Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is, wat voor meer ijsvorming zorgt. Doe daarom alleen maar de vriezer open wanneer je wat nodig hebt en controleer nadien of de deur wel goed sluit.
Als de diepvries gesloten is onttrekt hij warmte aan het inwendige en geeft die warmte aan de buitenkant weer af aan de omgeving. Als je nu de diepvries open laat staan begint hij dus warmte rond te pompen. Wat hij buiten aan warmte afgeeft probeert hij binnen weer af te koelen.
Een koelkast- of vriezerdeur die niet goed sluit, kan leiden tot verschillende problemen, van bedorven voedsel tot torenhoge energierekeningen . Wanneer een deur een klein beetje openstaat, ontsnapt er koude lucht, wat leidt tot temperatuurschommelingen die ervoor kunnen zorgen dat uw voedsel sneller ontdooit of bederft dan verwacht.
Een stroomonderbreking betekent niet noodzakelijk verspilling, verre van dat zelfs. De hele inhoud van de diepvriezer moet niet in de vuilbak, een storing mag tot 6 uur duren vooraleer het voedsel in uw ijskast gaat bederven en tot 48 uur voor uw diepvriezer. U hebt dus ruim de tijd!
Wanneer de vriezer per ongeluk heeft opengestaan, komt er dus sneller een laagje ijskristallen bij. Zo nu en dan uw vriezer ontdooien is dus zeker een aanrader: het bespaart energie en u kunt er meer in kwijt.
Omdat de compressor harder moet werken om de temperatuur in de koelkast te handhaven, zorgt dit voor extra belasting en druk. Dit leidt tot meer slijtage van de compressor . Dit is potentieel schadelijk voor de algehele levensduur van de koelkast, wat leidt tot frequente storingen.
Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren.
Een volle vriezer houdt een veilige temperatuur vast gedurende ongeveer 48 uur (24 uur als hij halfvol is en de deur gesloten blijft) . Voedsel kan veilig opnieuw worden ingevroren als het nog ijskristallen bevat of een temperatuur heeft van 40°F (4°C) of lager, maar de kwaliteit kan eronder lijden. Proef nooit voedsel om de veiligheid ervan te bepalen.
Als de vriezer door een stroomstoring uitvalt, blijven producten nog zo'n 24 uur bevroren.Zolang ze bevroren zijn, kun je ze opnieuw invriezen.
Is de inhoud van je koelkast of vriezer bedorven door een stroomstoring? Dan valt dit onder de dekking van je inboedelverzekering. Ook de gevolgschade aan apparaten zoals brand of schroeien is vaak verzekerd onder je inboedelverzekering. Per verzekeraar verschilt het of er een minimale duur van stroomuitval vereist is.
Ontdooide taarten, koekjes, broden, fruit en vruchtensappen mogen één keer opnieuw worden ingevroren als ze geen sterke 'gistachtige' geur hebben. Ontdooid snel ingevroren vlees, gevogelte of vis mag opnieuw worden ingevroren als ze nog steeds onder de 4°C zijn of veilig zijn vervoerd en behandeld en minder dan 2 uur in de gevarenzone voor temperaturen hebben doorgebracht.
Als je de vriezer dus in een onverwarmde ruimte wil plaatsen, zoals in een onverwarmde garage of schuur, dan komt de vriezer 's winters in de problemen wanneer het kouder wordt dan +10 graden Celsius. Bij deze lage temperaturen werkt de compressor niet meer goed en kan de vriezer ontdooien.
De lucht in een koelkast of vriezer “krimpt” naarmate het kouder wordt.Dit kan soms zuiging creëren, waardoor het moeilijk is om de deur te openen . Als de deur snel wordt gesloten of dichtgeslagen, wordt de lucht eruit geperst en kan het enkele minuten duren voordat het vacuüm is opgeheven, waarna de deur normaal kan worden geopend.
Als u uw voedsel niet afsluit, kan er “ vriesbrand ” optreden. Dit betekent dat water uit het voedsel ontsnapt en naar het koudste deel van de vriezer stroomt, waardoor uw voedsel uitdroogt.
In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs. De meest waarschijnlijke oorzaak van rijp is een niet goed sluitende deur.
Wanneer je de koelkastdeur iets langer open laat staan mengt koude lucht zich ook met warme lucht, maar dit gaat een stuk langzamer. Een koelkast hoeft dus minder hard te werken om alles koud te houden als je de deur even open laat staan, dan wanneer je deze een paar keer opent en sluit.
Eten buiten de vriezer bewaren
Het Voedingscentrum adviseert eten buiten de koelkast en vriezer niet langer dan 2 uur te bewaren. Zet kliekjes dus binnen 2 uur in de koelkast of vriezer.
Als uw vriezer kapot is, is de eerste actie die u moet ondernemen het bellen van een expert in het repareren van apparaten . Het is belangrijk om een bedrijf te kiezen dat snelle service belooft, want hoe eerder uw reparatie wordt uitgevoerd, hoe groter de kans dat u uw voedsel kunt redden.
U krijgt een vergoeding voor een stroomstoring als deze langer heeft geduurd dan 4 uur. Duurde de stroomstoring korter dan 4 uur? Dan krijgt u geen vergoeding.
Tenzij je het helemaal open hebt laten staan, is het ergste wat er kan gebeuren dat het bevriest en je het misschien moet ontdooien . Als het eten nog bevroren was/is, zou het goed moeten zijn.
Bevroren voedsel blijft minimaal 10 uur geschikt voor consumptie als de stroom uitvalt. De bewaartijd hangt van het apparaat af. In de best geïsoleerde vrieskisten kan bevroren voedsel bij een storing tot wel 64 uur worden bewaard!
Uw koelkast zou tot 4 uur koud moeten blijven. Het eten in uw vriezer zou tot 48 uur bevroren moeten blijven in een volle vriezer (of 24 uur als deze halfvol is), maar dit zijn schattingen. De temperaturen van koelkasten en vriezers variëren afhankelijk van het merk en model.
Hoe lang duurt het om een vriezer te ontdooien? Afhankelijk van de vriezer die u hebt en hoeveel ijs er zich heeft gevormd, kan het ontdooien van uw vriezer tussen de 2 en 24 uur duren om op natuurlijke wijze te ontdooien. Die tijd kan worden verkort als u een van de hierboven genoemde methoden gebruikt om het ijs te helpen ontdooien.
(Warme) lucht versnelt het dooiproces ook, dus je kunt ook een föhn of zelfs een ventilator gebruiken op de vriezer te ontdooien. Het heeft niet onze voorkeur, maar grote stukken ijs kun je voorzichtig loswrikken met een plastic of houten spatel. Ook kun je een plastic ijskrabber gebruiken.
In een koelkast die uit staat, blijft uw eten ongeveer 4 uur goed. In een halfvolle vriezer die uit staat, blijft uw eten ongeveer 24 uur goed.In een volle vriezer is dit 48 uur.