Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in, in een gemend riool samen met afvalwater en in een gescheiden riool via een aparte buis.
Het water dat je gebruikt om je handen te wassen, douchen of het toilet door te trekken, komt in het afvoerputje terecht. Onder je huis liggen allemaal leidingen waardoor het water van het afvoerputje naar het riool stroomt. Vanuit het riool wordt het water naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt.
Alle Nederlanders samen zorgen dagelijks voor 2 miljard liter vuil water dat door het riool wordt gespoeld. En dat is nog zónder regenwater. Als het rioolwater niet wordt schoongemaakt, stroomt alle poep en plas de beken in.
Dit douchewater gaat direct via de afvoer naar de riolering, waarmee veel warmte verloren gaat. Om een idee te krijgen hoeveel warmte er zo wordt verspild moet u zich eens proberen voor te stellen hoeveel tijd en gas u op uw fornuis nodig zou hebben om 6 emmers met 10 Liter koud water te warmen tot 40 graden.
Afvalwater gaat door allerlei rioolbuizen en komt uit bij een zuiveringsinstallatie. Dat is de plek waar 24 uur per dag en 7 dagen per week het vuile water wordt schoongemaakt. Dit gebeurt met bacteriën. Zij eten het afval op en zetten het om in slib.
Het wordt opgepompt en belucht door sproeiers. Zuurstof en opgelost ijzer vormen vlokken die uit het water worden gefilterd door een zandfilter waarna het zuivere drinkwater het net in wordt gepompt. (Een peilschaal.) Oppervlaktewater kan vuil en ziekteverwekkende stoffen bevatten.
Het meeste water dat wordt gezuiverd is grondwater of oppervlaktewater.
In het riool komen 2 soorten water terecht: afvalwater en regenwater. We brengen het naar de waterzuivering en maken het daar schoon. Daarna lozen we het in het oppervlaktewater.
Douchewater heeft een temperatuur van ongeveer 36°C. Schoon drinkwater een temperatuur van 10°C. Door dit temperatuurverschil is het mogelijk om het douchewater te hergebruiken voor het opwarmen van koud drinkwater.
Het klinkt een beetje vies, drinkwater maken van rioolwater. Maar het kán wel, en het gebeurt ook. Het grootste deel van ons drinkwater komt van grond- of oppervlakte water. Maar dat wordt langzaam schaars en dus moet op den duur rioolwater gerecycled worden tot drinkwater.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Vroege dumping – 10-20 minuten na een maaltijd:
Vocht verplaatst zich snel naar de darm, gevolgd door vast (vaak zoet) voedsel. Hierdoor wordt er veel vocht vanuit de bloedbaan naar de darm aangetrokken en ontstaat er (osmotische) diarree.
Kokend water
Heet water zorgt er vaak voor dat bijvoorbeeld wc-papier of ontlasting in kleine stukken uiteen breekt. Het hete water zorgt er ook nog eens voor dat de bacteriën in jouw toilet sterven, hierdoor zal jouw wc meteen frisser ruiken. Kokend heet water heeft alleen nut als de verstopping direct in jouw wc zit.
Het afvoeren van hemelwater via het vuilwaterriool heeft een negatieve invloed op de goede werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Hemelwater, zoals regen, moet bij voorkeur lokaal in het milieu terechtkomen.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Grijswater van het douchen of afwassen kun je prima in de tuin gebruiken, door het op te vangen in een emmer. Of gebruik het badwater door een kant van een tuinslang in het bad te leggen en de andere kant naar buiten.
Maar dat klopt niet, want grijs water is de term voor het water dat afkomstig is van douchen en wassen. Het is slechts licht verontreinigd en daarom heel geschikt om nog een keer te gebruiken. Bijvoorbeeld voor toiletspoeling, wasmachine, schoonmaak en buitengebruik.
Grijs water hergebruiken
Ongeveer 50-80% van al het afvalwater in een huishouden is grijs water. Gezuiverd grijs water is te hergebruiken. Bijvoorbeeld om het toilet mee door te spoelen of om de tuin en het gazon mee te besproeien, vooral in droge tijden. Hier bespaar je flink wat drinkwater mee.
Het rioolwater uit woningen en bedrijven komt via afvoerbuizen in het rioolstelsel terecht. Via gemalen en buizen gaat het vervuilde water naar één van de 16 rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) van Waterschap Vallei en Veluwe. Daar maakt het waterschap het rioolwater zo schoon dat het de natuur in kan.
Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.
Rioolwater bevat soms ook dingen die er niet in thuis horen, zoals vochtige doekjes, tampons en frituurvet: alles wat in een afvoerput belandt, zit in onze afvalwaterstroom. De hoeveelheden organische stof en stikstof en fosfor zijn niet zo hoog, maar omdat we zoveel afvalwater produceren, moeten we dit wel zuiveren.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Drinkwater in Nederland moet voldoen aan heel strenge eisen, en is van uitstekende kwaliteit. Het is schoon, veilig en goedkoop. Het kraanwater thuis nog eens extra filteren is nergens voor nodig. Bovendien loop je het risico dat het filter vuil wordt, waardoor het water in plaats van schoner juist viezer wordt.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.