Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB).Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
Aangekomen bij de destructor zullen de dode dieren worden verwerkt. Dit gebeurt doormiddel van breken, pasteuriseren en steriliseren. Vervolgens wordt de massa ingedampt, gedroogd en gescheiden in meel en vetten. Deze dienen dan als (bio)brandstof.
Na verwerking van de eerste proces stappen bij destructie (dus na het breken, drogen en pasteuriseren en steriliseren) worden de reststoffen voor industriële doeleinden of als brandstof gebruikt. Bij een crematie gaat een dier in zijn geheel en zonder schending in een installatieoven waarna uw dier wordt verbrand.
Dode honden, katten, hamsters, cavia's en dergelijke kun je naar de milieustraat brengen of naar de dierenarts. Bij de dierenarts kunnen er kosten aan verbonden zijn. Ook kun je je huisdier laten cremeren of laten begraven op een dierenbegraafplaats.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
De dierenambulance kan zorgen voor het vervoer naar de dierenbegraafplaats. Dit houdt in dat het dier vernietigd wordt samen met andere dode dieren. Ook dode huisdieren waarvan wij na twee weken nog geen eigenaar hebben gevonden, gaan naar de destructie.
Er zijn verschillende mogelijkheden als uw huisdier is overleden. Uw huisdier kan bijvoorbeeld worden gecremeerd of begraven.
Ook honden hebben gevoelens van rouw en verlies. De rouwende hond verwerkt de dood van zijn maatje anders dan mensen. Sommige emoties bij honden lijken op die van de mens. De beleving verschilt, maar voor zowel de mens als de hond, kan het afscheid heel zwaar zijn.
Goed afscheid nemen is belangrijk
Vaak is het prettig om de hond in zijn/haar eigen mandje op een centrale plek in de woonkamer neer te zetten. Iedereen kan dan zelf, op zijn eigen moment en op zijn eigen manier afscheid nemen. Als volwassene bepaal je zelf hoe je afscheid wil nemen, dat is heel persoonlijk.
U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft. Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen.
De dood treedt meestal in enkele seconden na de injectie. Soms kan een kat als hij wegzakt nog een keer diep adem halen en ook kunnen er nadat de dood al is ingetreden nog enkele onwillekeurige spiersamentrekkingen optreden. Dit is normaal en moet niet worden gezien als een teken dat de kat nog in leven is.
Oudejans beschrijft het tot in detail: hoe de kadavers worden gevild, in mootjes worden gehakt in de breker of shredder, waarna de papperige resten worden gepasteuriseerd, gesteriliseerd, ingedampt en gedroogd.
Bel het Landelijk meldpunt voor dierziekten +31 45 54 63 188. De NVWA neemt dan contact met u op.
De eindproducten mogen niet langer voor dierlijke consumptie worden aangewend. Ze worden gebruikt als biobrandstof, bijvoorbeeld in de cementindustrie en voor elektriciteitsopwekking.
Hierdoor valt het dier al binnen enkele minuten in slaap. Soms kiest een dierenarts ervoor deze eerste injectie in de spier te geven, meestal in de rug of de achterpoot. Omdat het middel in dat geval eerst nog in het bloed opgenomen moet worden, duurt het in slaap vallen iets langer, ongeveer tien minuten.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Kan een dier rouwen? Een huisdier kan wel zeker een soort verdriet voelen bij het verlies van hun baasje of van een mede-huisdier. Hoe een dier daarmee omgaat hangt natuurlijk af van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil, lusteloos en zoekt een rustig plekje op.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Hou wel rekening met lijkstijfheid. Deze zal binnen enkele uren na overlijden optreden. Wanneer je kort na het overlijden van het huisdier de pootjes wat meer onder het lichaam buigt, zal het te graven gat kleiner hoeven te zijn dan wanneer het dier volledig uitgestrekt ligt en zo stijf wordt.
Gemiddeld bedragen de kosten voor een begrafenis, inclusief vijf jaar grafrecht, voor een middelgrote hond 275 euro. De grafhuur voor eventuele vervolgjaren bedraagt gemiddeld 30 euro per jaar. Eventuele kosten voor het vervoer van je hond naar de dierenbegraafplaats zijn exclusief.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Hoe lang het duurt voordat het dier helemaal vergaan is, hangt van de grondsoort af. En of het een kleine poes of een grote kater is. Maar ik zou het houden op 3 jaar. Kater 4 jaar.