees volk dat in het tweede millennium v. Chr. vanuit Midden-Europa naar het Helleense schiereiland trok. In verschillende migratiegolven bezetten de Myceners, Ioniërs en Doriërs, deze streek waarbij ze de oorspronkelijke bevolking gedeeltelijk opnamen in hun stammen.
2500 jaar geleden is Griekenland één van de meest ontwikkelde landen van Europa. In die tijd leven in Nederland de mensen in hutjes van leem en stro, maar in het oude Griekenland worden dan al stenen tempels en paleizen gebouwd.
In het oude Griekenland waren veel gebieden van elkaar gescheiden door bergen of door zee. Dit noemen we natuurlijke barrières. Deze natuurlijke omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er tussen 800 en 500 v.C. ongeveer 700 stadstaten ontstonden. Zo'n stadstaat werd een polis (meervoud: poleis) genoemd.
Het duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. In dit tijdvak behandelen we de tijd van de Grieken, die gevolgd werd door de tijd van de Romeinen. Deze periode duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus.
De klassieke beschaving van de oude Grieken (8ste-4de eeuw v. Chr.) kenmerkte zich door een culturele en politiek-militaire expansie die tot ver buiten de landsgrenzen reikte. Het leidde tot een rijkdom aan ontwikkelingen op het gebied van de beeldende kunst, bouwkunst, politiek, economie en landbouw.
Wist je dat de Romeinen veel nieuwe voorwerpen en technieken naar dit gebied brachten? Zoals het schrift, glaswerk, dakpannen en spiegels. Ook bouwden de Romeinen hier de eerste steden en leerde de bevolking badhuizen kennen. De Romeinse uitvinding beton was daar heel handig voor.
Zeus was hun oppergod, de baas van alle andere goden. Overal bestond wel een god voor. De Grieken stelden hun goden voor, zoals ze zelf wilden zijn. Ze leken net mensen.
De Spanjaarden over ons: 'Uit het land van Cruijff'
In het populaire Spanje zijn Nederlanders nooit ongewenste gasten geweest. Ze vallen minder op tussen de roeptoeters uit andere Europese landen. Op Mallorca is de bevolking bijvoorbeeld blij dat Nederlanders zich rustiger houden dan de Britten.
De eerste Grieken die naar Nederland kwamen waren geestelijken die in de 17e eeuw aan de universiteit van Leiden gingen studeren. Ook kwamen er Grieken naar Amsterdam die op Nederlandse schepen hadden aangemonsterd. In de loop van de 18e eeuw vestigden zich ook Griekse handelaren in Amsterdam.
De uitgebreide familie en familieeer zijn erg belangrijk. Men heeft al snel het gevoel dat de hele familie op het eigen gedrag wordt gekeken. Men vindt het vanzelfsprekend dat familieleden elkaar helpen bij emotionele nood en aan baantjes. De term vriendjespolitiek vindt men geen recht doen aan de zaak.
Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent. Ook hotelpersoneel, gidsen, taxichauffeurs, kappers en bewaaksters van de garderobe (vaak gepensioneerden die wat bijverdienen) stellen een fooi erg op prijs.
De negen muzen, Oudgrieks: Μοῦσαι, waren in de Griekse mythologie de godinnen van kunst en wetenschap. Zij waren het symbool van de inspiratie. Het begrip muze, dat tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt in de betekenis van inspiratiebron, is hiervan afgeleid.