Wat neem je mee naar het ziekenhuis:
2 stel schoon ondergoed, inclusief voedingsbeha's of (bij flesvoeding) stevige beha's zonder beugels. 2 pyama's. makkelijk shirt voor tijdens de bevalling. schone kleding voor als je naar huis gaat.
Voor een thuis-bevalling zijn de artikelen die in een kraampakket zitten noodzakelijk, maar ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te gaan bevallen raden wij je aan om een kraampakket in huis hebben. Mocht je op het allerlaatste moment nog kiezen in plaats van in het ziekenhuis toch thuis te gaan bevallen.
Dan weet u zeker dat u het op tijd in huis hebt. Toon het antwoord op de veelgestelde vraag Wanneer ontvang ik het kraampakket? We bezorgen het kraampakket in de 7e maand van uw zwangerschap gratis bij u thuis.
U regelt het kraampakket tot 30 weken in uw zwangerschap
Dan kunt u niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen voor de komst van uw kindje. Zoals het aanvragen van een kraampakket. Regel het pakket tot 30 weken in uw zwangerschap. Dan heeft u het kraampakket op tijd in huis.
De meest aangeboden reguliere kraampakketten zijn die van Natalis, Heka en Heltiq. Deze grote partijen werken ook al jaren samen met de verzekeringen en hebben meestal een basic en luxe variant.
Voor de thuisbevalling en kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers (klossen), een ondersteek (po) en een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze hulpmiddelen vaak vergoed. Je kunt hulpmiddelen snel en eenvoudig bestellen bij Medipoint.
Het is slim om aan het einde van de zwangerschap een bedzeil/matrasbeschermer op het matras te leggen om je matras te beschermen tegen vruchtwater. Het is namelijk mogelijk dat de vliezen breken als je in bed ligt. Maak ook je bevaltas klaar.
Kleding voor de baby, autostoeltje om de baby te vervoeren, fototoestel (met oplader en leeg SD kaartje), lectuur, muziek, en dergelijke ter ontspanning en een €2 muntstuk voor in de rolstoel van het ziekenhuis. Een kraampakket. Deze ontvang je meestal van je verzekering als je aanvullend verzekerd bent.
Een voedingsbeha, borstvoedingscompressen, maandverband en ruim zwangerschapsondergoed. De kans is groot dat je je zwangerschapsondergoed nog zult dragen in de eerste paar dagen na de bevalling. Een ochtendjas, pyjama, sloffen en een aantal paar sokken (maar neem niet al te mooie kleding mee.
2 pakken kraamverband. Deze heb je nodig na de bevalling omdat je de eerste tijd nog bloed verliest. In tegenstelling tot maandverband bevat kraamverband geen plastic. Dat voorkomt irritaties en voelt prettiger.
Pampertjes, vochtige doekjes en een verzorgingskussen zal je uiteraard direct nodig hebben. Ook alles voor het badje van je baby (badje, badcape, tetradoeken, verzorgingsproducten) zal je vaak gebruiken.
Andere belangrijke aandachtspunten en benodigdheden voor de bevalling zijn goede verlichting en verwarming, een goede zaklamp, twee emmers met vuilniszakken, oude lakens, handdoeken, een wasteiltje, extra kussens, warme kruiken (met het groene keurzegel van het Keurmerkinstituut), luiers en zachte (flanellen) doeken ...
Stromend warm en koud water op de verdieping van de bevalling en verzorging. Aanwezigheid dweilstok. Verstelbare bodem ledikantje. Veilig en goed werkend strijkijzer met stabiele strijkplank.
Minimaal 8 hydrofiele luiers (doeken)
Haal gezonde tussendoortjes in huis. Bijvoorbeeld: gedroogde abrikozen of ander gedroogd en vers fruit, noten, snacktomaatjes, rijstwafels. Ook kun je in je zwangerschapsverlof wat extra koken en porties invriezen voor drukke dagen in of na de kraamtijd.
Een kraammand is een mand of koffertje vol cadeautjes voor tijdens de kraamtijd. 10 dagen lang mogen de kersverse ouders elke dag een cadeautje uitpakken. Er zitten dus 10 cadeaus in de kraammand. Meestal staan er op de cadeaus nummers, zodat je de cadeautjes in een bepaalde volgorde kunt geven.
Basisverzekering - 2022
U kunt het kraampakket wel aanvragen. Dit kan via www.kraampakket.nl. De kosten van het kraampakket betaalt u dan zelf.
Plaats de matrasbeschermer in de breedte op het matras op de plek waar het onderlichaam zich op het matras bevindt en steek de matrasbeschermer om het matras heen. Plaats een hoeslaken over het matras en de matrasbeschermer.
Kraamzorg aanvragen voor de zestiende week
Je kunt je al aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent, het beste is om de termijnecho af te wachten zodat de exacte à terme datum bekend is. Zorg dat je op tijd kraamzorg hebt aangevraagd, liefst vóór de zestiende week van je zwangerschap.