De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.
Meestal krijgt u vanaf de 1e dag van uw ziekte loon doorbetaald, maar u kunt te maken krijgen met wachtdagen.De werkgever hoeft dan over de 1e dag of de 1e 2 dagen geen loon te betalen.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon.
Een werkgever mag loon bij ziekte niet inhouden, maar UWV is verantwoordelijk voor de loondoorbetaling bij ziekte nadat uw contract is afgelopen. U krijgt dus een Ziektewet-uitkering van UWV vanaf de datum van uitdiensttreding, tot maximaal 2 jaar na de eerste dag van uw ziekte.
Uw werkgever betaalt uw loon maximaal 2 jaar lang door. U ontvangt dan minstens 70% van uw laatstverdiende loon.
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.
Ik ben ziek en heb een werkgever
Als u ziek bent, betaalt uw werkgever uw loon door.
Als je ziek valt en langer dan 1 maand in dienst bent, heb je als arbeider recht op gewaarborgd loon in de eerste maand van ziekte (een uitkering van je werkgever). Dit betekent in de praktijk: Dag 1 - 7: 100% van je loon: je werkgever betaalt je loon gewoon door.
Salaris inhouden bij ziekte
Wanneer u langdurig ziek bent, moet uw werkgever u in principe twee jaar lang doorbetalen. Wel is het (afhankelijk van de cao) mogelijk dat uw werkgever uw salaris kort bij langdurige ziekte. Het is toegestaan om maximaal 30% van het loon in te houden tijdens ziekte, tot twee jaar lang.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Hoogte van de WW-uitkering
Uw WW-uitkering is de eerste 2 maanden 75% van het dagloon. Na deze 2 maanden is de hoogte 70% van uw dagloon. Het dagloon is het loon dat u het afgelopen jaar gemiddeld per dag verdiende.
Recht op loon
U heeft als werknemer in elk geval recht op het minimumloon voor de arbeid die u heeft verricht. Verder is uw werkgever verplicht om een loonstrook aan u te geven. Ook als u (buiten uw schuld) niet of maar gedeeltelijk heeft gewerkt, moet uw werkgever vaak toch loon doorbetalen (bijvoorbeeld bij ziekte).
Als u ziek bent, geldt een opzegverbod.Uw werkgever mag u dan niet ontslaan. Dit geldt niet altijd. Bekijk uw rechten bij ziekte in uw situatie.
Je mag een ziekte verzwijgen als je werk er niet onder lijdt. Ook bij een sollicitatie hoef je een toekomstige werkgever niet te vertellen dat je ziek bent. Voorwaarde is dat je ziekte de uitvoering van je taken niet in de weg staat. Over ziektes die je gehad hebt, hoef je ook niets te zeggen.
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
Of u ziek bent wordt bepaald door de bedrijfsarts. Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken.
Kan mijn salaris erop achteruit gaan met deze cao?” Kort gezegd is het antwoord nee. Je kunt er in beginsel niet in loon op achteruit gaan als je hetzelfde aantal uren blijft werken.
Kan een loonsvermindering? Een werkgever heeft steeds de mogelijkheid om met de betrokken werknemer(s) een akkoord te sluiten over een lager loon. Dit kan op individueel niveau, maar ook per CAO. Uiteraard geldt de verlaging enkel voor de toekomst.
Kleine wijzigingen in uw functie moet u op grond van het goed werknemerschap accepteren. Ook de hoogte van het loon staat in uw arbeidsovereenkomst opgenomen. Dat kan niet zomaar worden veranderd door de werkgever.Wel kunt u altijd in onderling overleg bepalen dat het loon wijzigt.
Gewaarborgd loon
Je normale loon wordt uitbetaald bij een ziekte die minder dan 14 dagen duurt (volgens het medisch attest). Als een ziekte langer duurt dan 14 dagen, ontvang je je normale loon gedurende 4 weken. Daarvan komt een deel van je werkgever en wordt het ander deel bijgepast door het ziekenfonds.
Minder dan 35 procent arbeidsongeschikt
Je kunt met je werkgever bekijken welke mogelijkheden er nog voor jou in of buiten het bedrijf zijn. Misschien kun je dezelfde baan houden, of is er ander, aangepast werk. Als het niet lukt, dan kan je werkgever een ontslagprocedure starten.
Kosten loondoorbetaling
Dan moet u het loon aanvullen. Let op: u betaalt minimaal 70% van het loon door. Afhankelijk van de CAO waar uw zieke werknemer onder valt of de afspraken die u in het arbeidscontract opneemt, heeft hij mogelijk recht op doorbetaling van 80% tot wel 100% van zijn laatstverdiende loon.
Want een zieke medewerker kost altijd geld. Dat komt neer op een gemiddeld bedrag van 250 euro per dag. Maar er is meer, zoals de indirecte kosten voor vervangend personeel, arbodienstverlening, begeleiding en re-integratie. Tel dit bij elkaar op en de ziekteverzuimkosten lopen op tot ruim 400 euro per dag.
Ontslag nemen om medische redenen
Als u ontslag neemt om medische redenen krijgt u niet automatisch een WW-uitkering. Ook niet als de bedrijfsarts of uw behandelend arts (huisarts of specialist) u heeft geadviseerd om ontslag te nemen.