Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met uzelf en anderen. U heeft bijvoorbeeld minder controle over uw gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid. Sommige mensen trekken zich terug en zijn somber.
In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.
Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over. Traumatherapie kan je helpen om te herstellen van het trauma. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS.
De meeste mensen kunnen een traumatische ervaring zelf verwerken.Maar soms lukt dat niet. De herinneringen en de daarbij behorende angstige gevoelens en/of gevoel van machteloosheid blijven terugkomen.
'Een psycholoog kan je goed helpen je trauma te verwerken. Samen ga je op zoek naar de juiste behandeling en pak je jouw traumatische gebeurtenis aan. Zo beïnvloedt trauma je leven niet meer.
De klinische praktijk confronteert ons bovendien met 'Type III trauma': extreme stress, waarbij hersenspoeling, isolatie en sensorische deprivatie een rol spelen die resulteert in ernstige dissociatieve stoornissen, zoals dissociatieve identiteitsstoornis, veelal met ernstige comorbiditeit onder andere in de vorm van ...
“Niet iedereen slaat hun trauma op in de heupen. Sommige mensen doen dit in hun borst, schouders, nek, rug, of onderrug.Je kan je trauma op allerlei plekken opslaan,” antwoordt ze. De gevolgen van mentale trauma's worden steeds meer besproken in video's op social media als Instagram en TikTok.
Een populaire en goed werkende therapievorm voor traumaverwerking is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Deze succesvolle techniek helpt vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang. Dit gebeurt zonder uitgebreide gesprekken en in een zeer korte tijd.
Traumatische gebeurtenissen, die je je al dan niet bewust kan herinneren, kunnen leiden tot pijn in je lichaam. Vaak worden ook tips aangeboden voor 'trauma release': het trauma kan loskomen met specifieke bewegingen of massagetechnieken.
Vicarious trauma (plaatsvervangend trauma): zelf lopen we geen trauma op maar we worden blootgesteld aan andermans traumatische ervaringen en emoties. Onbewust heeft dit ook effect op jezelf. Let op: je brein kent geen verschil tussen fictie en werkelijkheid. Iets heftigs zien op tv kan dus dezelfde impact hebben.
Een trauma kan ontstaan wanneer iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Een trauma ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden.
Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).
Trauma in het kort
Een trauma is het meemaken van een zeer ingrijpende en heftige gebeurtenis die vaak een blijvende indruk achterlaat. Trauma kan angst, depressie of derealisatie veroorzaken. Trauma wordt vaak behandeld door middel van EMDR.
Bij Type 2 trauma's (gecompliceerd) is er sprake van chronische traumatisering ofwel een aaneenschakeling van trauma's over een langere tijd, bijvoorbeeld ten gevolge van langdurig misbruik, pesten of (huiselijk) geweld, of na aanleiding van de psychiatrische problematiek van ouders.
Bij een trauma reageert het zenuwstelsel op triggers die in het onbewuste geheugen zijn gekoppeld aan eerdere stressvolle situaties, het zogenoemde trauma-netwerk en komt het meteen in actie. Dit zijn vaak onbewuste automatische reacties zonder aanwezigheid van feitelijke gedachten.
Opgekropt verdriet, stress, en de pijn van een 'gebroken hart' zet zich vaak vast in de borstkas, vaak ter hoogte van het hart. In de reflexologie wordt spierspanning in de middenrug vaak gelinkt aan een gevoel van hopeloosheid, machteloosheid en onzekerheid.
Trauma kan worden veroorzaakt door één of meerdere ingrijpende gebeurtenissen, waarin je je vaak heel machteloos en overweldigd voelde. Het kan ook ontstaan door stress en onveiligheid die je lange tijd hebt ervaren, of door iets wat je juist chronisch hebt gemist.
Een trauma zet zich vast in je lichaam en geest. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen 'type 1' en 'type 2' trauma's. Bij type 1 gaat het om éénmalige overweldigende ervaringen zoals bijvoorbeeld een ongeval, een overval, een verkrachting, of het meemaken van een natuurramp.
Als je dagelijks veel last hebt van de gevolgen van een traumatische ervaring, spreken we van een psychotrauma of een stressgerelateerde stoornis. Psychotrauma en andere stressgerelateerde stoornissen hebben een duidelijke aanleiding: ze ontstaan door een ingrijpende, zeer bedreigende gebeurtenis.
Acute stressstoornis wordt ook wel een acute stressreactie, (psychische) shock of acute crisisreactie genoemd. Een acute stressstoornis is tijdelijk en duurt maximaal vier weken. Risicoverhogende factoren voor het ontwikkelen van deze stoornis zijn een hoge leeftijd en vermoeidheid.
Zelf EMDR toepassen kan alleen eventueel helpen als je last hebt van erg lichte klachten. Als je klachten wat heftiger zijn is het altijd aan te raden om een gesprek in te plannen met een ervaren EMDR therapeut. Dat kan via de app van Mindler zonder veel moeite.
Iedereen heeft jeugdtrauma's, het gaat erom hoeveel last je ervan hebt. Omdat je je overlevingsmechanismen hebt afgestemd op de situatie destijds en in de leeftijd die je was, heb je niet altijd door dat je nog steeds ergens in een overlevingsstand staat.
Mensen met jeugdtrauma meer last hebben van negatieve stemmingen, een laag zelfbeeld, gevoelens van schuld, onzekerheid, en angst en ze maken zich eerder zorgen dan anderen. Deze groep heeft een tot 2 keer grotere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.”