Als u naar Zuid-Afrika reist, heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren. Voor Zuid-Afrika geldt dat uw paspoort minimaal 30 dagen geldig moet zijn op het moment van vertrek uit het land. Heeft u andere vragen over uw paspoort? Neem contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
Al uw kleding moet bij voorkeur in neutrale kleuren zijn: kaki, olijfgroen, enz. Vermijd wit, felle kleuren, donkere kleuren en zwart. Camouflage kleuren zijn ook een no-go. Zorg er ook voor dat u tijdens de safari voldoende water drinkt.
De bekendste trekpleisters zijn het Kruger Nationaal Park en Kaapstad. In de wildparken en reservaten kun je met landrovers over onverharde wegen leeuwen, luipaarden en andere beesten spotten.
Enkele suggesties wat betreft kleding tijdens vakantie in Zuid-Afrika zijn in alle gevallen: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed of pet, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding.
Landen met een type M stopcontact:
India, Lesotho, Mozambique, Namibië, Nepal, Swaziland, Zuid-Afrika.
Het kraanwater in Zuid-Afrika is in principe overal drinkbaar, tenzij dit anders staat vermeld.
Neem kleding met pastel tinten of natuurlijke kleuren zoals grijs, bruin, groen, blauw, zwart en kaki. Sommige dieren schrikken af van felle kleuren en kunnen zelfs agressief worden. Het dragen van camouflagekleding in Afrika is niet toegestaan en is in sommige landen zelfs strafbaar! Wees hier dus attent op.
Dichte schoenen of wandelschoenen
Het dragen van dichte schoenen is een goed idee, want die houden insecten en stof tegen. Ga je een stevige wandeling maken, zoals een gorillatrekking in Oeganda, dan zijn goede wandelschoenen noodzakelijk.
In Zuid-Afrika kunt u vrijwel overal pinnen, en het is daarom niet nodig om grote hoeveelheden cash of travelers cheques mee te nemen. Echter, het is verstandig om altijd rond de 200 euro/2000 rand aan cash bij u te hebben tijdens uw reis.
Belangrijk: Banken zetten een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer 'zomaar' buiten Europa kunt pinnen. Check met je eigen bank of je met jouw pinpas in Zuid-Afrika kunt pinnen! Ook kan het soms gebeuren dat buitenlandse banken de nieuwe Nederlandse pinpassen niet herkennen.
Een fooi van 10-12% is normaal in hotels, restaurants en taxi's. Veel inwoners van Zuid-Afrika werken in de informele sector zoals parkeerwachters en pompbedienden. Het is gebruikelijk om hen een kleine fooi te geven van 4 tot 8 Rand. Bij tankstations hoeft u meestal niet zelf te tanken.
Geld opnemen met je normale bankpas is in Zuid-Afrika geen probleem. In de meeste steden vind je meerdere banken met pinautomaten (ATM's). Ook in praktisch ieder dorp in Zuid-Afrika vind je wel een ATM. Deze accepteren over het algemeen betaalpassen met een Maestro- of Cirruslogo.
Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.
Geadviseerd wordt de onbedekte huid in te smeren met een insectenwerend middel. Het LCR adviseert reizigers om middelen te gebruiken die DEET of icaridin bevatten.
Tips voor het inpakken van bagage voor de safari
Gebruik een lichte, slijtvaste tas om uw bagage voor de safari in te pakken. Drie tips voor het inpakken van bagage voor de safari: Gebruik een zachte tas of rugzak met zachte zijkanten, die gemakkelijk te dragen is en weinig ruimte inneemt in de safariwagen.
Als je op safari gaat zorg dan voor kleding in neutrale kleuren (beige, groen, bruin, kaki) en zorg bij safariwalks voor stevige dichte schoenen. In Madagaskar zijn deze safariwalks voornamelijk met als doel om lemuren te spotten. Tijdens een ochtendsafari kan het best even koud zijn, dan is een fleecejack wel prettig.
Het belangrijkste uitgangspunt bij een safari is dit: zien, zonder gezien te worden. Dus denk je in eerste instantie aan kledingstukken in schutkleuren zoals bruin, beige en groen. Hou je een safaritocht in het oerwoud, dan werkt kleding in camouflagepatronen bijzonder goed.
In al deze gevallen ziet u mogelijk het bericht 'Niet veilig' of 'Website niet veilig' in Safari: De website is versleuteld, maar het certificaat is verlopen of ongeldig. Het certificaat van de website is geldig, maar de TLS-versie is niet veilig (TLS-versie 1.1 of lager).
Er komt in Zuid-Afrika malaria voor, alleen in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei.
Het prijspeil van Zuid-Afrika ligt lager dan dat van Nederland. Voor een kop koffie moet u bijvoorbeeld rekenen op 1 of 2 euro, voor een glas wijn betaalt u 2 tot 3 euro en voor een biertje 1.50 tot 2 euro. Een lunch kost tussen de 4 en 6 euro en voor een 3-ganger diner moet u rekenen op 12 tot 15 euro per persoon.
Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.