Fietsen in de kou betekent dus dat ook de beenspieren aanmerkelijk minder bloed en dus ook minder brandstof en zuurstof krijgen aangevoerd, maar ook het afvoeren van afvalstoffen behoorlijk wordt verminderd. Daarom zal je bij temperaturen rond het vriespunt nooit zo goed kunnen presteren als bij warmer weer.
Kies voor een gevoerde (winddicht/waterafstotende) of ongevoerde bibtight.Daarboven een thermo ondershirt en een goed wind-en waterdicht jack. Ga je ook fietsen als het stroomt van de regen dan is een jack met getapete naden en ritsen een must. Voor die koude maar droge dagen is een goed winddicht jasje genoeg.
Fietskleding bij 0˚C tot 5˚C graden
Wanneer je rond het vriespunt op pad gaat moet je je warm kleden. Een goed winterjack, thermoshirt en wind- en waterdichte fietsbroek zijn essentieel. Je tenen en tengels hebben het daarnaast zwaar te verduren dus warme handschoenen en overschoenen mogen niet ontbreken.
Wil je een fietsbroek die tegen alle weerstype bestand is? Dan is de winter bibtight van de SIX6 collectie de winnaar. De broek is warm en isoleert goed; temperatuurschommeling van 0 tot 10 graden kan deze broek makkelijk aan.
Hoe kouder wordt, hoe zwaarder de lucht en dus hoe meer weerstand je ervaart tijdens het fietsen. De luchtweerstand (naast het beklimmen van een berg natuurlijk) is sowieso je grootste vijand op de fiets. Je frontaaloppervlak bepaalt in gigantische mate je luchtweerstand.
De kou en de droge lucht zelf prikkelen de longen ook en kunnen klachten zoals hoesten en benauwdheid veroorzaken. Warme en vochtige omstandigheden zijn voor mensen met astma ook onprettig.
Alleen, de accu kan niet goed tegen kou. Hoe kouder het wordt, hoe minder krachtig deze wordt. Ben je gewend dat je op een volle accu precies naar je werk en weer terug kunt, denk er dan aan dat je in de vrieskou tot wel 30% minder ver komt. Neem je (snel)lader dus mee.
De actieradius kan bij extreem lage temperaturen tot wel 30% lager zijn dan normaal. Langdurige blootstelling aan kou kan leiden tot permanente schade aan je accu. Sommige accu's hebben daarom een batterij management systeem (BSM) wat de accu bij kou beschermt door minder vermogen te leveren.
Fietsen in de winter klinkt niet voor iedereen even aantrekkelijk. Toch kan een fietstocht in de winter met de juiste fietskleding en accessoires heel leuk zijn. Of je nu op de mountainbike stapt of je kilometers maakt op de racefiets, tijdens de koudere maanden kun je ook genieten van je fietstocht.
De eerste laag
Op je lichaam draag je een baselayer. In de zomer is dat een shirt dat warmte en vocht snel afvoert naar de tweede laag. In de winter draag je een baselayer die de warmte op je lijf houdt en het vocht snel afvoert. Door te sporten zal het ondershirt nat worden.
Tussen de 0 en 8 graden
Kies voor een goede fietsjas of winterjersey met een ondershirt met lange mouw. Vul je kleding aan met een mouwloze windstopper tijdens de echt koude en winderige dagen. Lange warme winterbroek, handschoenen, overschoenen, gaiter en een beanie.
E-BIKES EN HITTE ZIJN NIET DE BESTE VRIENDEN
Maar elektrische fietsen zijn minder goed opgewassen tegen extreme temperaturen. Dat geldt vooral voor de accu: zowel ijzige kou als verzengende hitte kunnen de accu van je e-bike beschadigen en de levensduur verkorten.
Caloriëen verbranden met fietsen
Met wind tegen verbrand je er meer dan met de wind in de rug. Met een lichaamsgewicht van 70 kilo verbrand je 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je je tempo naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Elke dag fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook een manier van leven! Dus, ben je klaar om te gaan? Fietsen is uitstekend voor je gezondheid. Je hoeft je lichaamsgewicht niet te dragen en je traint je gewrichten.
De fietsbroek heeft een speciale zeem die je op de huid moet dragen. Een onderbroek doet niet alleen het effect van de zeem teniet, maar gaat zelf ook schuren. Niet doen dus.
Fietsbroeken met goede zemen zijn fietsbroeken van de merken Assos, Castelli en FUTURUM. Uiteraard speelt ook de tijd die je op het zadel spendeert een grote rol. Fiets je vaak hele lange tochten dan zijn de FUTURUM JONA II, de Assos RSR S9 Targa en de Castelli Premio fietsbroeken het beste om zadelpijn te voorkomen.
Het voordeel van een fietsbroek met bretels is dat deze de fietsbroek en vooral de zeem op zijn plek houdt. Op die manier voorkom je dat de zeem verschuift en z'n functie verliest. Er is namelijk niets vervelender dan een geïrriteerd gevoel, doordat je zeem niet meer op de goede plek zit.