De autoverzekering van de overledene blijft nog vijf weken geldig na het overlijden. Je hebt tot die tijd om te beslissen wat je met de auto doet. Uiteraard moet er in die vijf weken wel premie en wegenbelasting betaalt worden voor de auto.
Sinds 1 januari 2022 kunnen schadevrije jaren opbouwd door een overledene worden overgedragen aan de partner die achterblijft. Dit geldt in elk geval voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.
Degene die de uitvaartverzekering afsluit, ofwel de verzekeringnemer, mag de begunstigde aanwijzen. Deze persoon ontvangt het geld op zijn/haar rekening als de verzekeringnemer komt te overlijden. In de meeste gevallen wordt de partner of de kinderen aangewezen, maar dit is niet verplicht.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
U hoeft niet aan ons door te geven dat iemand is overleden. Wij krijgen deze informatie van uw gemeente. Woonde de overledene buiten Nederland? Dan moet u deze informatie wel aan ons doorgeven.
De verzekeringsnemer: de persoon die de verzekering afsluit en premie betaalt aan de verzekeraar. De verzekerde: de persoon die op de polis staat en wiens leven is verzekerd.
De verzekeringnemer is degene die de verzekering afsluit en die meestal de premie betaalt.
Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan dus op die naam. U kunt de schadevrije jaren niet overdragen aan iemand anders, dus ook niet aan uw zoon of dochter. Wanneer u regelmatig rijdt in een auto die is verzekerd op naam van iemand anders, bouwt u geen schadevrij jaren op.
Nee, je kind bouwt geen schadevrije jaren op en er staan van jouw kind geen gegevens in Roy-data. De jaren die je kind bijgeschreven staat op jouw polis noemen wij meerijdjaren. Je kind bouwt no-claimkorting op en kan hiermee later voordelig een eigen ANWB Autoverzekering afsluiten.
Hoeveel schadevrije jaren raak ik kwijt na schade? Ieder jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Als u 1 of meerdere schades claimt, raakt u standaard 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Als u een auto erft, moet u binnen 5 weken het kenteken op uw naam laten zetten. Dit heet overschrijven. Bent u de partner van de overledene en wilt u de auto houden? Ook dan moet u het kenteken op uw naam laten zetten.
Na een overlijden kunnen de erfgenamen van een of meerdere wagens, voor dagelijks gebruik of als verzameling, die weer doorverkopen na het opmaken van een inventaris. Er zijn echter enkele belangrijke details om op te letten. Na een overlijden maken de voertuigen van de overledene deel uit van de nalatenschap.
Als u de erfenis aanvaardt en u erft een voertuig, dan bent u verplicht om binnen 5 weken het kentekenbewijs over te schrijven op uw naam of op naam van een nieuwe eigenaar. Zolang u dit niet doet, bent u als erfgenaam verantwoordelijk voor de verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting van de auto.
De premiebetaler is de persoon die verantwoordelijk is voor de premiebetaling van de verzekering.
De begunstigde is degene aan wie iets ten goede komt. Het begrip wordt juridisch heel veel gebruikt. Bij een schenking is de begunstigde de ontvanger van de schenking. Bij een uitkering van een verzekering is dat degene die de uitkering ontvangt.
De bestuurder is degene die in de auto reed op het moment dat de schade plaatsvond. Geef vervolgens aan of deze persoon gemachtigd was om te rijden. Met andere woorden: had deze bestuurder toestemming van de eigenaar van de auto om in de auto te rijden?
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.