Ieder mens is anders. De een krijgt energie van actief sporten, hardlopen, mountainbiken, de ander van ontspanning, yoga, mediteren. Weer een ander krijgt energie van 8 uur ongestoorde nachtrust, of van gezonde voeding, van een goed gesprek, een gezellig feest, een mooi boek, of een combinatie van dit alles.
Haal energie uit je werk door je werkactiviteiten regelmatig af te wisselen met een pauze. Een veelgebruikte regel is: 50 minuten onafgebroken werken en aansluitend 10 minuten pauzeren. Doe je dat? Dan werk je met meer plezier, krijg je energie, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.
Energiegevers zijn activiteiten of personen die heel veel energie lijken te geven. Nadat je zo'n activiteit hebt gedaan voel jij je weer helemaal opgeladen! Je hebt weer energie voor 10! Dit gevoel kun je ook krijgen van bepaalde personen.
Energievreters en energiegevers zijn zaken die energie slurpen of je juist energie geven. Denk aan financiële zorgen, ruzies, onzekerheid, of juist vrijheid, plezier en liefde. Het leven is niet maakbaar, maar het kan geen kwaad af en toe te onderzoeken wat jouw energievreters en energiegevers zijn.
Energievreters herken je aan een aantal houdingen:
nadat je een paar uur met deze mensen hebt doorgebracht ben je lichamelijk en geestelijk helemaal op. ze polsen zelden hoe het met jou gaat. ze voelen zich altijd onbegrepen. ze hebben altijd een negatief beeld over hun situatie.
Een veel voorkomende vorm van uitputting is door het eten van te veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze geven op korte termijn wel directe energie, op langere termijn putten ze het lichaam echter uit en zorgen ze voor vermoeidheidsklachten.
Om energie over te houden moet er een positieve balans bestaan tussen inspanning en ontspanning/ herstel. Herstellen doen we allemaal. De een van sport, de ander van ziekte en weer een ander van een week hard werken. Om veel energie over te houden doe je er goed aan om je te verdiepen in hoe herstel werkt.
We wisselen allemaal (hooggevoelig of niet) continu energie uit met onze omgeving, en vooral met de andere mensen waar we mee omgaan. Dat is een principe van geven en nemen en hoort gewoon bij levende wezens. Geef je je aandacht aan iemand, dan is dat energie. Geeft iemand je steun, dan krijg je energie.
Leef gezond: gezond eten en drinken, geen alcohol of drugs, en niet roken. Beweeg genoeg. Ga bijvoorbeeld elke dag een half uur wandelen of fietsen. Zorg ook voor rust en ontspanning.
Elke dag bezig zijn met je passie, geeft enorm veel energie. Elke dag bezig zijn met dingen waar jouw passie helemaal niet ligt, maar die je doet 'omdat je daar nou eenmaal in gerold bent' kost bakken met energie. En dit hoeft niet iets groots of meeslepends te zijn, maar je hart moet er wel sneller van gaan kloppen.
naamw. (v.) Uitspraak: [vɔl`dunɪŋ] tevreden gevoel Voorbeelden: `Het geeft me voldoening als ik iemand kan helpen. `, `Het is een tijd waar ik met veel voldoening op terugkijk....
Werk is een van de manieren waarop mensen hun aangeboren psychologische behoeften kunnen bevredigen. Zo hebben we behoefte aan autonomie (regie over ons eigen gedrag), competentie (gevoel van bekwaamheid) en verbondenheid met anderen.
Ze worden 'empaten' genoemd; mensen die gevoelig zijn voor (andermans) energie en een zeer sterke intuïtie hebben. Hun leven word daardoor eigenlijk constant beïnvloed door de gevoelens, wensen en gedachten van andere mensen. En dat is niet aan te leren, je 'bent' het of niet.
Zoek leuke dingen op en maak er tijd voor vrij. Skip desnoods één van je mobiele avonden. Ga mediteren, lezen, stappen, sporten, minimaliseren, creëer een positieve mindset in 1 minuut of pak iets op wat je al veel eerder had willen doen. Verhoog het aantal leuke dingen en je verhoogt je positieve energie.
Ochtendgymnastiek. Vijf minuten bewegen na het opstaan zorgt voor energie én dat je gedurende de dag twee keer zo veel calorieën verbrandt. En je hoeft daar echt geen topprestaties voor te leveren. Druk je een paar keer op of doe 'jumping jacks' om je hartslag te verhogen.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.