Er wordt een uitgebreid laboratoriumonderzoek middels bloed en urine uitgevoerd en we maken een ECG (hartfilmpje) en een echo van het hart. Daarnaast wordt de reactie van je hart op inspanning gemeten door middel van een inspanningstest op een hometrainer.
Bij hartkatheterisatie kijkt of luistert een cardioloog niet alleen van buiten het lichaam naar het hart, maar hij doet ook onderzoek in het hart en de kransslagaders zelf. Dat doet hij door een katheter (een heel dun slangetje) door de huid en via de bloedbaan naar de kransslagaders te leiden.
Met behulp van een ecg (elektrocardiogram) bij rust en belasting, een echo van het hart en een longfunctietest worden de conditie en het functioneren van je hart, hartkleppen en longen onderzocht. Samengevat is dit het cardiologie pakket van Privatescan.
Het maken van de hartecho duurt ongeveer 20 tot 40 minuten. U kunt na het onderzoek weer naar huis.
Een cardiologisch onderzoek brengt het functioneren en mogelijke aandoeningen van het hart in kaart. Dit gebeurt door middel van een echo van het hart (echocardiogram), een hartfilmpje (ECG), een inspanningsonderzoek (fietstest) en een uitgebreid laboratoriumonderzoek middels bloed en urine.
Met een apparaatje (zogeheten transducer) wordt uw hart in beeld gebracht vanuit meerdere richtingen. Het maken van een echocardiogram duurt ongeveer 20 tot 40 minuten.
De arts / cardioloog gaat in een eerste gesprek na of u klachten heeft en overloopt welke medicatie u eventueel neemt. Indien nodig maakt hij een echografie van uw hart. Op vraag van de arts, moet u eventueel ook een inspanningsproef/fietsproef afleggen. Na de fietsproef, zal de arts de resultaten met u bespreken.
Door die beschadiging worden stofjes in het bloed afgegeven. Dat zijn zogenaamde hartenzymen. De hartenzymen geven de schade aan de hartspier weer. Met een bloedonderzoek kun je deze hartenzymen opsporen en een hartinfarct met zekerheid vaststellen.
Signalen. De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek. Je kunt hierbij ook zweten, braken of erg misselijk zijn.
Wanneer is een hart gezond? "Het is belangrijk om bewust te zijn van je hartgezondheid: niet roken, BMI onder de 25, bloeddruk 120/80, bloedsuiker onder de 5 en de 5-3-1-regel voor cholesterol." "De 5-3-1-regel voor cholesterol werkt als volgt: als je je cholesterol meet in het bloed, dan krijg je vaak drie waarden.
Op een hartfilmpje (ECG) ziet een arts of er afwijkingen zijn in je hartritme en of je eerder een hartinfarct hebt gehad. Een afwijking op het hartfilmpje kan aanwijzingen geven dat je hartfalen hebt.
Mogelijke complicaties zijn: bloeduitstorting of nabloeding op de plaats waar het bloedvat is geprikt. hartritmestoornissen. pijn op de borst.
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Na het onderzoek bespreekt de arts de uitslag. Het kan ook zijn dat hiervoor een vervolgafspraak nodig is.
Dotteren is een behandeling die in het verlengde ligt van een hartkatheterisatie. Katheteriseren is namelijk niet alleen geschikt om de kransslagaderen te onderzoeken op vernauwingen door slagaderziekte, maar ook om die vernauwingen effectief te behandelen.
Symptomen. De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Oorzaak en klachten angina pectoris
Bij inspanning, als het hart meer zuurstof nodig heeft dan in rust, kan zuurstoftekort optreden. Dit voelt als een drukkende pijn midden op de borst die kan uitstralen naar de kaken, armen of polsen, de rug of schouderbladen.
Kransslagaderen van het hart: een drukkende pijn midden op de borst, uitstralend naar de kaak of linkerarm. Vaak zweten, misselijk en klam. Grote halsslagaderen: een beroerte of TIA uit zich in uitvalsverschijnselen (halfzijdige verlamming) of moeite met praten, afhangende mond.
De kans op hart- en vaatziekten is onder andere verhoogd bij een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, stress, roken of overgewicht.
gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt. pijn in de rechterschouder of rechterarm. pijn in de kaak. pijn boven in de buik of een gevoel van brandend maagzuur.
Op het hartfilmpje (ECG) ziet de arts dat je in het verleden een infarct hebt gehad.
Een cardioloog diagnosticeert en behandelt hart- en vaatziekten. Patiënten komen met verschillende acute of chronische problemen bij een cardioloog, zoals ritmestoornissen, hartspierafwijkingen, aderverkalking en hartinfarcten.
Een elektrocardiogram (ECG) wordt in de volksmond ook wel een 'hartfilmpje' genoemd. Met dit onderzoek wordt de werking van het hart onderzocht, vooral het hartritme. Zo kan de arts zien hoe uw hartfunctie is en of er afwijkingen zijn. Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos.